Промяна в американския имиграционен закон

Вчера четох новина, че Белият дом е постигнал съгласие с някои представители на законодателната власт за така дългоочакваните промени в американската имиграционна политика. Кои са най-важните постановки в него?

 • Узаконяване на сегашните нелегални емигранти – на тези, които пребивават нелегално в страната, ще бъде предложено да се легализират (след плащане на глоба от $5,000 и такси, свързани с промяната на статуса) и да тръгнат по пътеката за придобиване на зелена карта и евентуално гражданство.

  Това е хем добре, хем не. Повечето от сегашните нелегални емигранти работят по много, за да издържат и себе си, и семействата си в чужбина, а обикновено нямат висока квалификация и работата им е все тежка и неприятна. А и на всичкото отгоре поради безизходицата на работниците заплатите им не са прекалено високи. Зле е че по този начин тези хора, които са влязли нелегално в страната и са нарушили действащи закони, ще получат “амнистия”, а хора, които от години са поели законния път за придобиване на зелена карта и още чакат, май ще продължат все така да си чакат… Също си мисля, че хора със зелена карта в джоба няма много лесно да се съгласят да работят за малко пари, работодателите пак ще почнат да се оглеждат за по-евтин неквалифициран труд и колелото с нелегалните пак ще се завърти.

 • Нова система за “временна работа” – създава се нова виза (тип Z), която ще дава на чужденци право на две години работа (за позиции, изискващи минимална или никаква квалификация), след което те трябва да се приберат в родната си страна за минимум година и евентуално пак да кандидатстват за Z виза.

  Аз лично не знам какво ще може да се постигне с това предложение. С такива задънени перспективи вероятно доста хора ще си карат пак както досега – като нови нелегални емигранти.

 • Преместване на фокуса на емиграцията от базиране на семейни връзки към квалификация на кандидатите – най-очевидната промяна ще засегне сегашното право на притежатели на зелени карти да довеждат в USA родители и деца над 21 години и да ги “спонсорират” за придобиване на зелена карта. Доколкото разбрах, това правило изобщо ще отпадне, а ще остане силно ограничена бройка за такива случаи само ако спонсориращият има американско гражданство.

  Познавам доста хора, които или са преминали през този вариант, или възнамеряват да го приложат (най-вече за възрастните си родители, които живеят в чужбина). Но това вече няма да е толкова лесно – ще трябва първо да се придобие гражданство и чак след това да се опитва. А новината споменаваше “силно ограничени бройки” за тази категория емигранти…

В заключение – не мисля, че това е най-идеалният вариант за промени в имиграционната политика на САЩ. Дано след обсъждане някои от нещата в това предложение се попроменят…

3 thoughts

 1. Виза “Z” ще помогне доста за хора, които искат да дойдат, да видят как се работи и да решат какво да правят. Пример: много български шофьори биха дошли за година-две, а в САЩ има около 60,000 свободни места.

 2. Системата тук е така устроена, че 2 г. няма да стигнат на никой да излезне на правилна позиция за живота си тук. Дето се вика 2г. немогат и за изграждане на една кредитна история да стигнат и тъкмо ще почнат да виждат за какво става въпрос и ще трябва да си ходят и после пак на ново.
  Определено тоя закон не е най-добрия, който може да се приеме, но пък и безразборното даване на зелени карти на лотариен принцип също според мен не е най-доброто. Трябва да има някаква точкова система, като в Канада и Австралия плюс имиграция чрез семейни връзки плюс увеличаване много на сегашните квоти за работни визи за специалисти и едновременно с това опростяване на правилата и стъпките за придобиване на резидентски статус на тия хора :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *