Съхранение на цифрови снимки

В каква форма съхранявате цифровите си снимки? Аз досега ги складирах главно на един огледален RAID масив, като правех копия на втория хард диск на един друг компютър и отделно единично back-up копие на DVD. Преди няколко месеца преминах към снимане на RAW+JPG и основното ми средство за съхранение на снимки – RAID дискът – започна да се приближава до капацитета си (засега е само 80 GB) и трябва да помисля за някакво ново решение. Не ми се пазят снимките само на ДВД. Силно съм се замислил дали да не си купя един външен хард диск с USB интерфейс, който да използвам за главен склад за снимки (с допълнителен back-up на два различни DVD диска) – тази седмица 500 GB външен модел на Seagate се предлага за $120. Другият ми вариант е да си търся по-големи IDE дискове с последващ upgrade на този RAID масив (и два излишни IDE диска по 80 ГБ, които май ще разположа в другия компютър и ще използвам за допълнителни резервни копия на снимките там).

А вие какво използвате? Приемам всякакви други идеи.

13 thoughts

 1. Аз ползвам харддиска на писито ми, плюс отделен, на който пазя копие на всички снимки (external, SATA, USB 2.0). Нищо по-умно не съм измислил…

  Имам и cds/dvds ама много сложно ми се вижда … Иначе RAID май е най-безопасното нещо, плюс ако се пази ОЩЕ някъде едно копие минимум, трябва да е надеждно… 🙂

  Чакаме bluray? 🙂

 2. Аз също мисля, че в днешно време с тази бързина на интернета и надеждността му, съвсем спокойно можеш да потърсиш решение в интернет. Picasa, която до колкото знам се поддържа от Google е доста добро решение, което ползвам аз (въпреки, че съм с много по-малко снимки). Лимита е само 1GB, но предполагам, че за половината от парите, които ще дадеш за хард диск ще ти предостъпят доста добро дисково пространство и ще можех да ги ползваш от всяка точка където отидеш.

 3. Аз за снимките засега ползвам 2 копия на двата диска на РС-то ми + запис на 2 РАЗЛИЧНИ ДВД носителя когато се съберат достатъчно снимки. Съзнавам, че не е най-доброто, ама с минимум средства толкова.

 4. Благодаря на всички ви за идеите. Явно съм се насочил към най-подходящия за мен вариант.
  @Димитър, Светльо: Аз лично искам да си пазя снимките при мен, а не на нечий сървър. Знам, че на сървър е по-надеждно – някой друг прави back-up и прочее, но искам снимките ми винаги да са ми наблизо. Има си начини да ги споделям онлайн ако ми трябват.
  Нещо друго, което не споменах – падам си малко Плюшкин по въпроса за снимките и не трия НИЩО! Просто си пазя всичко – знам ли какво ще ми потрябва един ден. А с RAW файлове обемът за съхранение нараства доста бързо – но просто не ми се губи време да обработвам всички цифрови негативи и да съхранявам само вече обработени снимки. Искам да си пазя и “негативите”.
  Ще отида да си взема този външния 500 ГБ хард диск, а за в бъдеще ще дебна изгодни цени за 250+ ГБ EIDE вътрешни дискове, че да си повиша капацитета на RAID масива. И ще запиша още много ДВД-та, като един комплект от тях ще изнеса за съхранение извън къщи…

 5. Между другото, колко години “гаранция” им дават на хубавите ДВД носители при съхранение в идеални условия (тъмно, хладно), някой знае ли? А вие каква марка използвате за тези ценни архиви?

 6. Ние държим копия на двата лаптопа, плюс още едно на външен USB диск. Аз не бих заложил на външния USB диск за сметка на RAID масива – поне моя външен диск (Seagate) постоянно прави разни номера :-).

 7. @zdravko: Това, което намерих за гаранция за записваеми ДВД носители варира между 25 и 100 години. Явно от време на време ще трябва да се проверяват и данните евентуално да се прехвърлят на нови дискове. Записвам си да проверя моите през 2027 година ;-).
  @Делевски: Не ме плаши, моля, че точно вчера си купих външен диск… Трябва да го изпробвам – но той няма да е единственото резервно копие на снимките, а само още едно допълнително. И ще го пускам може би по веднъж на две седмици – но ще трябва да поразуча какъв режим на работа се препоръчва за подобни дискове, защото реално мога да го пускам и по веднъж на два месеца, за да преточа няколко гигабайта снимки от RAID масива и после пак го спирам и съхранявам някъде на скришно ;-). Но то е ясно, че ще трябва да си повиша и капацитета на масива!

 8. Труден въпрос. На отдалечен сървър в масова услуга за снимки е несериозно. Не че са лоши тия сайтове, но те са по-скоро за показване на отделни кадри и албуми. Не можеш да качиш на Picasa, Flickr или 23hq няколко хиляди RAW-файла. И отделно проявените Jpeg-варианти, на отделни снимки няколко редакции, няколко преоразмерени варианта за уеб, и изрязвани кадри примерно.

  За хора, които не си обработват снимките или не снимат в RAW може и да е оправдано. Но това не е фотографско точно — няма човек, който с всеки кадър да прави идеално точно експонирана снимка, която няма нужда от никаква редакция на експозиция, контраст или цветове. Просто няма и обработка си трябва, ако човек се занимава по-сериозно.

  А сайтовете много рядко приемат за качване RAW-формати изобщо. Май в 23hq имаше планове да пускат качване на роу, но не зная докъде са.

  Дисковете се развалят, дори и raid-масиви да са, пак се чупят. Вярно, по-бързо се търси в работещ хард, отколкото в купчина с дивидита. Но по две копия DVD-та май е най-доброто и разумно решение.

  Две DVD-та с най-доброто покритие (тук са по 2 или 3 лева парчето май), отделно едно “работно” DVD от евтинките — за търсене, вземане на снимки, ровене и т.н. Ако и когато се развали — изпича се ново евтинко от някой от “оригиналите”. Двата “оригинала” — в различни къщи, ако е възможно. Или на работа и вкъщи. Ако си много фен, може да държиш едното в сейф в банката. И всеки път като запълниш DVD, да добавяш в тоя сейф по един диск.

  Дисковете най-много се развалят при вадене и поставяне. И аз не бях обръщал внимание — Йовко ми каза. Негова идея е и горната схема с двете + едно дивидита. При вадене и изваждане дисковете се огъват и се получават микропукнатини, които с времето се трупат и дискът се разваля.

  Така че ако вадиш и поставяш дисковете в кутийките така, че да не се огъват изобщо при щракването, си на сигурно.

  Моите 5 стинки по темата 😉

 9. @zdravko: Забравих да ти отговоря на въпроса за марката на ДВД-тата – ползвам каквито са били на разпродажба ;-). Засега имам 200 DVD-R диска с марка CompUSA и ползвам тях. Ще правя по едно backup копие на ДВД диск.
  @Делевски: Послушвам те 🙂 – върнах USB диска и поръчах от NewEgg 2 вътрешни 250 GB EIDE хард диска, с които ще си ъпгрейдна втория RAID масив (“диска със снимките” – защото RAID масива за аудио.видео е 250 ГБ от около година). И ще продължавам да си пазя снимките основно там.
  @turin: И аз си мисля, че с толкова много данни (RAW + JPG + фактът, че не искам да затривам абсолютно нищо – дори и явно кофтито снимки) е несериозно да се мисли за съхранение в сървър с масова услуга. Съгласен съм за ДВДтата и е логично, че вадене и слагане ще влошават качеството на самия диск.
  А какво мислиш за използване на отделен хард диск като второ архивно копие?

  @всички: Засега моят вариант остава всички снимки на огледален RAID масив като основно място за съхранение. Освен това ще правя копие и на втори хард диск (като ъпгрейдна гореспоменатия 80 GB RAID, ще ми останат два допълнителни диска, на които ще мога да запиша снимки и после ще прибера за съхранение някъде. Отделно ще направя копие на два ДВД носителя, единият комплект от които няма да съхранявам в къщи.
  И след няколко години ще ви уведомя как върви съхранението ;-).

 10. Да, добре звучи диск да е второто копие или работното копие (ако архивните копия са повече; понеже може архивното копие да е само едно и второто да си е работно — както решиш).
  По-скоро идеята ми е да не разчиташ напълно на твърд диск за архивно копие. DVD-тата са много, много по-надеждни от дисков масив, когато става дума за архив (от който да си правиш работни копия и да възстановяваш снимки, ако се изтрият), според мен. Ако се пазят, не се огъват и т.н.
  Иначе работно копие е готино да е на диск, защото имаш много по-бърз и лесен достъп до него.

 11. Дисковото пространство не е проблем винаги, ако се ползва и уебсървър… Аз например съм доста доволен от моя хостинг, за който плащам 8 долара на месец.

  Дисковото пространство при активиране на акаунта (в момента поне) е над 140 GB (трафик: около 1.5 TB/mo), като всяка седмица то се увеличава с по един гигабайт, съвсем безплатно. И фотограф да си, и в RAW да снимаш, пак – това +1 GB/month си е нещо съвсем сериозно! (около 60 файла в RAW при 15 GB/файл, или над 300 файла в JPG, при 3 MB/файл) …Няма уловка, освен че се предплаща за две години, и второто е, сървърите са в Калифорния, така че не очаквайте ping под 190 ms… нито пък download/upload над 500 kB/100 kB sec съответно… И все пак, като резервно решение, и това не е лошо… 🙂

  ***

  Аз иначе за моите снимки вече сериозно се замислям…

  Имам допълнителен хард (вече и с кутия USB 2.0) и мисля периодично да правя резервно копие от снимките, които са на самото писи. Но пък кутията и дискът и те трябва да се пазят някъде… (къде? сейф в банка ми е скъпо:-()

  На DVD-та да се пише, може, ама е малко бавничко… (чакаме BlueRay вече;-) и едно DVD наистина си има време на живот… макар че и хардът си има, като се замисля 😉

  Аз лично ползвам Verbatim DVD+R 16x DVD дискове, много съм доволен, също и сидита такива ползвам (Crystal+AZO), мисля, че са от най-добрите носители и като дълговечност и като качество на запис/четене:)

  Уфф, толкова от мен в тези жеги 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *