Внимавайте с отворените безжични мрежи

Онзи ден прочетох новина, че из Щатите са се навъдили нов вид изобретателни мошеници. Пускат например hotspot за безжична мрежа и слагат начална страница, която прилича на страницата на добре известни доставчици на такава услуга и изискват потребителско име и парола. Ако нямате (а е почти 100% сигурно, че и да си мислите,ч е имате, пак няма да ви пусне), най-коректно ви уведомяват, че трябва да си платите някаква минимална сума за достъп до мрежата и ви молят за номер на кредитна карта. След което си записват този номер в тяхна си база данни и по-късно го използват за покупки за ваша сметка например.

Как можем да се предпазим от това? Най-вече с внимание. Ако страницата ви се струва съмнителна, не давайте номер на кредитна карта. Ако ви трябва достъп до Мрежата и това е единствената възможност, дайте номер на виртуална кредитна карта – така може да прежалите няколко долара, а мошениците ще останат неприятно изненадани, когато решат да пазаруват с този изполван вече номер за еднократна употреба ;-).

Позамислих се и как това може да бъде избегнато при договарянето между клиентския компютър и хотспота, но май идентификацията на клиента няма как да се избегне – особено ако си мислите, че услугата, за която вие плащате (T-Mobile HotSpot, например), не е налична в обкръжението ви. База данни с МАС адресите на съществуващи клиенти би могла да противодейства на подобни измами, но логистиката става по-тежка. А и както винаги, нищо не може да предпази невнимателните хора от самите тях.

Човешката изобретателност край няма!!

2 thoughts

  1. Дай някой линк за такива виртуални номера на кредитни карти, ако си ползвал. Не, че ми се налага сега – ама за всеки случай, ако потрябва :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *