Колко електрическа енергия употребявате на месец в къщи?

{democracy:4}

Признавам си напълно доброволно, че идеята ми за анкета днес беше различна, но вчерашните дискусии около глобалното затопляне ми помогнаха да формулирам горния въпрос. Бих ви помолил малко да поработите – ако можете да ми дадете усреднена стойност за повече от един месец, ще е още по-добре! Ако не, ще се радвам и на информация от последната ви месечна сметка за ток – вярно е, че сега е лято и не се отопляваме, но най-вероятно имате климатик…

Моят резултат – усреднена стойност от 500 kWh на месец, смятано от май 2001-а, за двуетажна еднофамилна къща в северен климат. Минимално месечно потребление – 250 kWh, максимално – 780 kWh. Другото необходимо уточнение е, че отоплението през зимата е локално парно с котел на природен газ, но не знам как може да сравним потреблението на енергията, необходима за него, след като не съм се заглеждал в какви точно единици отчита газметъра (но е необходима и електрическа енергия – да върти големия вентилатор, който издухва топъл въздух през шахтите в къщата).

Все още няма да повдигам въпроса за цената на енергията и за това как се отразява тя върху консумацията :-).

11 thoughts

 1. Ами аз съм твърдо под 150 киловата, с уточнението, че съм с централно парно, но колко енергия съм изразходвал за парното честно казано не знам, а и имам хубавия навик след като съм си платил да си изхвърлям известията от “Топлофикация” и други фирми които се грижат да ми е топло, водоснабдено и свързано със света… Но обещавам да я попроуча тая работа.

 2. Ние сме малко под 300kWh. Усреднено от последните 11 сметки.

 3. @Бисер: Попроучи ако можеш :-). Ще ми е интересно… А аз днес се замислих, че показанията на газметъра в къши всъщност са в някакви обемни единици, така че след подходяща конверсия може би ще получа колко кубически метра газ изразходвам за определен период от време.
  А иначе ти и да си видиш сметките от Топлофикация, от това което научавам от вестниците, пак няма да можеш да разбереш колко енергия всъщност си потребил ти, а ще видиш някакви мъгляви сметки за това колко “топлина” ти е била доставена. И пак няма да се получи сравнението.
  Иначе аз си пазя всичките сметки – че да не ме изненада някой “приятно”. В мазето има кашон със сметки около къщата още от 2001-а година.

 4. През лятото със климатиците сме твърдо над 800кW, но през зимата благодарение на факта, че се топлим с газ, сме около 150kW. За сметка на това пък парното ни е много старо и неефективно и само за нашия апартамент потребяваме газ, колкото да затопля цял билдинг, ама няма начин защото знаеш, че не зависи от нас 🙂 .

 5. Не съм се замисляла за това.И малко да е и много да е,все в края на месеца трябва да се плати,нали?Не бих си усложнявала живота да се замислям над подобни въпроси. 😉

 6. @Делевски – знам… понякога наистина не зависи от нас, но няма смисъл само да се ядосваме.
  @Веси: На мен информацията за това колко електричество съм потребил за даден месец през последните няколко години ми помага много, когато седна да си разработя бюджета на домакинството за следващите 6 месеца например – не трябва да отгатвам колко пари за плащане на ток трябва да предвидя всеки месец, а просто си използвам събраните статистически данни. И обикновено съм доста близо до сумата, която е написана върху месечната сметка.

 7. Познай аз с какво се отоплявам… А-а-а позна. :-).
  Около 800 Квт през зимните месеци и наполвина лятото, което май не е зле, като се има в предвид, че всичко е на ток, ама наистина всичко.
  А пък Бишо си е пак същият…..

 8. Обърках се и се вписах в графата под 150kWh 🙂 , но реално са така цифрите,
  месечно:
  1999г. – 240kWh
  2000г. – 296kWh
  2001г. – 368kWh
  2002г. – 219kWh
  2003г. – 229kWh
  2004г. – 270kWh
  2005г. – 374kWh
  2006г. – 272kWh

  Или за 8-те години средно по 283.5kWh на месец 🙂 .

 9. @Антон: Да не се топлиш с климатици ;-)? Позна, че познах…
  Явно трябва да попресметна колко енергия изразходвам като газ и да видя колко Квтч се събират общо за цялата къща.
  @Светослав: С какво сте се топлили зимата през всичките тези години? Климатици?

 10. С климатици, с електрически печки, с родопски одеяла 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *