При нотариус

Вчера ми се наложи да отида при нотариус – нуждаех се от заверка на един документ. Тук в USA нотариуси има във всяка банка – повечето от служителите, които работят на бюро (не тези, които са на гише и се занимават с кешовите операции), имат лиценз и за нотариус. Просто се влиза в банката и се попитва кой от всички (или всички ;-)) има право да извършва такава услуга и сядате при него/нея. Услугата “заверка на документ” е безплатна – няма специална такса за нея. Как печели банката – ами докато младият господин, при когото седнах, си приготвяше необходимите пособия (списъка, в който ми записва данните и нотариалния печат), току между другото взе да ме разпитва:

Той: – Имате ли сметка при нас?

Аз: – Да, имам.

– Всичко наред ли е с нея?

– Да, благодаря.

– Имате ли нужда от заем за къща?

– Не, мерси.

– А да се интересувате от брокерска сметка с нас случайно?

– Не, благодаря, имам си друга. А и като ми потрябва нещо, първо си правя проучване по интернет и после аз идвам да питам на място.

Тук момчето беше приготвило всичко и прекарахме следващите три минути в заверка на документа.

Ето така се прави бизнес – удобно и евтино/безплатно за клиента, а банката печели не само $5 за услугата (например), а евентуални дългосрочни клиенти, от които би могло да се изкара повече във вид на лихва. А ако клиентът разумно откаже, просто спират да питат.

6 thoughts

 1. Де да беше и тук така…
  Вероятно си спомняш как е – търсиш нотариус, после едно писане пада(все се чудя за какво са тези компютри…), накрая 3 кожи от гърба ти свалят за един подпис… И след като те “одерат”, си казваш как повече няма да се върнеш при този нотариус… Радвам се, че “там” този процес е опростен до минимум!
  А да попитам само – тези нотариуси в банката всякакви документи ли могат да заверяват или само специфични банкови? А пълномощни?

  П.С. Поздравления за хубавия блог! Наскоро го открих – почти всеки ден като намеря свободно време, си чета с интерес! Успех!

 2. @Красимир – те заверяват твоя подпис, т.е. че човека дето се е подписал си ти. А на какъв документ ще го сложиш си е твой проблем – може да е на български даже, тях това не ги интерисува :-). Освен в банките, нотариуси тук има и в чейндж бюрата (тук тия бюра се занимават с какво ли не :-)). Аз наскоро ползвах такова бюро за заверка, тъй като ми е на 100 метра от нас и не ми се разкарваше до банката ми, където е безплатно. В бюрото ми струваше по 2$ на заверка.

 3. Ех, как ще ги стигнем…
  Ами логично ми се вижда и на мен да е така, да заверяват подписа ти, но тук логиката е последното нещо, за което трябва да си мислиш като става дума за подписи, документи и др. подобни.

 4. @Красимир: Делевски ме изпревари – май трябваше да поясня, че нотариусът не заверява документа, а самия факт, че точно ти си лицето, които го подписва. На мен ми се е случвало да заверявам почти всякакви документи – даже и на български. Това нотариуса не го интересува – той само се уверява от представените ИД документи (шофьорска книжка например) че аз съм този, за който се представям, и че точно аз съм подписал документа пред него. Оттам нататък отговорността за верните данни в документа си е само лично моя.
  Мерси – гледам да пиша за почти всичко, каквото ми се стори интересно даже и в ежедневието…
  @Делевски: Като те мързи да скочиш за банката, ще се изръсиш $2 за чейндж бюрото :-). Ама то с твоята кола и сегашните цени на бензина това ти излиза по на далавера ако банката ти е на повече от 5 мили от вас ;-).

 5. В България не е по-сложно да си направиш нотариална заверка на какъвто и да е документ. Под път и над път има нотариуси. За последните 2г. продадох и купих жилище в Пловдив, при 2 различни нотариуса, процедурата е за не повече от 10 минути, формалности, да ти провери документите, да се разпишеш тук там, след това направих различни пълномощни на сестра ми ( примерно, спомням си, че да ме представлява пред БТК струваше 3лв). Да не говорим, че почти всички български нотариуси използват компютри, така че споко, не сме в 9-та глуха:-)

  А кожата могат да ти съдерат навсякъде, ако не внимаваш :-), дори и в Америка.

  Струва ми се доста странно, непрекъснато да правите паралел между Америка и България. Има страшно много разлики, като се започне от това, че в американските къщи няма врати ( освен на спалните ), минеш през парадокса ( поне за мен ) голяма част от американците да нямат собствени перални машини, ами да ходят на обществени перални 🙁 , и стигнете до купуване и активиране не предплатена карта за мобилен телефон ( на моята учителка по ингилизки, американка, й трябваха 30 минути да ми активира предплатената карта, от сложно по-сложно, каква ли не информация трябва да им снесеш, за да се добереш до заветното “ало”, в сравнение в БГ пращаш един СМС и си готов. Естествено, веднага някой ще скочи за сигурността, терористичните атаки и т.н. Само, че надали Осама Бен Ладен, ще тръгне да си активира телефонната карта по този начин 🙂 ).

  Идеално подредена държава няма.

 6. @Светослав: Пиша за това как е тук, за да може хора, които не са били тук, да видят как стават някои от ежедневните дейности в USA. А това че почти винаги го избиваме на сравнения си е нормално – и смятам и за в бъдеще да правя паралели между двете държави.
  А иначе гледната точка идва от собствените ти опитности – преди две години като търсехме нотариус в Пловдив, не ми направи впечатление обслужването там да е много бързо или безплатно. А и други хора са ми давали примери в същия дух…

  Ако желаеш да описваш как виждаш Америка от твоята гледна точка, мога да ти дам трибуна тук в блога. Само да има желание, кажи ми и ще ти направя акаунт тип “Автор”.
  Идеални държави няма, да. Но има такива, в които се живее по-лесно или по-трудно от други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *