Призив: Фиксирана височина на снимки в статии

От доста време бях забелязал този факт, но в последните дни пак си припомних… Бих желал да призова всички, които слагат снимки в статии (в блогове, например), да добавят по един height параметър към всеки img таг:

< img src="http://gallery.georgievi.com/albums/userpics/10001/IMG_7607b.jpg" alt="Bo in Daytona Beach"
height="300px"
/>

По този начин браузърът на клиента ще знае предварително как да пресметне точната височина на страницата и няма да я удължава при отварянето на всяка отделна снимка – защото особено статия с много наредени снимки започва да дразни докато се отвори цялата.

Агрегаторите също “удължават” страницата снимка по снимка 🙁 и не може да се прочете някоя по-долна статия докато снимките се отварят – и да се разгледат след като браузърът вече ги е показал.

8 thoughts

 1. @dzver: Самите снимки не се удължават различно от пропорциите си – ако снимката е 640х480 точки, например, крайният резултат след рендването на страницата ще бъде пак снимка 640х480 точки. Но ако имаме страница с 10 снимки с размери 640х480 точки, наредени една под друга, при отварянето на страницата клиентският браузър “удължава” самата страница като почва да показва снимките една по една и футъра на страницата се мести надолу с показването на всяка отделна снимка.
  Ще пусна връзки към страници със снимки с и без img таг. Мислех си да го направя още сутринта, но не исках да флудвам агрегаторите…

 2. @dzver: Отвори fsa.kicks-ass.org точно сега и се опитай да прочетеш статиите след постинга на Еленко със снимките. Ще видиш как текстът постоянно се мести надолу и трябва да изчакаш отварянето на всички снимки и чак тогава можеш да четеш. Това няма да се получи ако снимките са с фиксирана височина.

 3. @дзвер:

  В БГ …. бързия интернет

  LOL, човече, сериозно ли 🙂 ? Аз си мислех, че тези неща са оксиморони :).

 4. Човека е имал предвид ВЪТРЕШНИЯТ БГ Интернет. Въпросният сайт се хоства в БГ, а вътре в страната скоростта е бърза, доста бърза…

 5. Идеята е много на място – прав си за агрегаторите, там често може да се видят доста и различно публикувани снимки от повече от един блогер. И тогава това “избутване” е видимо и дразнещо. За съжаление като че ли трябва проблемът да се реши от страната на блогера, защото само той знае колко точки всъщност е висока снимката му. Ако имаше друг начин, специално за fsa.kicks-ass.org мога да направя нещо. Но освен да фиксирам една височина за всички снимки, не мога да измисля нещо много повече… ?

 6. @dzver, Дончо, Георги: Съгласен съм, че проблемът най-вероятно се забелязва по-рядко от България – особено ако си говорим за български блогове. Но нали Интернет затова е интер – за да не е само локален, било и то в мащаб малка държава. Аз не деля посетителите си на външни и вътрешни (макар че доколкото знам, хостинг-сървърът ми е някъде в Германия), а гледам на всички да е удобно. И си следвам библейския принцип “Правете на другите така, както бихте искали те да правят на вас” и съответно призовавам и вас, ако желаете, да спазвате подобен етикет, така че да е по-удобно за всички, независимо къде по света се намират. Вярвайте ми, допълнителната работа за този фикс почти не се усеща.
  @turin: Не знам какво би могъл да направиш ти в агрегатора… Според мен ще е по-правилно и етично всеки от нас, отделните блогъри, да добави този допълнителен таг в HTML кода на снимките си. Аз решавам на място на колко точно точки да фиксирам височината на всяка снимка – може би защото съм автор и на снимките, и на статиите, но тъй като блогът ми участва и в агрегатори, си имам едно наум за това как биха изглеждали моите статии там и как може да е по-удобно на всички потребители.
  Но горният призив е на напълно доброволни начала. Просто на мен ми се вижда много логично това улеснение, а работата за прилагането му изобщо не е много!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *