Придобиване на зелена карта чрез член на семейството: Общи положения

Противно на схващанията на доста хора, имигрантска виза за САЩ (т.нар. зелена карта) не се придобива само чрез участие в и късмет при спечелването на лотарията (Diversity Visa Lottery). Има няколко други начина, чрез които човек може да стане притежател на зелена карта – чрез спонсориране от член на семейството, чрез работодател, чрез иск за политическо убежище, чрез инвестиции и още някои други по-малко популярни начини.

За да можете да спонсорирате член от семейството си за зелена карта, необходимо е да отговаряте на следните условия:

 • Трябва да сте гражданин на САЩ или постоянен резидент (притежател на зелена карта) и да докажете този си статут с документи.
 • Трябва да заявите желанието си да спонсорирате роднината си за зелена карта чрез подаване на формуляр I-130 (Петиция за роднина).
 • Трябва да представите доказателства, че имате достатъчно финанси за издръжка на вашето семейство плюс роднината ви (плюс членовете и на това семейство) в размер на 125% от официално обявения праг на бедност. Формулярът за издръжка (Affidavit of Support) е кръстен I-864
 • Ако сте гражданин на САЩ, можете да спонсорирате следните роднини (необходимо е документно да се докаже роднинската връзка):
  1. Съпруг, съпруга или несемейни деца на възраст под 21 години.
  2. Родител – но трябва да сте навършили 21 години.
  3. Несемейни син или дъщеря на възраст над 21 години.
  4. Семейни син или дъщеря на всякаква възраст.
  5. Брат или сестра, ако имате навършени 21 години.
 • Ако сте притежател на зелена карта, можете да спонсорирате следните роднини (необходимо е документно да се докаже роднинската връзка):
  1. Съпруг или съпруга.
  2. Несемейни деца на възраст под 21 години.
  3. Несемейни син или дъщеря на възраст над 21 години.

  Притежателите на зелени карти не могат да спонсорират родителите си , семейните си деца или братя/сестри.

Не можете да спонсорирате роднини, попадащи в някоя от следните категории:

 • Осиновители или осиновени деца, ако осиновяването се е случило след шестнадесетия рожден ден на детето или ако детето не е било под законното попечителство на родителите и не е живяло с тях в продължение на две години.
 • Биологични родители, ако синът или дъщерята са придобили право на пребиваване в САЩ чрез осиновяване.
 • Доведен родител или доведено/заварено дете, в случай че сватбата, която е основа за роднинското отношение се е случила след осемнадесетия рожден ден на детето.
 • Съпруг/съпруга, ако двамата от тях не са присъствали физически на церемонията на сключване на брак, и бракът не е бил консумиран.
 • Бивш съпруг/съпруга, ако сте придобили право на постоянно пребиваване чрез брак с гражданин на САЩ или притежател на зелена карта, освен ако:
  1. Изминали са пет години от вашето придобиване на зелена карта; или
  2. Ако можете ясно и явно да докажете , че предишният брак (чрез който вие сте придобили този статут) не е бил сключен с цел избягване или заобикаляне на имиграционните закони; или
  3. Предишният ви брак (чрез който сте придобили статуса си) е приключил със смъртта на другия съпруг/съпруга.
 • Съпруг или съпруга, ако той или тя са били в процес на имиграционно разследване или депортация по времето, когато е сключен такъв брак, освен ако този човек не е прекарал период от две години след сключването на брака извън САЩ.
 • Съпруг или съпруга, за които федералният офис на генералния прокурор (Attorney General) е определил, че са опитали или са успяли да встъпят в брак с цел заобикаляне на имиграционните закони.
 • Дядо, баба, внук, племеник, племенничка, чичо, леля, братовчед или други роднини по съребрена линия.

122 thoughts

 1. Здравейте ! Ето ме отново с нов въпрос 🙂

  С годеникът ми / който е американски гражданин / планираме да се оженим след около 2 седмици . Много дълга ли е процедурата след това … Знаете ли колко време трябва да чакаме , за да бъдем заедно . Разбрахме само , че тук той сам се явява на интервю в посолството и се кълне , че никога не е бил женен . След това трябва да отидем във Външно Министерство , след това да си направим медицинските и след ден – бракът . Но аз си мисля  … Ок , ние ще сключим брак тук , той ще замине …а после … Би трябвало там да подаде документи за мен и да чакаме , но какъв е ориентировъчният срок ? Няма ли начин като негова съпруга аз да получа някаква временна зелена карта ? И има ли някакъв сайт , чрез който бих могла да се информирам ? Предварително Ви благодаря за отговора ! 

 2. Здравейте имам въпрос,моят съпруг е с зелена карта.преди около година и половина пуснахме документи и за мен.остава близо година докато ни извикат на интервю.въпросът ми е следният може ли някои друг да ми стане гарант,защото той няма как да покаже доход от 1 год. назад,тъй като той си е в България и пътува до Америка за няколко месеца.Благодаря предварително!!!!

 3. @Снежина: Според закона, ако съпругът ви е пуснал петицията за зелена карта, той трябва да стане гарант (връзка, секцията “Sponsor for Affidavit of Support”).
  Ако съпругът ви иска легално да си поддържа статута на притежател на зелена карта, би трябвало да пуска данъчна декларация в САЩ всяка година независимо от това колко пътува и откъде идват доходите му.

 4. Privet….omajena sam za amerikanec ot 2 godini i pritejavam zelena karta…predi 2 meseca izpratih formuliara i taksata do chicago za kandidatstvane na sina mi ,koyto jivee v bulgaria ….vaprosa mi e ….kolko priblizitelno se chaka za intervu…prosto niamam idea …blagodaria predvaritelno

 5. Здравейте…
  съпругът ми е с американско гражданство .От 10 години си е в България и не е подавал данъчни деклараий в Америка.Искаме да подновиме подаването на данъчни деклараций ,посъветвайте ни към кого да се обърнем тук в България и дали Американското посолство в България имат тази услуга…?Тъй като много форуми изчетох на Вашата информираност се спрях и ще съм ви благодарна за отговора.

 6. Простете ,че нямам тъпрение да прочета отговора ви на запитването ми…и отново ви пиша
  Дали не греша ,къде да търся отговора ,ако има такъв…тук в блога ви…

 7. Здравейте, аз съм със американски паспорт бих искала да подам петиция за сестра ми и нейното семейство. В момента сестра ми има 10 годишна виза за САЩ. Въпросът ми е дали сестра ми ще може да ми идва на гости след като подам петицията и дали може да вземе нова виза. Много Ви Благодаря!!!

 8. Здравейте, моят въпрос е следния. Аз съм американски гражданин от няколко години, но от 5 години живея в постоянно в България. Брат ми и семейството му живеят в USA нелегално /двете му деца са родени там/. Мога ли да подам молба за зелена карта за него от България или трябва да се върна в САЩ?

 9. @Jenny: Сайтът за справка за ориентировъчните срокове е http://uscis.gov.
  За вашият случай – зависи къде са подадени документите (форма I-130). Отивате на https://egov.uscis.gov/cris/processTimesDisplayInit.do, избирате най-отдолу мястото, където са подадени, и после гледате в таблицата за I-130 и сравнявате вашата дата на подаване с датата от таблицата (която показва какви документи се обработват в момента в съответния имиграционен център).

 10. @Nadya K: Нямам представа колко се чака за интервю. Статусът на петицията на сина ви можете да проверите с номера, който са ви изпратили в кореспонденцията от USCIS, на uscis.gov, кутийката Case Status горе вляво.

 11. @irs: Отдавна не бях влизал да проверявам коментари 🙁

  Не мисля, че американското посолство в България ще може да ви помогне с данъчните декларации – USCIS и IRS са съвсем отделни служби, доколкото знам.
  Търсете на сайта на IRS какво бихте могли да направите в тази ситуация. Аз намерих Публикация 54, която мисля че се отнася за вашия случай, още на първото търсене.

 12. @МТ: Сестра ви най-вероятно ще може да ви идва на гости докато 10-годишната й виза все още е валидна. Но има известни шансове да има проблеми с влизането в САЩ ако на границата я видят, че има подадена имиграционна петиция, а има и туристическа виза. Взимането на нова туристическа виза след подаване на имиграционна петиция също става малко по-трудно, доколкото знам – но всеки случай е уникален и законът не може да даде 100% сигурен отговор на този въпрос.

 13. @алекс: Не знам как може да подадете петиция за нелегално пребиваващи в САЩ. По закон, всички нелегално пребиваващи са нарушили закона и когато това стане ясно, такива хора трябва да напуснат САЩ (доброволно или чрез депортация), след което ще имат 10-годишна забрана за връщане в страната.
  Доколкото аз съм виждал, ако петицията стигне до етап “интервю”, ще искат да видят документи, които легализират пребиваването им в САЩ преди да се реши делото за тази петиция.

 14. Имам подадена петиция I-130 от съпругата ми която е в Щатите. Когато я пусна беше със статус на постоянно пребиваващ но преди 1 месец взе американско гражданство. Знаете ли колко долу горе отнема процедурата за смяна на статуса и одобрение на петицията. Дали става по бързо когато вече е със статут американски гражданин. Както и има ли смисъл да подаваме форма -129F за К3 виза или времето е почти еднакво.

  Благодаря предварително за отговора

  Поздрави,
  Иван

 15. Dyshterya mi jivee ot 17 godini v USA sys semeistvoto si…i vsichki sa amerikanski grajdani,,,kakva e procedyrata da mi podade dokymenti za da pridobiya zelena karta…kato neina maika…predvaritelno vi blagodarya…

 16. здравейте, подадохме док, за зелена карта (лотарията) през октомври 2011 , чак сега проверих резултатите ,аз не съм одобрена а на съпруга ми пише че за да мине в следващ кръг трябва да изпрати документи на хартия на един адрес, Според вас възможно ли е чак след година и половина да е одобрен, понеже става дума за ДВ2013 а ние сме подали 2011, миналата година през май проверявах, но сякаш не беше същата информация, едва ли не съм разбрала ,че е преминал едно сито ,може би е писало друго, никъде не пише както очаквахме ако някой е одобрен с големи букви Поздравления или Честито…..

 17. Здравейте. Съпругът ми сечели зелена карта( тогава нямахме брак) май 2012 .Януари замина за Лас Вегас там си я активира април се върна. Звъняхме на посолството да питаме какъв е варианта да замина с него и те казаха , че най – сигурно и правилно е ПЕТИЦИЯ. Април сключихме брак и той замина пак за Америка. От там той иска да пусне петиция за мен и да си извади риентри пермит. Аз му изпратих необходимите документи легализирани и преведени. Вчера той започва да попълва I130 и му излиза да попълни данни за роднина не и за съпруга, звъни на емиграционните и те му казват, че трябва да стане американски гражданин и тогава да подаде за съпругата си.Наистина ли трябва да има гражданство и чак тогава да подаде петиция, или проблема идава от там че си е активирал ЗК преди да имаме брак.

 18. Здравейте,
  Най напред предварително Ви благодаря за отговора. Става въпрос за дъщеря ми, която е на 30 год. Баща и е американски гражданин и беше пуснал петиция, която излезе сега 2013 г. Яви се преди дни на интервю и днес получи имигрантската си виза F11 и до 6 месеца трябва да напусне България. Въпроса ми е- след като пристигне в САЩ, след колко години престой може да кандидатства за гражданство и изобщо каква е процедурата? Някъде чета, че след 5 години / като минимум 6 месеца престоява в САЩ/, някъде пише , че след 2 години. Извинявам се за въпроса, може да Ви звучи лаишки, но живо ме интересува.
  Поздрави,
  Таня

 19. @цветелина: Да, възможно е да е одобрен след толкова време… Нали проверихте резултатите на официалния сайт на лотарията (http://www.dvlottery.state.gov/ESC/), а не сте ги получили по е-мейл например?
  Спечелването на самата зелена карта става на няколко етапа. Явно съпругът ви е одобрен на първия етап, но за да премине и втория, трябва да се пращат документи на хартия.
  Успех!

 20. @031714: Повече информация за вашия казус се намира тук: http://www.uscis.gov/USCIS/Resources/B1en.pdf. СЪпругът ви има право да подаде петиция за съпругата си даже и докато има само зелена карта – и даже сега няма чакане за това (http://www.travel.state.gov/visa/bulletin/bulletin_6028.html, категория 2А).

 21. @Tania Blagova: Правилият отговор е 5 години (по-точно дъщеря ви ще има право да подаде петицията за натурализация N-400 след 4 години и 9 месеца прекарани в САЩ при определени условия: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=86bd6811264a3210VgnVCM100000b92ca60aRCRD&vgnextchannel=86bd6811264a3210VgnVCM100000b92ca60aRCRD, http://www.georgievi.com/blog/?p=530).

 22. Здравейте, аз чакам десет години да се изпълни петиция подадена за мен от майка ми (ам. гражданин) по точката за женени синове и дъщери и мога да кажа какво се случва. Най напред в срока който е споменат в документите за отговор получихме писма че сме одобрени за зелена карта и след това чакахме близо седем години да ни дойде реда . Преди два дена най после дойде писмо при майка ми че ни е дошъл реда , сега си чакаме тук в бг писмото.
  Моят въпрос и по линия на спонсорството …значи ли че майка ми трябва да има достатъчно доходи за издържа и моето цяло семейство , че нещо не ми е ясно , дали може някой друг да гарантира финансово за нас?….. Благодаря предварително :)))))

 23. @Илияна: По принцип майка ви трябва да ви е основният финансов спонсор, тъй като тя ви спонсорира за зелената карта. Разрешава се обаче тя да има и съспонсор, като има някои условия за това. Всичко това може да се прочете на сайта на USCIS.

 24. Привет ….омъжена съм от 2 години и половина за американец…имам син за когото съм подала документи за зелена карта…това лято решихме той (сина ми) да кандидатства за туристическа виза,но му беше отказана поради предсрочване на виза през 2008…..отказано му е да кандидатства за виза 10 години….въпроса ми е….това може ли да рефлектира на кандидатстването му за зелена карта чрез мен…като негова майка и той единствен син.Благодаря предварително.

  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

 25. След колко години брак с американец може да се кандидатства за американски паспорт?….Благодаря

  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

 26. @Nadya K:
  1. Напълно е вероятно и възможно синът ви да има проблеми със зелената карта заради случая от 2008-а (http://www.uscis.gov/ilink/docView/SLB/HTML/SLB/0-0-0-1/0-0-0-29/0-0-0-2006.html). Но преди да мога да дам по-обстоен отговор, трябва да знам с колко време (месеца/години) си е просрочил визата през 2008-а.
  2. 3 години

 27. Година и 6 месеца пресрочване ….2006 март влиза – 2008 февруари се върна.

  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

 28. Хм, от това което аз чета в закона (http://www.uscis.gov/ilink/docView/SLB/HTML/SLB/0-0-0-1/0-0-0-29/0-0-0-2006.html, член 212.a.9.B.i.II) човек, който си е пресрочил престоя в САЩ за над една година, няма право да се връща в страната 10 години след това – т.е. аз лично си мисля, че той ще има проблеми с придобиването на зелена карта преди февруари 2018.
  Моят съвет е да се консултирате с имиграционен адвокат. Аз не съм такъв, единствено се ровя по законите и гледам какво пише в тях, но не винаги съм сигурен за интерпретацията им или за съдебни дела, които може да са добавили допълнителни тълкувания на закона.
  Успех!

 29. Здравейте, нямам сключен брак съжителствам имам 2 деца. При кандидатстване за емигрантска виза как седи въпроса с данните за семейството ми. При въпроса за съпруга……

 30. @Rusi: Доколкото аз знам, без официален брак (граждански или църковен) не може да запишете партньорката си като съпруга. Децата – да (в случай че фигурирате като техен баща в акта за раждане).

 31. Здравейте!
  Имам сестра в САЩ, коята е с Зелена карта. Въпросът ми е може ли тя или нейният съпруг да ми станат спонсори за зелена карта докато аз все още съм в България или е по-добре да замина в САЩ и от там да се направят постъпки за документи.
  Благодаря Ви предварително!

 32. @Овсанна: За съжаление сестра ви не може да подаде документи за зелена карта за вас преди да е станала гражданка на САЩ. И дори след като това се случи, чакането за категория “Братя и сестри на граждани” в момента е около 12 години.
  Моят съвет – пускайте лотарията за зелена карта или търсете други възможности.

 33. Imam grajdanstvo ot 3 God. Dyshterq mi koqto e na 30g ima visa za 10 God, no sled idvane to si tuk reshi che iska da octane.V momenta si e v bg I vyprosa mi e,
  Sled kato ima visa moje li da doide pri men I tuk da podadem dokumenti za zelena kartai da si q Chaka tuk ,Ili Ako gi podadem I tq e v Bg nqma da moje poveche da pytuva do tuk.

 34. @Mariya: Чакането за зелена карта в категорията на дъщеря ви в момента e около 7 години ако не е омъжена (F1, Unmarried sons and daughters of US citizens) или около 11 години ако е омъжена (F3, Married sons and daughters of US citizens) – информацията се намира във визовия бюлетин на Държавния департамент. Тази 10-годишна виза дава право на дъщеря ви да влиза в САЩ в продължение на 10 години, но не ѝ дава право да седи в страната за този десетгодишен период. Продължителността на престоя се определя от имиграционния служител в мястото на влизане в САЩ (летище, пристанище или КПП), и обикновено е не повече от 6 месеца, след което дъщеря ви ще трябва да напусне страната и да се пробва пак да влезе, но ако е започната процедурата за зелена карта, може да ѝ откажат влизане, въпреки че има десетгодишна виза. Според мен е най-добре да се консултирате с имиграционен адвокат, защото аз нямам информация за случаи, подобни на вашия.
  Дъщеря ви пусна ли лотария за зелена карта тази година, защото това е един от вариантите, при които тя може да вземе зелена карта без да чака толкова много?

 35. Здравейте! Пуснал съм документи и за петиций за зелени карти на родители, на Американски гражданин, т.е. петиций на родителите ми. На последната стъпка съм където се праща последният пакет документи, и се чака проверката им и насрочването на interview! Акт за раждане/Акт за граждански брак/Свидетелство за съдимост! В сайта на NVC пише, че трябва тези документи да бъдат original or certified copies!!!
  Родителите ми са в България! Извадиха си тези документи от съда и кметството…сканираха ги и ми ги пратиха по е-мейл! Превел съм ги и са готови за пускане…но ми изниква един въпрос!
  Това достатачно ли ще е? Сertified copies какво ще рече?
  Помощ!!!

 36. @Ivo: Доколкото съм запознат, май че ще ви искат оригиналните хартиени документи от България. Винаги когато съм се разправял с имиграционните служби в САЩ, са ми искали хартиените документи от България, плюс превод. Certified copies значи че може да се изпратят копия от документите, копирани на хартия, заедно с декларация от теб, че са копирани вярно и точно от оригинала, без промени; и подписът под декларацията трябва да бъде заверен при нотариус в САЩ.
  Мисля, че е най-добре родителите ти да изпратят хартиените документи по куриер до САЩ.

 37. Синът ми е раждан в САЩ 1994 г. и има двойно гражданство-българско и американско.2015 г. навършва 21 години,какви са възможностите,като негов родител да придобия зелена карта след неговото пълнолетие?Двамата живеем в България и той е студент.Благодаря предварително.

 38. Владо,виждам че си компетентен по въпросите,ако може малко да ме запознаеш как стоят нещата.

 39. @Krasi: Ти имаш възможност да вземеш зелена карта като родител на пълнолетен американски гражданин след като синът ти навърши 21. За този вид зелена карта няма годишна бройка на наличните визи (http://www.uscis.gov/family/family-us-citizens/parents/bringing-parents-live-united-states-permanent-residents), и чакането е само от порядъка на няколко месеца, може би.
  След като и двамата живеете в България, мисля, че първата стъпка е синът ти да подаде формуляр I-130 в консулството на САЩ в София (http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/iv-family4.html). За повече информация според мен ще е най-добре да се обадите в консулството – 02 937 5100.
  Успех със зелената карта!

 40. Бих искала да попитам- когато склча брак с американски гражданин, след колко време мога да да подам документи и какви за да може моята майка да започне да живее и работи в САЩ. Доста объркан въпрос задавам,наясно съм, но не мога да открия тази информация 🙁

 41. @мени: Не е объркан въпросът 😉

  Има само един начин да се кандидатства за имигрантска виза (зелена карта) за родител – когато вие сте американски гражданин. В този случай няма лимит на бройката за визи за родители. Чакането за виза за родителя е от порядъка на няколко месеца, НО – преди това трябва да се изчака необходимото време след брака за придобиването на статут на американски гражданин – което е поне три години плюс 6-8 месеца (в момента), необходими за одобряването на молбата за натурализация. Освен това трябва да се предвидят още 5-6 месеца (в момента) за одобряването на молбата за зелена карта на родителя.

  Така че отговорът в едно изречение е – необходими са около 4 – 4.5 години (от сключването на брак с американски гражданин) преди родител да може да започне да живее И работи в САЩ. Това е по срокове за обработка на имиграционни молби от края на 2014-а година.
  Другият вариант е покана на родителя на туристическа виза за не повече от 6 месеца, но тази виза не дава право на работа.

 42. Здравейте,
  От месец съм омъжена за американец. Следващите поне 3 години смятаме да живеем в България. Имаме тризнаци от предишен мой брак.
  Интересува ме какво трябва да се направи за да кандидатствам за зелена карта.
  И ако това лято искаме да отидем за 2 седмици до САЩ за да се запозная с неговото семейство за каква виза трябва да кандидатствам в посолството? Има ли шанс изобщо да получа виза и да пътувам с него?

  Благодаря Ви.
  Петина

 43. @Petina: Доколкото аз знам, кандидатстването за зелена карта има смисъл само когато се преместите да живеете за постоянно в САЩ. Притежателят на зелена карта има задължение да живее в САЩ поне по 6 месеца в година, иначе си загубва зелената карта.
  За визата – не знам. Тъй като вече имаш право на зелена карта, от посолството най-вероятно ще откажат туристическа виза. Би следвало да се кандидатства за зелена карта в посолството в София, но не знам колко се чака за нея – а и след това трябва да се преместите в САЩ.
  Не знам каква ви е ситуацията, но от моя гледна точка е най-добре да се вземе зелена карта, да се изчакат трите години за натурализация, и след това да живеете в България (след като си вземете американския паспорт). Иначе става много объркано.

 44. Здравейте,
  Съпругът ми получи зелена карта по I-131, до колкото ми е известно аз не получавам такава. По какво направление трябва да подадем документи за мен, знаете ли ориентировъчно колко време се чака.
  Благодаря предварително

 45. @Петя: I-131 е молба за документ за пътуване, което е следствие от кандидатстване за зелена карта, не основание.
  Да разбирам ли, че съпругът ви е в процес на получаване на зелена карта чрез работодател и скоро ще мине през Adjustment of Status (формата за това е I-485). Ако е така, и ако той не ви е записал в оригиналната молба за зелена карта, имате две опции:
  1. Да подаде молба за зелена карта в категорията “Съпруг(а) на притежател на зелена карта” (категория F2A). Чакането за тази категория в момента е около година и девет месеца.
  2. Да изчака да стане американски гражданин (5 години след взимане на зелена карта, след изпълняване на изискванията за престой в САЩ) и да кандидатства за зелена карта на “Съпруга на американски гражданин” – за което няма отделно чакане.

 46. Здравейте! Сестрата на годеникът ми е в САЩ вече 10 год (с американски паспорти от 5) ,а бъдещите ми свекър и свекърва от началото на 2012. Интересува ме дали има възможност легално да заминем и ние, чрез тях? Благодаря ви предварително за отговора!

 47. може ли съвет!!! Имам близък роднина в САЩ, който е нелегално пребиваващ, но легално работещ.Искам да го посетя по случай раждането на бебенце. Как да постъпя? Кога да го направя- след раждането на бебенцето ли? Дали ще им направя проблем ако кандидаствам за виза

 48. Здравейте, имам сестра в Сащ от 12 години , която омъжена за американец и има американско гражданство . Искам да замина при нея за постоянно със детето ми на 5 години.Каквое нужно според вас да заминем и какви са сроковете за удобрение на документите. Благодаря предварително!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *