Blackle vs Google

Преди няколко седмици прочетох в нечий блог за идеята Blackle – търсачка с back-end от Google, но с черен фон на уеб страницата вместо с бял. Статията цитираше източник, твърдящ че по този начин всеки от нас може да спести по 15 вата мощност – което била усреднената стойност за показване на бял екран от повечето монитори.

Онзи ден обаче се бяхме заговорили с моя шеф в офиса за глобалното затопляне и има ли то почва у нас. Аз му казах за Blackle, след което той ме погледна учудено и ми каза “Това може да е вярно за CRT мониторите, но при новите LCD монитори е точно обратно – показването на черен фон изисква повече енергия”.

Признавам, че дотогава не се бях замислил по този въпрос, но се позаинтересувах да видя дали наистина е така. В резултат попаднах на това проучване, в което се тестват 27 вида различни монитори и се отчита колко енергия се потребява за показване на бял или черен екран.

Резултатите: старите CRT монитори определено потребяват малко повече енергия за изобразяване на бял фон – но разликата е далеч от 15-те вата усреднена стойност (взета, между другото, от едно проучване на сайта на американското Министерство на енергетиката, DOE). При повечето съвременни LCD монитори разлика в консумираната енергия почти не се забелязва, а при големи (над 22″) екрани показването на черен фон всъщност консумира малко повече енергия, отколкото показването на бяла страница.

Изводите: добре е да не вярваме сляпо на никакви твърдения, а да проверяваме какви данни съществуват в тяхна подкрепа или отхвърляне.

Хубаво ще се подредя аз в офиса 🙂 – там съм с два монитора (22″ LCD и 19″ CRT), та трябва да мисля преди да отворя страница за търсене. Но за повечето си всекидневни търсения все още предпочитам Yahoo, така че дилемата ми все още не е чак толкова сериозна.

29 thoughts

 1. За да те занимава спестяването на 15 вата от монитора ти трябва бая излишно свободно време да имаш…

 2. @Longanlon: Капка по капка – вир, нали знаеш… 15 вата по Х милиона монитора прави много. А и според мен времето за прочитане на една статия и десетте минути за търсене на информация по материала в нея изобщо не се квалифицират като “излишно свободно време”, а като утоляване на любопитство. А време за това ми се намира ;-).

 3. @Longanlon: – за сметка на това, готварската му печка е 10 киловата 🙂 .

 4. оф, като почнат тия малоумни изхвърляния на тема глобалното затопляне… а дали тия типове са се замислили колко по-трудно и неудобно е, да не кажа и не особено добре за очите да четеш инверсно…

 5. Абе Владо, извини ме за ядосания ми тон, ама ти замислял ли си се колко по – енергоемък и озоно-дупко-разширяващ е американския начин на живот с фамилните къщи с по половин декар разгърната площ, които зимно време предполагам че по физичните закони е необходима доста повече енергия за да се отопляват? /Не казвам, че аз живея в жилищен блок от любов към околната среда/ И разстоянията от по 10-20 мили във всяка посока, при които щеш – не щеш ще си караш автомобила, който също не работи с вода и извъргва вредни газове? Докато аз например твърде често вместо да си чукам главата къде да си паркирам автомобила, щото в нашия огромен град в центъра се паркира толкова лесно, че чак ни съ трай, предпочитам да си хвана рейс 29, които минава на 100 метра от вкъщи и спира на около 300 метра от работата ми… Та тия неща, и доста други – да не изпадаме в подробности – са доста по – важни от въпроса бял ли да бъдел фона на Гугъля или черен… И за да разведря малко обстановката да ти съобщя, че на ръководителя на парния котел на сградата, където работя – бай Колю Жегата хич не му пука за глобалното затопляне, щото той се затопля глобално още от рано сабахлен… Прочие пожелавам ти да бъдеш здрав и да отделяш по – малко вредни емисии след посещение във китайския ресторант…

 6. @Делевски: Тя печката може наистина да е с 10 киловата максимална мощност, но нито я ползваме по 8 часа на ден, нито винаги е на Макс…
  @pro_01: Сигурно не са се замислили чак толкова за инверсния фон, а и аз лично си мисля, че възприемането му е и въпрос на персонално възприятие. Аз например определено виждам, когато един монитор се опреснява на 60 херца и това ми пречи много – а виждам, че други хора или не го забелязват, или не им пука (а ако аз седя 10 минути пред такъв монитор, получавам ужасно главоболие).
  @Бисер: Важните за мен неща са тези, по които може нещо да се направи, колкото и малко да изглежда то. Как предлагаш да се справим с нуждата от придвижване на големи разстояния? Или с големината на къщите? Най-добре за “глобалното затопляне” ще е всички да започнем да живеем в пещери, да ходим от точка А до точка Б и да не потребяваме хич енергия. Ама таз няма да стане ;-). За всичко си има причини. И според мен е много по-добре всеки от нас да се замисля и за малките, и за големите неща, с които може да допринесе към нещо днес, отколкото само да говорим по принцип.
  Тези коментари ми дават добри идеи за следващи статии. Защото аз лично имам особено мнение за всичкото това тръбене около “глобалното затопляне”.

 7. Ами Владо, наистина нямам идеи как да преодолеем нуждата да се топлим зимно време и как да се придвижваме без да хабим бензин – телепортацията все още я разработвам теоретично, но нямам действащ прототип – но все пак наистина не разбирам защо докато бесим някой трябва да му намажем въжето с крем “Нивеа”, защото това ще му е много полезно за кожата на врата… Просто не намирам смисъл в това…

 8. … Понеже в края на краищата глобалното международно положение си изисква глобални мерки. С локални мерки, които всеки сам може да предприеме можем най – много да заприличаме на детето от историята на Свети Августин, което искало да изгребе морето с лъжица… За съжаление.

 9. … Иначе и аз съм чувал фразата “Прави каквото трябва, пък да става каквото ще” ама ми е поомръзнало да правя неща залудо. Ако ще правя нещо, би ми се щяло то да отговаря на две условия – първо да ми е по силите, и второ с него наистина да се реши някакъв проблем. Който си е достатъчно сериозен в случая. Ако видя нещо такова, бих се включил с най – голямо удоволствие…

 10. @Бисер: Аз пък виждам защо трябва да се маже въжето с крем – така запазваш достойнството на човека, въпреки че животът му ще свърши няколко минути след това. Не знам – вече може би мисля по по-различен начин…
  А ако изобщо има глобално затопляне, то е в резултат на действията и желанията на всеки един от нас, така че можем да се замислим на лично ниво какво можем да направим, за да живеем малко по-зелен живот без да се напъваме прекалено много. А аз съм виждал доста често как наглед минимални усилия от страна на много хора променят обкръжението им (за различно количество време обаче…).
  Радвам се, че тук се получават културни дискусии ;-). Все пак и с теб не се познаваме от вчера.
  Поздрави :-).

 11. “@Делевски: Тя печката може наистина да е с 10 киловата максимална мощност, но нито я ползваме по 8 часа на ден, нито винаги е на Макс…”
  Надявам се да си разбрал, че го написах на майтап това 🙂 .

 12. @Делевски: Аз естествено разбрах, че е на майтап (че тя и твоята печка сигурно е толкова – или чакай, май беше на газ, ама ако сметнеш, сигурно е пак толкова…), ама написах уточнение за читателите :-).

 13. значи какво стана – пак американците са виновни за глобалното затопляне с големите коли и къщи?

 14. Факт е, че по съотношение на население към потребление на ресурси USA е адски напред (т.е. супер много харчат). Аз лично вярвам, че глобалното затопляне има силна връзка с това, но има и много хора които оспорват това твърдение.

 15. Аз имах предвид че на нас (българите) винаги някой друг ни е виновен
  Аз лично не вярвам на глобалното затопляне (поне засега). Какво стана с озоновата дупка – беше много актуална преди 15 години, сега никой не говори повече за това?

 16. Ами хайде да вкараме още малко интрига в темата – аз също не вярвам в глобалното затопляне. Убеден съм, че всичко се дължи на цикли в природата, т.е. по-топли и по-студени периоди. Достатъчно сме малки, за да предизвикаме с дейността си такива големи катаклизми. Наскоро четох, а и после го сметнахме за да го проверим, че всичките 6 млрд. хора на планетата като тела могат да съберат в куб с размери 1 миля – това е нищожно, нищожно е и цялото количество петрол дето сме изгорили, сравнено с това, което се намира в недрата на земята. Не искам да ме разбирате грешно – убеден съм, че влияем на климата на микро ниво, но на глобално – не 🙂 .

 17. @Делевски:

  Че какво общо има това, че хората населяващи земята могат да се сместят в 1 кубична миля? Да не би някой да твърди, че предизвикваме парников ефект с дишане? 😆

  Също така, не виждам какво общо има изгореното количеството петрол (което за последния век е егати колосалната цифра) с това което е останало в земята. По-интересно е какво има в атмосферата.

  Ако имаш впредвид, че директното генерираната топлина от човечеството не води до съществени промени в температурата на планетата ще взема да се съглася.

  Но иначе не съм съгласен, тъй като несъмнено сме променили и продължаваме да променяме състава на атмосферата. Както чрез отделяне на най-различни газове, така и чрез унищожаване на горите.

  Що се отнася до озоновата дупка – да такава има, но за щастие след драстичното ограничаване на емисиите от газове които я причиняват е започнала да намалява. Много вероятно е ако тенденцията се запази озоновата дупка да изчезне напълно до 2050 година. Повече информация тук.

 18. “Ако имаш впредвид, че директното генерираната топлина от човечеството не води до съществени промени в температурата на планетата ще взема да се съглася.”
  Точно това имам предвид – т.е. сме толкова нищожни (затова дадох примера с куба), че невярвам тия глобални температурни промени да са следствие на нас. Това си е моето мнение и не ангажирам никой с него де 🙂 .

 19. Определено Америка е най-големия разсипник на електроенергия, и не само електро. И не става дума за това, че на българите все някой друг им пречел 😉 , защото когато фактите говорят и боговете мълчат.

  САЩ представляват към 6% от населението на Земята, а консумират 30-35% от световното потребление на електроенергия. Колите, тип ливинг руум, харчат колкото един трактор. Същевременно масово се ходи с тях на работа.

  Много по актуално е, да накараш хамериканците да загасят поне по една 60 ватова лампа вечер. Пример: стълбището се пали в 19:00 и се гаси в 6:00, 4 етажа x 60W = 0.240W x 11 часа = 2.64kW на денонощие. Хората явно не са чували за стълбищен автомат или им е все тая. Задължително, пред 90% от къщите светят по 2-3 лампи през нощта, осветяват си тревата хората. Ама били на слънчеви батерии, били, ама като гледам под 50% са тези на слънчеви батерии. Същевремнно има и улично осветление.

  Или пък хамериканските климатици ? Имат нямат нужда поддържат 15-18 градуса, при положение, че стайната температура е 22-23 градуса. Като влезна в такова помещение почвам да се оглеждам за някоя жилетка 😉
  А КПД никакво, щото не съм видял никъде досега в Хамерика климатик сплит система. Над 60% са прозоречни, с едни черчевета се опитват да уплътняват дупките, ама само се опитват де 😉 И какво охлаждат, след като по американските къщи има врати само на спалните, а прозоречния климатик е предназначен за 1 стая. За да се компенсира липсата на врати, на всеки джам по един климатик. А шума който издават е отвратителен. Обаче на никого не му пука, че този климатик харчи поне по 500W на час.

  На фона на тези факти ми се струва, че тия 15W са плюнка в океана 😉

 20. Пирев, за всичко което си изброил си има причини (според мен):
  За консумацията не забравяй че US е една от най развитите икономически страни и хората могат да си позволят неща които са невъзможни да кажем в България. Мислиш ли че ако всеки имаше възможност в България да има 2 джипа и да живее в къща, нямаше да е същото както тука? Аз си мисля че щеше да е даже по лошо – ние българите обичаме да се изхвърляме и да показваме колко сме велики.
  За светнатите лампи през ноща – доказано е че престъпноста е по ниска на осветени улици/къщи.
  За колите – шанса да оцелееш след катастрофа нарасва с големината на колата. Да не говорим че ако си с деца, куче, детска количка, etc, много трудно ще се побереш в лека кола.
  Положението с климатиците е същото навсякъде по света.

 21. Пламене, мисля, че казваме едно и също нещо, само дето гледаме проблема от различни камбанарии 😉 – констатирах факти, а ти да им даде логични обяснения. По същата логика твърдя, че почти никой няма да се напъне за заветните 15W, защото очите и комфорта са по-скъпи от няколкото цента спестена енергия. От друга страна е много по евтино и здравословно, ако има стълбищни автомати, сензори на лампите пред къщите, за да се светват само при наличие на движещ се обект, климатиците да не работят на 15 градуса целзий, ами на 22-23 градуса и т.н. И това умножено по 300 млн. хамериканци ще даде много по-голям ефект.

 22. @zImage: Аз съм с Делевски и Пламен. И аз не вярвам, че “глобалното затопляне” е резултат само от човешка дейност. Онзи ден четох статията в Уикипедия и резултатите бяха доста подозрителни, поне от моята гледна точка. Но като гледам, доста хора се интересуват от темата и става нормална дискусия, така че може би ще понапиша още някоя и друга статийка по тази тема.
  @Светослав: За всичко си има причина. И всеки проблем си има разрешение. Точно за това според мен е по-добре винаги да се стараем да бъдем част от разрешението на проблема, колкото и малка и незначителна да ни се струва тя в настоящето.
  Аз бих подискутирал малко относно фактите – защото никой от нас двамата не може да представи напълно обективно изследване, покриващо много хора. Ти виждаш твоята част от Америка, аз виждам моята. И често това, което виждаме, се различава коренно – но нали знаеш, “свят широк, хора всякакви”. А ограничения кръгозор пред нас не покрива цялата страна и всички групи хора, които живеят в нея.
  Единственото нещо, което ще продължавам да защитавам на всяка цена, е правото ни на избор. Да, много енергия ще спестим ако някой ни забрани да правим това или онова. Ама после ще ни забрани и други неща – все за наше добро… За жалост не особено умните и разсъдливи хора все още са малцинство където и да си на тази планета, просто в САЩ хората от другата страна на барикадата на интелигентността на всичкото отгоре имат и пари, което прави глупостта им доста по-очевидна от тази на бай ти Добри от Цалапица, да речем – просто бай Добри рядко е пътувал извън границите на Пловдивска област, например, и не е имал “шанса” да покаже пред други хора какво може ;-). Но когато имаме право на избор, може да си изберем самички как да живеем живота си. И ако ни пука за дадени неща, можем активно да вършим нещо за постигането им.
  И в заключение – изборът за бял или черен екран си е лично наш и не променя нищо в личния ни живот, докато доста други промени се намесват грубо в него. Ще имаме доста други възможности да продължим да дискутираме това, обещавам!

 23. Владо, никъде не оспорвам правото ти на избор, както и никъде не казвам, че трябва да ти се забрани нещо 😉 Изборът го имаш навсякъде, стига да го искаш и виждаш, дори и в България, с което ти може би няма да си съгласен, но разбира се, не те виня за това 😉

  Казах, да накараш хамериканците да пестят, което не означава непременно забрана. Има си много по елегантни и прости методи – кампании по всички медии. Само че, тук не съм видял по нито една хамериканска телевизия поне едно клипче от рода на пестете енергията, тя ще е нужна и на следващите поколения. Дори имам чувството, че те стимулират да изразходваш повече енергия ( проста логика, изразходваш повече енергия, значи си по-добър клиент 😉 ). Не виждам груба намеса и в това да се сложи един стълбищен автомат. Човек може да пести енергия, независимо дали е простия бай Добри от Цалапица, който не е виждал света, или умния до скъсване бай Нейтън от Up Downhill обиколил надлъж и нашир Хамерика ( защото за него това е света ), стига да иска. Но за да иска, трябва да му се покаже и обясни. А това става най-лесно чрез телевизията, щото и бай Добри и бай Нейтън не могат/не искат да четат, но гледат телевизия ( примерно селските бейзболни мачове 🙂 )

 24. Ами съгласен съм със Пирев, че това за което говорим не значи да накараме някого насила да пести енергия. Също си мисля, че възможните енергоспестяващи решения не са непременно по – неудобни или по – ненадеждни и т.н. и често всичко опира до това – както казваше баба ми – да станеш мукаят да направиш това, което трябва. В тази връзка – преди известно време гледах по един от научно – популярните канали документален филм за това, как леките автомобили в Америка са станали по – безопасни. Първоначално производителите не са искали да въвеждат предпазни колани, защото според тях за всичко са били виновни неразумните шофьори, които карат прекалено бързо. Тогава един журналист проучил въпроса и издал книга – “Опасни при всякаква скорост”, която предизвикала обществен интерес и в края на краищата производителите отстъпили. Та в тази книга между другото се казвало, че част от възможните решения – например деформиращия се волан, който да не ти троши ребрата при катастрофа – всъщност струват по евтино от стандартните решения. И за да не ги въвеждат производителите според мен има едно обяснение – те не са били убедени във важността на проблема и затова не им се е щяло да си размърдат областта на юг от кръста, за да ги вкарат в производство… Та във много от случаите става въпрос просто за малко желание и усилия.

 25. @Светослав, Бисер: Според мен не става с кампании. Трябва да се удря директно по джоба. Иначе рекламните кампании имат само пожелателен резултат. Щото който би се замислил за проблема като следствие от кампанията, вече най-вероятно знае, щото се интересува; а другите най-вероятно няма да им пука така или иначе – прости хора има навсякъде по света. И докато могат да си го позволяват финансово, ще ползват повече енергия.
  А иначе бай Нейтън и той е тъп като предница на ТИР, но може да го срещнеш на доста места – населението на САЩ е над 40 пъти по-голямо от това на България. Но съм сигурен, че бай Нейтън ще се възпротиви много повече на нещо, наложено “насила”, отколкото ако фино го удариш по кесията – тогава ще се замисли и за външна лампа със сензор, и за много други неща…

 26. @Светослав: Правилно ме познаваш ;-). За мен право на избор за този начин, по който аз искам да живея живота си, в България не съществува. Там трябва или да познаваш правилните хора, или да потрошиш много време, нерви и/или пари в обратния случай. Но това ще е предмет на други статии…
  И никога не искам да си затварям очите или да гледам на нещо много едностранчиво. Опитвам се да претеглям и плюсове, и минуси. Но пак в крайна сметка всичко опира до лични виждания и желания – за всеки един от нас.

 27. Не знам дали е случайност, но хората които живеят в US се обединяват около една идея а хората от BG се обединяват около противното (Пирев, теб те слагам в BG лагера защото не си бил достатъчо дълго в US :). Това мое наблюдение е генерално – не само за тая тема. Владо, може да пуснеш анкета и да групираш отговорите BG vs US. Ще ми е интересен резултата.

 28. Пламене, така е, проблема е в това, че хората живеещи в чужбина от дълго време, помнят България примерно от 1995г. и живеят с този спомен 😉 Само че, държавата се развива и променя, не стои на едно място. Съответно се получава голямо разминаване в проблемите на тези зад граница и на тези в България.
  Ако не си живял в България през последните няколко години не знаеш проблемите на хората и е трудно да коментираш житейските им ситуации. През Интернет всичко изглежда различно.

  Както и обратното, на “старите кучета” в Хамерика, може да им се вижда смешно, че ми правят вЧепетления дребните неща. Може би след 5-6г., когато и аз мутирам 🙂 , и на мен няма да ми правят впечатление такива дребни неща.

 29. здравеите всички,
  първо да направим разликата между LCD и TFT. консумациите са различни и не трябва да ги приравняваме в сравненията.значи сметките са Ви грешни.

  благодаря

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *