Rebecca St James in Lewiston Art Park

Rebecca St James е доста известна съвременна християнска певица. Бяхме я виждали на KingdomBound миналата година. Дойде за концерт в Lewiston Art Park в петък, 22-и юни. Relevant Worship й бяха подгряваща група, така че трябваше да ходя да работя за осъществяването на този концерт.


Това е сцената в началото на деня, което за нас – екипът на Relevant – почна в около 2 следобед. Залата в Арт Парк е с над 2000 места и определено не можехме да озвучаваме с моята техника – а и Сейнт Джеймс май има по-високи изисквания – така че от парка бяха наели техника от една местна аудиофирма. На горната снимка се виждат окачените масиви JBL Vertec и суббасови колони от Yorkville. Нашият тим трябваше да разпъне инструментите на групата пред инструментите на бенда на Ребека – обикновено хедлайнерът излиза последен и техниката на подгряващата група трябва да се изнесе от сцената преди това. Използвахме наши микрофони, но всичко друго – от кабелите през змиите до пултовете и усилвателите – беше докарано и вече разпънато от работниците на аудиокомпанията. Връчиха ни по един пропуск за сцената и се хвърлихме на работа.

Бяхме готови с нашите техники сравнително бързо, но трябваше да чакаме за саундчека – по план-скица музикантите на Ребека трябваше да се явят в 3 часа, да си направят саундчека и после беше наш ред. Но както винаги не се получи точно така… Те се появиха малко след 5, посвириха малко на сцената, после беше ред на нашата група. И тогава потвърдих едно правило, което съм си формулирал от последните няколко години опит като тонинженер – колкото и техника да се донесе за даден концерт (даже и да е система за $300,000), все нещо няма да достига. В нашия случай останахме без достатъчно микрофонни кабели… Ще си закачам май ремаркето с моята техника всеки път като ходим по подобни концерти – никога не ни е било излишно. В случая трябваше да правим едни шашми със свързването на електронния камертон на нашия барабанист към мониторния пулт, но се получи. Relevant имаха 9 човека на сцената, но мониторният пулт беше голям и можа да осигури 8 мониторни микса. Саундчекът ни приключи 10 минути преди да отворят вратите на залата и хората да почнат да прииждат на тълпи – все пак артист от подобна величина не гостува всеки ден толкова наблизо.Аз лично очаквах да видя Ребека да се разхожда по коридорите зад кулисите, но останах разочарован – крилото със стаите за нейния екип беше оградено от няколко частни охранители и така и не можахме да припарим до нея. Седяхме главно в стаята, определена за Relevant, ханпахме вечеря набързо и очаквахме кога ще дойде редът им да излязат на сцената. Преди тях трябваше да свири някаква още по-неизвестна местна изпълнителка – и с изненада установих, че познавам една от вокалистките й… Ех, май този град наистина взе да става много малък!

Този път Карл беше на FOH (на снимката отдолу), а Джон беше на мониторния пулт. Аз се разхождах из залата с апарат в ръка.


Нашите хора свириха към половин час, после имахме към десет минути да изнесем непотребните вече техники от сцената и започна шоуто на Ребека Сейнт Джеймс.Признавам си без бой, че не ми харесва музикалният стил на Ребека. Има силно сценично присъствие, посланието й към публиката е силно – говори главно за спасение и за въздържанието при младите хора, музикантите й бяха добри (и отдалеч си личеше, че са от Nashville, Tennessee ;-)), но аз направих няколко снимки и излязох в почивка след първите няколко песни. Боряна – за която бях осигурил билет за концерта – стоя до края, защото тя харесва Ребека повече от мен.

Сцената и цялостната обстановка в Арт Парк ни харесаха много. Надявам се скоро Relevant Worship да са пак на концерт там – но този път като хедлайнери!

One thought

  1. Владко,пожелавам успех на вашата група!…И следващия път да свирите на концерт на Joy Electric 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *