Ябълки и Портокали (логическа задача)

Три коша с плодове са поставени пред теб. Надписани са като “Ябълки”, “Портокали” и “Ябълки и портокали”. И трите надписа са грешни – т.е. поставени са не на правилния кош.

Кажи ми от кой кош да извадя само един плод. След като го видиш, надпиши кошовете с плодовете правилно.

(Очаквам решения в коментарите.)

9 thoughts

 1. от “ябълки и портокали” – ако примерно се окаже портокал, значи в “ябълки” има ябълки и портокали, а в “портокали” има ябълки и т.н.
  това е единственият кош, от който ще получиш недвусмислен отговор 🙂

 2. От простите правила за симетрия в математиката следва че ще е коша с надпис “ябълки и портокали”. Другите два са “математически симетрични” и не възможно изборът да е някой от тях…:)
  Ако искаме разсъжденията да са “логически издържани” -очевидно е че в този кош няма едновременно и ябълки и портокали -нали надписа е лъжа => има или само ябълки или само портокали, т.е. амо един вид плод.

 3. От коша, написан като смесен (АБ). Плодът, който извадиш от там е наистина съдържащ се в него, защото знаем че там плодовете не са смесени (примерно изтегляме А). След това коша, който е написан като другия плод (Б) и може да съдържа А или АБ разбираме че съдържа смес (АБ),защото варианта с изтегления плод е отпаднал. Така за последния кош остава само да съдържа Б плода.

 4. Браво на Пейо – това е решението.
  Вадиш от смесения “Ябълки и портокали”
  Каквото си извадил – само такова има в този кош.

  Ако си извадил ябълка, коша надписан “портокали” съдържа ябълки и портокали, а коша надписан “ябълки” съдържа портокали.

  Ако си извадил портокал, коша надписан “ябълки” съдържа ябълки и портокали, а коша надписан “портокали” съдържа ябълки.

 5. Владо, следващия път скрий коментарите за известно време, че така след първия отговорил всичко се обезсмисля

 6. Абе тука май има и друг Златев… който е по-умен от мен 🙂

 7. Прави сте – отговорът не е толкова труден, като се замисли човек.
  @nedko: Не знам колко е лесно да се “скрият” коментарите – май трябва директно да ги забраня, а тогава няма как да се оставят отговорите (освен ако не обявя мейл за получаване на решенията). Аз свикнах от логическите задачки в блога на LeeNeeAnn да прочитам условието и след това да се опитам да реша задачката, без да гледам коментарите – щото почти винаги някой ме беше изпреварил. Но нали сме големи хора и очаквам всички, които са дали решения след първия коментар, да са стигнали до тях собственоумно :-).
  @Пламен Златев: Колкото и да ти е рядка фамилията, имаш съименници тук-таме явно :-).

 8. владо: в wordpress има някаква опция коментарите да се проверяват от модератор и след одобрение да се публикуват – това е защита от спам. не я знам каква е опцията защото не ползвам wordpress, но знам, че със сигурност има такава

 9. Първо трябва да бръкнеш в коша,на който пише “Ябълки и портокали”.Ако оттам извадиш ябълка,значи коша,на който пише “ябълки”,е с портокали,а коша на който пише “портокали” е с ябълки и портокали.А ако извадиш портокал,значи коша,на който пише “портокали” е с ябълки,а този на който “ябълки” е с ябълки и портокали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *