PhotoReview: Canon S3 IS


Преди няколко дена в ръцете ми попадна един фотоапарат от “среден клас” – Canon PowerShot S3 IS. Досега никога не бях пипал подобен апарат, но можах малко да си поиграя с този и споделям моментните си впечатления.


Апаратът е доста по-тежък от “сапунерка” (например Canon SD600…), но е по-лек от Digital Rebel XT с китовия EF-S 18-55 обектив. Тялото седи доста удобно в ръцете, но е малко – недостатъчно малко за побиране в заден джоб на дънки обаче. Вграденият обектив си има капачка, която може да се закачи с една сиджимка за тялото. Апаратът е само с два режима – снимане и плейбек, като ако желаете да заснемете видеоклип, това става в режим на снимане, но пусковият бутон е друг и е разположен на гърба на апарата. Софтуерът и менютата имат вид повече като на взети от SD серията, отколкото на Rebel. Обективът е 6-72, f/2.7-3.5, но при кроп фактор 6 е еквивалентен на 36-432 обектив. Използваната флаш памет е тип SD (SecureDigital).


Контролите имат доста Канонски вид :-). Аз лично можах почти веднага да разбера функцията на всички бутони с изключение на два:

 • MF (Manual Focus) – надписът на бутона е малко подвеждащ. Истински ръчен фокус не съществува, а този бутон помага за “фиксиране” на фокуса при кадриране. Аз се опитвах да въртя обектива, за да фокусирам, но не се получи.
 • Полукръглият бутон, разположен до долната част на обектива – този бутон ми приличаше много на Ребелския бутон за отключване на обектива за сменянето му, но обективът на S3 е несменяем и много се зачудих защо има такъв бутон. Бърза справка с книжката разкри мистерията – да, обективът е несменяем, но може да бъде надграждан с други оптически аксесоари като телеобектив или широкоъгълен обектив. Натиснатото горно копче позволява отстраняването на един пластмасов пръстен, който открива цокъла за монтаж на гореспоменатите аксесоари.


LCD екранът може да се върти, което помага много при снимане на самия себе си от ръка, но иначе тази възможност изкушава поне мен да държа екрана затворен и да го завъртам само когато ми трябва… Май най-добре ще е да се завърти към фотографа и фиксира в това положение. Апаратът има и визьор, който обаче не е оптически през обектива, а електронно прожектира съдържанието на дисплея (визьорът е по-удобен за ползване при силно слънце).

Качеството на снимките е много съизмеримо с това на Боряниния SD600. Разбрах, че с лек хак S3 може да се получи възможността да снима и в RAW формат, но за целта трябва човешка намеса.

Този тип апарати са идеални за хора, които търсят качество, по-високо от това на апаратите тип сапунерка, но не им трябва DSLR и не ги е голяма грижа за това, че този апарат е малко по-тежък и обемист. При цена от $305 на newegg.com наистина си заслужава човек да си помисли да си купи такъв апарат – освено ако не иска да може да си го носи в задния джоб :-).

Някои много бързи снимки, които направих с този апарат:9 thoughts

 1. тайната на MF-бутона:

  “Manual focus is set by holding down the Manual Focus button while pressing the Up or Down arrows on the Multi-Controller Rocker button, and if the MF-Point Zoom function is set, an enlarged view of the center of the image is shown on the LCD or electronic optical viewfinder while the Manual Focus button is held down.”

  добре, че не си бил твърде упорит във въртенето на обектива 😉

 2. @nixonixo: И аз го открих това, да – ама след като прочетох книжката :-). И само леееекичко се опитах да въртя – като не стана нищо, разсъдих, че MF работи по някакъв по-различен начин.
  @Дончо: Би следвало S3 да е подобрен от S2 – повече възможности и прочее (ама не знам нищо за този по стария модел). А като гледах сайта на Канон, вече продават и S5…
  Иначе S2 го гледам на eBay с наддавания от порядъка на $150-200, а за чисто нов искат къде $300. Каква е цената в БГ??

 3. Понеже от няколко дни съм точно с този модел се почувствах “засегнат” и искам да направя едно уточнение:

  AF (Auto focus) System:
  TTL (Through-The-Lens) autofocus (continuous or single)…

  За по-любопитните ето паралелно сравнение на моделите S2, S3 и новият S5:

  http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=canon_s2is%2Ccanon_s3is%2Ccanon_s5is&show=all

 4. @Георги: Аз май не се изразих съвсем ясно по-горе за визьора и автофокуса: автофокусът си е през обектива, но това, което се вижда през визьора, не е оптически образ от обектива (през огледало, както е например при SLR-апаратите), а е “прожектиран” образ от CCD-матрицата. Дано да разчистих съмненията…

 5. А на мен ми стана интересно за RAW формата? Как и кой може да направи този хак? Пиши ми на мейла, ще съм ти много благодарен.

 6. @Стоян: Сори, ама аз не мога да ти кажа как става това с RAW формата… Този апарат не беше за мен – купих го за приятел и ревюто е следствие от еднодневната ми игра с него.
  Ако Георги види репликата, надявам се да може да даде връзка към инструкциите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *