Go Sabres?

Целият град е пощурял… Местният хокеен отбор от NHLBuffalo Sabres – е вече на полуфинал за купата Стенли. От няколко седмици еуфорията залива всички – малки и големи – и ако не се интересувате от този вид спорт (като мен например), почвате да се изморявате от всичкия този шум.

Онзи ден бях седнал да изпия едно кафе в Starbucks рано сутринта, когато там нямаше почти никой. И станах свидетел на следния диалог:

(Възрастен човек, който явно е редовен клиент, се доближи до продавачката с обичайната си поръчка, и след като му приготви кафето, тя го попита)

– Ще гледате ли срещата довечера?

– Каква среща? – отговори й той.

Момичето го погледна с широко отворени очи и остана безмълвно.

– Кой няма да я гледа? – с явна увереност заключи господина…

На мен ми идваше високо да му кажа “Ами аз например няма да гледам никакви срещи, защото изобщо не се интересувам от хокей”, но нали съм си културен, си замълчах.

Никога не съм се интересувал живо от професионален спорт и никога не съм бил запалянко. В хубавите години на моето детство съучениците ми в Лиляната не пропускаха мач на Тракия или на Локо (в зависимост от пристрастията си). Аз съм ходил на подобно мероприятие около пет пъти в живота си… Просто не ми беше интересно. Повечето от колегите ми в офиса са върли запалянковци на всякакъв вид професионални спортове – цитират статистики, имат познания за почти всички играчи, редовно гледат срещи по телевизията или направо си купуват билети за цял сезон за домакинските мачове на местните отбори. На другия ден срещите се анализират и коментират много подробно. Аз съм малко далеч от всичко това. Разбирам, че хората имат интереси. Разбирам, че всички показват солидарност с местния отбор по хокей, който в момента е един от поводите за гордост в Buffalo. Но не разбирам, когато всеки ден, в който Sabres имат среща, се обявява за Sabres Day в училището на децата и в къщи се носят бележки, в които училището силно насърчава всички да отидат на училище ако не с фанелка на отбора (цена на детските размери – около $70 на бройка), то поне с дрехи в цветовете му. Днес сутринта дочух учителя по физкултура на шега да подпитва едно дете къде му е Sabres фанелката, а то му отговори “Ами мама я изпра”, но като че ли долових нотка на леко разочарование (и едва ли не вина) в гласа му.

А това според мен е зле. Професионалният спорт е машина за пари и зрелища. Не че е супер зле да се гледа и да се участва, но когато това стане цел на живота ни, става лошо. Доста от първо- и второкласниците си говорят предимно за хокей… а аз не искам и нашите деца да задълбават в това. Да, интересно им е и се увличат по хокея покрай съучениците си, така че мога някой ден през следващия сезон да ги заведа на някоя среща в голямата зала даунтаун просто да видят какво е. Но не желая това да се превръща в една от основните цели на живота им. И поне според мен е добре училището да не натиска учениците толкова много по тези въпроси. Нека е наистина въпрос на избор, а не на стадно поведение.

А мен като ме запитат “Отборът върви добре, а?”, обикновено отговарям “Кой отбор имате предвид и защо да върви добре”…

10 thoughts

 1. Добре си го казал и в общи линии съм съгласен:)

  Нямам нищо против спорта, но някак винаги досега ми е бил безинтересен… Май предпочитам да отида на кино или да си чета книга вечерта, отколкото да гледам как няколко човека гонят една топка (шайба, whatever) 🙂

 2. Хубавото в цялата тая дандания е чистосърдечната им радост и единството с което го правят.Отдавна не съм виждала в България такава всеобща радост и ентусиазъм, пък било то и за спортна среща.
  Докато там-USA се обединяват за хубаво и за съжаление и лошо/имам пред вид атентатите/,при нас естествено е обратно, могат и да се изпотрепят след мача или там каквото и да е.

 3. @Стоянка: Много права си за това – наистина доста хора вярват в това по детски. Това си е тяхна работа :-). Аз единствено съм недоволен от официалното създаване на еуфория покрай тези неща в училище. Иначе никой не трябва да забранява на хората да правят каквото си искат, доколкото това не засяга директно останалите членове на обществото :-).
  Май снощи Sabres са паднали в първата игра от полуфинала и в офиса е доста унило в момента.

 4. Жалко, по-добре беше да са били ,че да го отпразнуват.За това ,че в училище създават еуфория съм съгласна .Знам и колко са скъпи от наша гледна точка шортите за физическото им, тениските и плувните гащи/ разказваха ми как са се стреснали двте ни близки деца българчета , като са отишли на плуване с нашенски плувки в техен басейн-в Бъфало/.Другото което ми харесва е многото възможности за спорт или хубаво прекарване на времето сред природата им.

 5. Когато видях тенис кортовете и велосипедните им алеи , предполагам и игрищата им за каквото и да е, много ми се прииска да е и тук така.Не че в Плевен няма или който и да е друг град , но не така достъпно, както в Бъфало.Аз пък съм от поколението с многото ходене по тренировки , хорове , кръжоци по какво ли не и ми липсват сега децата с такива изяви.

 6. Сега БиТиВи правят Музикалния си идол и има толкова много интерес към тези деца.Явно е ,че има глад за такива изяви.Пък имного хубави деца имаме ! Апропо, твоите Вик и Ник са много хубави и артистични,а за Бо-рекламно лице на България/щом е българка, а и от Пловдив ли е,яла е ябълки /. Много ми харесаха всичките ви снимки , на най-много Матрицата.Поздрави от България !При нас днес е 30 градуса.

 7. Тук така беше с Bears :-). Няма да се плашиш – ще паднат и ще ги забравят още на другия ден :-).

 8. Да, прав е Делевски. В Чикаго много се бяха запалили, защото Мечките бяха стигнали до финал. В моят униврситет например отмениха изпити и т.н. Та сега се моля бейзболният отбор на Чикаго да не се престави добре, за да няма толкова дандания този сезон. Ама човек никога не знае.

 9. Ste te napravim nakraia hockey fan!!!. Zdrasti Vlado ne biax idval skoro vreme na tvoia blog. Nashite ( Carolina-Hurricanes) se izdanixa i az oste sam vav traur. Izlezda che i Sabres ste izduxat supata skoro. Senators are too good. Otnosno sporta az predpochitam da go prakticuvam otkolkoto da go gledam. V dneshno vreme osobeno v America (ax tezi restaurnti, kakvi li ne izobilia ot vkusnotii) pochti e zadalznitelno da se zanimavash s nekakav sport seriozno. Inache zdraveto si otiva, i za dezata i za vazrastnite.
  Sorry za latinizata, nemam kiriliza na tozi computer.

 10. @Тодор: Спокойно, няма да стана хокей-фен 🙂 – това хич не ме влече. Пък и нямам “излишно” време, което да прекарвам пред телевизора – предпочитам да ида да карам колело или да свърша нещо по двора – лятото тук не е толкова дълго, че да си позволя седене из къщи когато мога да съм навън :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *