Преиздаване на закупени самолетни билети

През този месец ми се налага да контактувам с Yahoo!Travel за втори път – имаме едни платени от миналата година самолетни билети, които не можахме да използваме през 2006-а. Тогава се обадих и на Yahoo!Travel, и на Delta Airlines и ги уведомих, че няма да летим. По принцип “евтините” самолетни билети (пример – самолетен билет от Източния до Западния бряг за $300) са невъзстановяеми – авиокомпаниите никога не връщат парите за тях. Единственото нещо, което може да се направи (след като сте ги уведомили, че се отказвате да летите с този билет преди първия полет с него), е да получите възможността да използвате билета в разстояние на 11 или 12 месеца от датата на полета за връщане, като и авиолинните, и травел агенцията удържат такса за тази операция. Ако новият билет излезе по-скъп от цената на стария минус гореспоменатите такси, разликата трябва да се доплати.

Единственият голям минус на тази операция е, че трябва да се звъни по телефона – и за анулиране на билетите преди първия полет, и за промяната в резервациите. Аз съм свикнал да правя почти всичко онлайн – така мога самичък да премятам едва ли не стотици варианти и да намеря точния (за мен) баланс между цена, начален час на полета и летище за смяна. Такива екстри по телефона за мен не съществуват – е, формално можете да се заговорите с агента, който ще вдигне телефона, но на мен лично би ми станало неудобно след петата или шестата итерация, а и на всичкото отгоре всичко трябва да се записва от мен, ако искам да ми е пред очите, когато трябва да взимам решение. Но и за това си има разрешение – аз лично търся полети на Travelocity (които май са интегрална част от Yahoo!Travel), сравнявам часове и цени и когато си харесам някой полет, се обаждам да видя дали телефонният агент ще ми даде същата или много подобна цена за полета.

Чакането на “hold” при обаждане до Yahoo!Travel по нормално време (през деня, например) е свързано с много чакане… Мисля че поне веднъж се отказах и треснах телефона след 30 минути чакане (и слушане на три едни и същи “разговора между пътници”, които обясняват някои от предимствата на ползването на точно тази услуга – то това си е полезно по принцип, ама трите разговора отнемат две минути и после пак се завъртат отначало, а ти седиш и чакаш някой отсреща да вдигне телефона…). За това обикновено гледам да им звъня след полунощ (източно време). Другата леко неприятна история е че автоматизираната система почва дирекнто да запитва за резервациите ви – но ако не ви се занимава с нея, просто кажете “Operator” или “Agent” докато тя ви говори, и ще бъдете прехвърлен към жив човек (след като си изчакате реда на опашката, разбира се). Явно след полунощ разговорите се поемат от някой кол-център в Индия – иначе не мисля, че 100% от агентите им говорят с явен индийски акцент, но много сносно и разбираемо; а и са супер любезни. Първият човек разпитва за някои генерални детайли и после ви прехвърля на Центъра за преиздаване на билети, където първо пак трябва да повторите някои детайли, и след това се пристъпва към същинската част от бизнеса.

Преди да позвъня, обикновено съм разучил наличните възможности, избрал съм си полет и съм оставил прозорец с детайлите за него отворен на екрана пред мен. В друг прозорец държа отворено електронното писмо с потвърждението за оригиналния полет, защото са необходими и някои детайли от там. Агентът приема дати и номера на полети, след което ви съобщава наказателната такса за преиздаването на билета (в моя случай, $50 от страна на Делта и $30 от страна на агенцията = общо $80). Вадите таксата от цената на билета (ако използваме горната цена от $300, оказва се че имате “кредит” от $220). Съобщават ви цена на новия билет и като извадите $220 от нея, получавате сумата, която трябва да се доплати – става или с кредитната карта, използвана за покупката на оригиналния билет, или с каквато и да е друга кредитна карта, чийто номер съобщавате на агента по телефона. Няколко часа след това получавате е-писмо с данните за полетите си и сте готови за пътуване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *