Случка в магазина

Преди няколко дена Бо закупи един лаптоп от магазина. С него вървеше един безжичен рутер, който излизаше $0 след rebate, но иначе цената му беше $60. Като се прибрах в къщи от работа, погледнах бележката и установих, че продавачът сигурно неволно е задържал пръста си твърде дълго на спусъка на бар-код скенера, когато ни е “продавал” рутера, и в бележката фигурираха два такива продукта… Ако се замисли човек, на някои места в света това би означавало да се прости с $60 – ще му се изсмеят в магазина, ако отиде да обяснява, че си е купил само един такъв продукт, а не два. Не и в USA обаче. Повторното ходене до магазина изобщо не беше свързано с ходене по мъките, а с просто показване на касовата бележка и обяснение, че е логично да се закупи само един рутер, защото сделката е точно такава, и че колегата им от магазина най-вероятно леко се е объркал. Единият рутер беше премахнат от бележката и $60 – върнати по картата, използвана при покупката, в разстояние само на няколко минути и изобщо без излишни нерви.

Четете и внимавайте, търговци – ето така се печелят клиенти. Даже и това да означава малка краткосрочна загуба за магазина – просто защото клиентът винаги е прав! Преди нямах особено високо мнение за този магазин (част от голяма верига), но след тази случка ще проверявам и там какво се продава – и то по-честичко.

One thought

  1. Браво!Добре ,че все още има нормални човешки отношения, а не “балъци и тарикати” .Днес Дидо-съпруга ми лети към Бъфало,ако имате желание може и да се запознаете с него и приятелите ни там.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *