Виртуални кредитни карти

При пазаруване онлайн с кредитни карти всичко, което се изисква от вас, е да въведете номера на кредитната си карта и датата, до която тя е валидна. Сайтовете с по-висока степен на защита питат и за трицифрения код от гърба на картата (този код обикновено се намира в дясната част на хартиената лента за подписа на притежателя), а някои проверяват дали адреса, на който трябва да изпратят стоката, съвпада с адреса, на който е регистрирана кредитната карта. Всичко това е добре, но изобретателни мошеници пак намират начини да се сдобият с номера на кредитната ви карта и да напазаруват това-онова за ваша сметка.

Виртуалните кредитни карти са 16-цифрени номера, генерирани от банка, в която имате сметка (най-вероятно кредитна). Картопритежателят може да използва този номер като номер на стандартна кредитна карта, но с някои допълнителни ограничения – например че този номер може да се използва само веднъж и то за транзакция с точно определен търговец… Банките, които предлагат услугата “Виртуална кредитна карта” са 4 на брой (поне толкова знам аз). Списъкът по-долу описва моят опит с тази услуга (защото както може би ще се уверите, намирането й из дебрите на банковите сайтове не винаги е елементарна работа…).

  • Bank Of America – услугата се нарича ShopSafe и ако не знаете този факт, доста напразно ще се опитате да намерите нещо свързано с виртуална кредитна карта. При наличието на клиентски достъп до сайта на банката, можете да стигнете до ShopSafe от страницата с детайли за кредитната ви карта. Табът е Services, категорията – Features and Benefits, а самата връзка е озаглавена Learn about ShopSafe. Страницата, която се отваря, съдържа общите положения на услугата, а връзката Use ShopSafe Now отваря нов прозорец, в който можете да ги генерирате номер за виртуална кредитна карта. Ограниченията са за валидност (до 12 месеца) и максимално количество пари, които могат да се похарчат с този номер. Виртуалната кредитна карта може да се използва и за редовни месечни плащания по други сметки за времето, в което е валидна.
  • Citibank – връзката от главната страница на сметката ви се нарича Virtual Account Numbers. Това е приложение, което може да се пусне или директно от уебсайта, или да се свали и инсталира локално. (Уеб-приложението отваря нов прозорец, който може да бъде блокиран от браузъра ви.)Генерираният номер е валиден до края на следващия календарен месец и няма никакви други ограничения.
  • Discover Card – от главната страница на сметката си избирате Protection Solutions от панела в ляво и после щракате бутона Create a Secure Number. Отваря се нов прозорец, в който се показва генерираният номер, който обаче е валиден няколко години напред…
  • PayPal – връзката от главната страница след логин в акаунта ви е отляво, в категорията Enhance Account, и се нарича Virtual Debit Card. Приложението все още е в бета-стадий и трябва да се инсталира локално. Генерира номера за виртуална дебитна карта.

Аз лично съм ползвал услугата само на Ситибанк, и то преди доста време.

Може да има и други банки или институции, които предлагат подобни услуги, така че ако имате информация, моля споделете я.

2 thoughts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *