FYI: Бордни карти за презокеански полети, когато първият полет е вътрешен за USA

Пример: имате билет Град-в-USA -> Чикаго (но може да е който и да е друг голям американски град с летище, което е хъб на авиокомпания) -> Европа (обикновено град-столица или просто голям град в страната, чиито национални авиолинии са партньори на американската ви авиокомпания) -> София. Нека билетът да е с United Airlines. Да се опитаме да изпълним check-in процеса онлайн:

Сайтът на United ни дава право да си напечатаме само две бордни карти – за първата отсечка от билета (който определено е с техен полет) и за втората отсечка, която често е “споделен полет” с някой от партньорските им авиокомпании – например Луфтханза. Третият полет (Европа -> София) е определено 100% партньорски и уеб сайтът не предлага опция за разпечатване на бордната карта за него.

Вчера установих, че надеждата ми – че ако отида на летището в Град-в-USA и се чекирам там, ще ми бъдат дадени три бордни карти – е невалидна. И на летището дават само две бордни карти и се оправдават, че не могат да напечатат третата още от тук. Така че е много по-лесно и удобно да се използва уеб сайтът за чекиране за първите два полета още от къщи. Бордната карта за третият полет трябва да се получи от трансферното гише на летището в Европа (а според човекът на нашето летище може да се извади и на самия гейт там).

4 thoughts

  1. @Дончо: Май не се изразих 100% правилно… ама описвам как стана с майка ми, която си отиде до БГ. Иначе ние няма да ходим до България тази година, да.

  2. И пак да кажа: “жалко, че няма да се видим”. Но знам, знам! Живот и здраве – по нататък!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *