Придобиване на зелена карта чрез член на семейството: Общи положения

Противно на схващанията на доста хора, имигрантска виза за САЩ (т.нар. зелена карта) не се придобива само чрез участие в и късмет при спечелването на лотарията (Diversity Visa Lottery). Има няколко други начина, чрез които човек може да стане притежател на зелена карта – чрез спонсориране от член на семейството, чрез работодател, чрез иск за политическо убежище, чрез инвестиции и още някои други по-малко популярни начини.

За да можете да спонсорирате член от семейството си за зелена карта, необходимо е да отговаряте на следните условия:

 • Трябва да сте гражданин на САЩ или постоянен резидент (притежател на зелена карта) и да докажете този си статут с документи.
 • Трябва да заявите желанието си да спонсорирате роднината си за зелена карта чрез подаване на формуляр I-130 (Петиция за роднина).
 • Трябва да представите доказателства, че имате достатъчно финанси за издръжка на вашето семейство плюс роднината ви (плюс членовете и на това семейство) в размер на 125% от официално обявения праг на бедност. Формулярът за издръжка (Affidavit of Support) е кръстен I-864
 • Ако сте гражданин на САЩ, можете да спонсорирате следните роднини (необходимо е документно да се докаже роднинската връзка):
  1. Съпруг, съпруга или несемейни деца на възраст под 21 години.
  2. Родител – но трябва да сте навършили 21 години.
  3. Несемейни син или дъщеря на възраст над 21 години.
  4. Семейни син или дъщеря на всякаква възраст.
  5. Брат или сестра, ако имате навършени 21 години.
 • Ако сте притежател на зелена карта, можете да спонсорирате следните роднини (необходимо е документно да се докаже роднинската връзка):
  1. Съпруг или съпруга.
  2. Несемейни деца на възраст под 21 години.
  3. Несемейни син или дъщеря на възраст над 21 години.

  Притежателите на зелени карти не могат да спонсорират родителите си , семейните си деца или братя/сестри.

Не можете да спонсорирате роднини, попадащи в някоя от следните категории:

 • Осиновители или осиновени деца, ако осиновяването се е случило след шестнадесетия рожден ден на детето или ако детето не е било под законното попечителство на родителите и не е живяло с тях в продължение на две години.
 • Биологични родители, ако синът или дъщерята са придобили право на пребиваване в САЩ чрез осиновяване.
 • Доведен родител или доведено/заварено дете, в случай че сватбата, която е основа за роднинското отношение се е случила след осемнадесетия рожден ден на детето.
 • Съпруг/съпруга, ако двамата от тях не са присъствали физически на церемонията на сключване на брак, и бракът не е бил консумиран.
 • Бивш съпруг/съпруга, ако сте придобили право на постоянно пребиваване чрез брак с гражданин на САЩ или притежател на зелена карта, освен ако:
  1. Изминали са пет години от вашето придобиване на зелена карта; или
  2. Ако можете ясно и явно да докажете , че предишният брак (чрез който вие сте придобили този статут) не е бил сключен с цел избягване или заобикаляне на имиграционните закони; или
  3. Предишният ви брак (чрез който сте придобили статуса си) е приключил със смъртта на другия съпруг/съпруга.
 • Съпруг или съпруга, ако той или тя са били в процес на имиграционно разследване или депортация по времето, когато е сключен такъв брак, освен ако този човек не е прекарал период от две години след сключването на брака извън САЩ.
 • Съпруг или съпруга, за които федералният офис на генералния прокурор (Attorney General) е определил, че са опитали или са успяли да встъпят в брак с цел заобикаляне на имиграционните закони.
 • Дядо, баба, внук, племеник, племенничка, чичо, леля, братовчед или други роднини по съребрена линия.

122 thoughts

 1. @Радослава: За да можем да говорим за каквато и да е възможност за подаване на петиция от бъдещите ви свекър и свекърва, те първо трябва да ви станат законни свекър и свекърва, т.е. ще трябва първо да се ожените законно.
  Ако сте над 21-годишна възраст, единствената възможност след това е да изчакате свекърите да станат американски граждани (още 2-3 години), след което да подадат петиция за зелена карта за вас. Чакането в тази категория към момента е около 11 години (http://travel.state.gov/content/visas/english/law-and-policy/bulletin/2015/visa-bulletin-for-may-2015.html, категория F3).
  Другата ви възможност е да търсите друг начин за придобиване на зелена карта, тъй като петицията през свекърите ще ви отнеме 13-14 години…

 2. @Валери: Първо, доколкото аз познавам законите, няма такова нещо като нелегално пребиваващ, но легално работещ. Почти винаги нелегално пребиваващите работят на черно.
  Ако изисквате покана от роднината си, в поканата обикновено фигурира копие от документа за пребиваване в САЩ на човека, който пише поканата – а вашия роднина няма такъв документ. Аз лично не знам дали ще може да получите покана от него.
  Най-добре е да се провери в консулството дали се изисква покана от роднина в САЩ при кандидатстване за туристическа виза.

 3. Здрваейте,
  Прочетох с интерест статията и имам един въпрос, ако може да ми отговорите за моя случай.
  Аз съм амер. гражданин и имам син в българия на 3 год, но с мака му нямам брак и тя няма зелена карта.
  Какво трябва да направя за детето – да пусна форма I-130 и I-864 и след това да изпратяя за получаване на съртификат.

  Благодаря Ви!

 4. Относно петиция за неженен син над 21 г.
  Предстои ми интервю във връзка с лотарията през септември 2015 г. Вероятно, ще ми дадат виза. Моля да отговорите на въпросите:
  1. В кой момент мога да подам петиция от САЩ?
  2. Фактът, че синът ми е пенсиониран поради инвалидност, може ли да повлияе за скъсяване на срока за одобрение?

 5. @Павлин: Мисля, че това е процедурата за детето. Липсата на брак не би следвало да окаже значение за процедурата за зелена карта на детето – доколкото знам, за целта е необходим само акт за раждане.

 6. @Елисавета:
  1. Веднага след като пристигнете в САЩ. Чакането за тази категория в момента е около 7 години.
  2. Доколкото на мен ми е известно – не.

 7. Здравейте?
  Имам 10 – годишна туристическа виза за САЩ.Дъщеря ми се омъжи там за американец.Имат дете. Тя е със зелена карта.Бях там вече 2 – пъти.Дъщеря ми и зет ми искат да живееме с тях.Малката ми дъщеря е на 9 години.Съпругът ми и малкото дете не са се явявали в посолството за визи – все още.Зет ми има възможност да ни намери работа.
  Търся вашият съвет, как да поцедираме?
  Какви документи, визи , откъде да почнем?
  Благодаря ви предварително!

 8. @Ivanina: Ако дъщеря ви е вече гражданка на САЩ, може да кандидатства за зелена своите родители (повече информация има тук). Лошото е, че за малката дъщеря трябва да се кандидатства по отделна точка…

 9. здравейте и аз да питам… за физическото получаване на зелените карти в щатите трябва ли цялото семейство да ги чака или само титуляра е достатъчен за да ги получи.( понеже не ни се дреми месеци там) пък все пак си искаме картичките

 10. @бого: Доколкото помня, зелените карти идват по пощата, така че само един човек може да ги получи.
  Какво обаче значи “не ни се дреме месеци в САЩ”? Нали знаете, че ако не пребивавате – всички от семейството – поне по 6 месеца на година в САЩ, където трябва да имате квартира и прочее, ще си изгубите зелените карти?

 11. Здравейте, имам дете на 4г. от американски гражданин без брак. Искаме да й изкараме гражданство, но от посолството на САЩ ни казаха, че първо бащата трябва да докаже, че физически 5 години е живял там. Попитахме какви да са, но не ни уточниха и сега незнаем какво точно да дадем.

 12. Аз дойдох в Америка ,чрез баща ми.Бях на 24години.Петицията ,която той пусна за мен беше категория А.Дете, което няма брак и няма деца(тоест мен).Отнема близо две/три години.Във вашият случай ,вашето дете е едва на 3 години.Отивате и попълвате петицията в Американското посолство в София.Няма да имате никакъв проблем ,при положение ,че детето е под 18год.И ако сте Американски гражданин,то детето ви става автоматично гражданин на Америка.Само ако детето е под 18години.В неговият случай ,то няма да чака за Американско гражданство 5 години със зелена карта.Изкарвате го от България с зелена карта и тук в Америка го правите гражданин.Много успехи ви пожелавам.

 13. @Дарина: Според мен бащата ще трябва да удостовери, че си е подавал всички данъчни декларации в САЩ за изминалите 5 години, и после евентуално да докаже с печати в паспорта кога е напускал САЩ. Може да има и някакъв формуляр, в който той да попълни датите когато е бил в страната.
  Потърсете и в Гугъл – “proof for staying in the USA for US citizens” или нещо подобно.
  Успех!

 14. Здравейте,
  дъщеря ми е американски гражданин и предложи да додаде петиция за нас като родители. Ние имаме и син на 13 години. В коментара на Ivanina Georgieva пишете, че за детето се кандидатства по друга точка. Ако за него се кандидаства по друга точка, това означава ли че може да получим за зелена карта, а за синът ни да не получи или това да стане след години.

 15. @Videva: Този ваш син води ли се законно брат на дъщеря ви? Защото ако е така, дъщеря ви трябва да кандидатства за него в категория брат.

 16. Да той е нейн законен брат. Ако тя подаде за него в категория брат, документите ни ще бъдат ли разглеждани заедно с тези на синът ни, тъй като той е малолетен или ние (родителите) ще бъдем разглеждан в една категория, а той в друга. Интересува ме дали е възможно ние бъдем одобрени в един сравнително кратък срок, а той след години (5-10г.).
  Благодаря Ви!

 17. За съжаление, вие и синът ви ще сте в две отделни категории.
  1. За вас като родители на американски гражданин, чакането за издаване на зелена карта е от порядъка на няколко месеца (доколкото знам). В тази категория няма годишни ограничения за броя издадени зелени карти.
  2. За сина ви, като брат на американски гражданин, се кандидатства в друга категория. При тази категория има годишно ограничение в броя на наличните зелени карти. В момента чакането в тази категория е около 13 години (https://travel.state.gov/content/visas/en/law-and-policy/bulletin/2016/visa-bulletin-for-march-2016.html, категория F4).
  Аз лично не знам дали фактът, че синът ви е непълнолетен, може да промени тази постановка. Най-добре ще е да се консултирате с американски имиграционен адвокат.
  Успех!

 18. здравейте,
  ако родя детето си в САЩ, ние с бащата получаваме ли статут раличен от туристически?

 19. @Ани: Краткият отговор е “не”.
  Ако родите детето си в САЩ, и всичко е законно, детето придобива американско гражданство “по рождение”. Родителите си остават със същия статут, с който са влезли в САЩ. След като детето стане пълнолетно – навърши 21 години – може да кандидатства за зелена карта за родителите си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *