Придобиване на зелена карта чрез член на семейството: Категории без ограничение

Законът за имиграция и натурализация (Immigration and Nationality Act) допуска имиграцията на чужденци в СЪединените Щати на базата на роднинска връзка с гражданин на САЩ или със законен притежател на зелена карта. Кандидатите, спонсорирани от роднина, трябва да получат номер за имигрантска виза в зависимост от категорията си. Семейната имиграция се разделя на две основни категории: категория без годишно ограничение на броя на наличните имигрантски визи и категория с такова ограничение.

Категория без годишно ограничение на броя на наличните имигрантски визи

Пряки роднини на граждани на САЩ: съпруг/съпруга, вдовец/вдовица и несемейни деца на възраст под 21 години и родители на гражданин, който е навършил 21 години. Тъй като няма количествени ограничения за това колко визи могат да бъдат издадени за тези категории, кандидатите не трябва да чакат входният им номер да бъде обявен за наличен (да има налична имигрантска виза) след като молбата бъде одобрена от USCIS.

 • Съпруг/съпруга

  Брак с цел измама, т.е. брак с единствена цел придобиване на зелена карта, е незаконен. Въпреки че истинските цели на брака са известни само на двамата брачни партньори, съществуват много ситуации, които биха привлекли вниманието на USCIS, например партньорите да не живеят заедно; да са се срещнали току-що; да нямат общ език, на който да могат да общуват; да произлизат от коренно различни среди и т.н. Съществуват и много неща, които биха убедили властите, че бракът е истински – деца, родени в брака; живот в една къща, общи финанси и собственост и т.н.

  Бракът с гражданина на САЩ трябва също да е законен и валиден, т.е. и двамата съпрузи да са имали законно право да сключат брак. Ако който и да е от двамата е имал предишен брак, например, трябва да се е развел по законната процедура преди сключване на новия брак. Същинската брачна церемония трябва да бъде законно призната на мястото, където се случва. Двамата брачни партньори трябва да са навършили минималната изисквана за брак възраст.

  Бракът трябва да е в сила по времето, когато се кандидатства за зелена карта – предишен брак с гражданин на САЩ не е основание за такова кандидатстване. Докато е вярно, че бракът може да продължи да се смята за законен даже и ако двойката е физически разделена, по-сериозни действия, като например изпълнението на споразумение за законно разделяне, създават пречки за имиграция. Също така е важно да се помни, че ако бракът е бил сключен до две години преди получаването на зелена карта, тя е одобрена условно. Това означава, че ако до две години след получаването на имигрантски статут бракът се е разпаднал или е станало ясно, че е бил нагласен, статутът може да бъде отнет. Полученият по този начин имигрантски статут е идентичен от всякаква друга гледна точка с другите видове имигрантски статут – съпругът/съпругата може да работи, пътува и да се ползва с пълните привилегии на всички притежатели на зелена карта.

 • Деца

  Всяко дете, което не е навършило 21 години и не е семейно, попада в тази категория. Няма значение дали детето е раждано когато родителят-спонсор е бил в брак със сегашния си брачен партньор – важното е да има фактическа връзка родител-дете. Ако детето е родено докато родителят-спонсор е бил в брак със сегашния си партньор, спонсориращият родител може да е или баща, или майка. Ако детето е родено по време, когато родителят-спонсор не е бил в брак със сегашния си партньор, спонсориращият родител може да е само майка. Баща може да спонсорира в този случай само ако успее да докаже, че е издържал детето си финансово и/или е живял с детето и докато е имал законно попечителство и преди осемнадесетия рожден ден на детето, го е припознал като свое по начина, предписан от закона.

  Доведени или заварени деца, осиновени деца и сираци имат право на имиграция в определени случаи.

 • Родители

  Ако дете, което е американски гражданин, е навършило 21 години, той/тя може да спонсорира родителите си да имигрират. Гражданинът трябва да бъде дете на родителите, които спонсорира, по смисъла на предишната подкатегория. Необходима е отделна молба за всеки родител.

 • Завръщащи се резиденти

  Имигранти, които преди са живяли в Съединените Щати като законни притежатели на зелена карта и се завръщат да живеят в САЩ след временно посещение в чужбина с продължение над една година.

Всички други категории с изключение на тези, описани по-горе, са категории с ограничение – за всяка категория има количествено ограничение на броя хора, които могат да имигрират в САЩ всяка година.

8 thoughts

 1. Стоиностна информация, но би било добре да препоръчате и някоя компания, от която сте доволни, за подаване на кандидатура за зелена карта.

 2. някой знае ли колко се чака ако сестра ми кандидатства за мен за зелена карта…и изобщо става ли така?


  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

 3. @Галя: Можеш да прочетеш малко повече тук. Но за да отговоря с повече детайли, трябва да знам повече детайли за вашия случай – каква е възрастта ви (на вас двете със сестра ти), сестрата станала ли е американска гражданка, и прочее…

 4. Мъжа ми е американски гражданин по рождение и преди точно 1 година подаде документи (I-130) за мен. Все още вести от службите нямаме. Нормално ли е да се чака година – година и половина преди плика с документите да се отвори и да започне да се разглежда? Благодаря 🙂

 5. @Калина: Проверявате ли си статуса на молбата онлайн (има такава опция на сайта на USCIS)? Аз не съм гледал наскоро колко се чака за различните случаи, но понякога една година изобщо не е много време по стандартите на имиграционните служби…

 6. Здравейте, със зелена карата съм в САЩ, още нямам гражданство. Дъщеря ми е на 10г. и е в България. Разведена съм. При подаването на документите за зелена карта в началото я вписах и нея. Но на интервюто отидох само аз. Тя губи ли си правото за зелена карта или може да се яви в последствие на интервю в посолството и да получи такава без да се налага да се стартира процедурата по спонсориране?
  Благодаря!

 7. @Людмила: Доколкото знам, неявяването на дъщеря ви на интервю означава, че тя не е получила имигрантска виза и процесът на спонсорирането й за зелена карта трябва да започне от начало. Няма да стане само с интервю в посолството, тъй като наличните визи за лотарията, от която сте спечелила вие, най-вероятно вече са изчерпани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *