Results Not Typical

“Резултатите не са типични”. Такъв надпис обикновено бива показван с най-малкия възможен шрифт в дъното на екрана на телевизионните реклами за: мигновено и лесно отслабване; най-новия магически гимнастически уред, с който можете да се упражнявате само по 20 минути по 3 пъти на седмица и после да изглеждали като културистите и манекенките от рекламата; най-модерната диета – срещу $10 на ден ви се доставя известно количество приготвена храна и като ядете само нея, ще отслабнете за няколко седмици; на хитра програма за домашен бизнес или друг лесен начин за печелене на пари. И балъците се скъсват да звънят и да си дават парите на мошениците от екрана и никой не се замисля за това Results Not Typical – може би защото почти никой не обръща внимание да го прочете. Това предупреждение трябва да присъства във визуалните реклами по закон (а при радиореклама трябва да бъде включен определен текст на края на рекламата), но често пъти шрифтът е почти незабележим или нечитаем (а в радиото забързват фразата с предупреждението, така че тя се разбира само ако човек се напрегне да се заслуша).

Не съм сигурен и колко от хората, които си направят труда да го разчетат, биха поразсъждавали върху смисъла. Подобни реклами се целят в голяма аудитория от зрители/слушатели, стараейки се да ги убедят, че помощта на това, което се рекламира, е незаменима в живота им, и едва ли не всеки, който похарчи някой и друг долар за рекламираната стока/услуга, ще успее. Това за нетипичните резултати е студената вода за наивниците и подсигуряващата мрежа в случай че някой похарчи доста средства без резултат. “Съжаляваме, госпожо/господине, но вие сте от процента на типичните резултати”, т.е. тези, които не успяват, и които най-вероятно са мнозинството от участниците. А когато резултатите [на спечелилите] са нетипични, това означава, че шансът ви да спечелите/подобрите живота си е почти същият при сравнение между всички рекламирани програми (за които трябва да си платите) и здравият ви разум.

Аз лично препоръчвам разума!

3 thoughts

 1. На мен любима ми е следната ситуация :

  Рекламата обяснява най-новия и революционен начин за справяне с косопада, току що излязал от лабораториите на НАСА и слага в задния си джоб всички съществуващи до сега. Използвани са екстракти от растения, чиито откриване в тропическите джунгли е толкова ново, че още пари.

  След кратко лирическо отклонение следва обяснение как вече хиляди, че дори милиони хора по света са супер доволни от продукта и го ползват от месеци/години.

  Е как?! Нали току що сте го изнесли от лабораториите??

  Как така няма нито една реклама на нов продукт, който все още няма впечатления от десетките рекламни лица, обясняващи колко са доволни. Тях коя реклама ги е стимулирала да купят? Защото те все обясняват как са видели рекламата по телевизията – коя, тази, в която участват в момента ли? 😉

 2. @Ирина: За това всички подобни твърдения се проверяват преди да им се вярва :-). Но си права, че има много идиотщина по този свят. А и на всичкото отгоре много от идиотите се връзват и плащат пари за глупости.
  @Вени: Това го бях чел преди, но го бях забравил. Само трябва да си издадеш тайната ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *