Придобиване на зелена карта чрез член на семейството: Общи положения

Противно на схващанията на доста хора, имигрантска виза за САЩ (т.нар. зелена карта) не се придобива само чрез участие в и късмет при спечелването на лотарията (Diversity Visa Lottery). Има няколко други начина, чрез които човек може да стане притежател на зелена карта – чрез спонсориране от член на семейството, чрез работодател, чрез иск за политическо убежище, чрез инвестиции и още някои други по-малко популярни начини.

За да можете да спонсорирате член от семейството си за зелена карта, необходимо е да отговаряте на следните условия:

 • Трябва да сте гражданин на САЩ или постоянен резидент (притежател на зелена карта) и да докажете този си статут с документи.
 • Трябва да заявите желанието си да спонсорирате роднината си за зелена карта чрез подаване на формуляр I-130 (Петиция за роднина).
 • Трябва да представите доказателства, че имате достатъчно финанси за издръжка на вашето семейство плюс роднината ви (плюс членовете и на това семейство) в размер на 125% от официално обявения праг на бедност. Формулярът за издръжка (Affidavit of Support) е кръстен I-864
 • Ако сте гражданин на САЩ, можете да спонсорирате следните роднини (необходимо е документно да се докаже роднинската връзка):
  1. Съпруг, съпруга или несемейни деца на възраст под 21 години.
  2. Родител – но трябва да сте навършили 21 години.
  3. Несемейни син или дъщеря на възраст над 21 години.
  4. Семейни син или дъщеря на всякаква възраст.
  5. Брат или сестра, ако имате навършени 21 години.
 • Ако сте притежател на зелена карта, можете да спонсорирате следните роднини (необходимо е документно да се докаже роднинската връзка):
  1. Съпруг или съпруга.
  2. Несемейни деца на възраст под 21 години.
  3. Несемейни син или дъщеря на възраст над 21 години.

  Притежателите на зелени карти не могат да спонсорират родителите си , семейните си деца или братя/сестри.

Не можете да спонсорирате роднини, попадащи в някоя от следните категории:

 • Осиновители или осиновени деца, ако осиновяването се е случило след шестнадесетия рожден ден на детето или ако детето не е било под законното попечителство на родителите и не е живяло с тях в продължение на две години.
 • Биологични родители, ако синът или дъщерята са придобили право на пребиваване в САЩ чрез осиновяване.
 • Доведен родител или доведено/заварено дете, в случай че сватбата, която е основа за роднинското отношение се е случила след осемнадесетия рожден ден на детето.
 • Съпруг/съпруга, ако двамата от тях не са присъствали физически на церемонията на сключване на брак, и бракът не е бил консумиран.
 • Бивш съпруг/съпруга, ако сте придобили право на постоянно пребиваване чрез брак с гражданин на САЩ или притежател на зелена карта, освен ако:
  1. Изминали са пет години от вашето придобиване на зелена карта; или
  2. Ако можете ясно и явно да докажете , че предишният брак (чрез който вие сте придобили този статут) не е бил сключен с цел избягване или заобикаляне на имиграционните закони; или
  3. Предишният ви брак (чрез който сте придобили статуса си) е приключил със смъртта на другия съпруг/съпруга.
 • Съпруг или съпруга, ако той или тя са били в процес на имиграционно разследване или депортация по времето, когато е сключен такъв брак, освен ако този човек не е прекарал период от две години след сключването на брака извън САЩ.
 • Съпруг или съпруга, за които федералният офис на генералния прокурор (Attorney General) е определил, че са опитали или са успяли да встъпят в брак с цел заобикаляне на имиграционните закони.
 • Дядо, баба, внук, племеник, племенничка, чичо, леля, братовчед или други роднини по съребрена линия.

122 thoughts

 1. здравейте искам да попитам , имам брат в USA и искам да разбера дали мога да взема зелена карта от него. Той е USA Citizen ! Само че не сме от един и същ баща. Благодаря ви за вниманието .Стоян Пазарджик

  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

 2. @Stoyan: Съжалявам, но не мога да отговоря. Не съм адвокат, специализиращ в US имиграционни дела, и всичко, което споделям тук, е или резултат от лични преживявания и опит, или нещо, което съм прочел някъде и ми е направило впечатление. До сега не съм срещал нищо, което да прилича на твоя казус :-(. Потърси помощта на адвокат или човек, който се занимава с тази материя; или просто някой, който е минал през подобен случай.
  Help, anyone?

 3. От написаното разбирам, че дори да си притежател само на зелена карта имаш възможност да подадеш петиция за съпруга си. Някъде бях чела, че трябва да си американски гражданин, за да спонсорираш съпруга си. Бихте ли ми обяснили подробности за процедурата. Какво е времето, за което се изчаква одобрение. Благодаря предварително!

 4. @Светлана: Сегашният закон гласи, че може дори и човек без американско гражданство, а само със зелена карта, може да стане спонсор за зелена карта на съруг/съпруга. Времето за чакане зависи най-вече от това в кой Processing Center е била подадена молбата за това спонсорство, както и от някои фактори от по-изолиран във времето (и следователно доста по-непредвидим) характер, но като погледна датите в последния визов бюлетин на Държавния департамент на САЩ, виждам че за категорията “съпруг/съпруга на притежател на зелена карта” в момента издават визи по молби, подадени на 15.XI.2002, така че чакането е много грубо около 5 години (това за взимане на зелена карта, не на паспорт). Но съм чувал слухове, че законът може би ще се промени в близко бъдеще и тази категория, за която говорим, може изобщо да изпадне от новата версия.
  А иначе за процедурата – не знам засега. Трябва да се попълнят някои документи, да се платят таксите и цялото дело да се изпрати в някой Immigration Processing Center (iма 4 такива в Щатите – във Вермонт, Небраска, Тексас и Калифорния). Аз лично бих препоръчал да се плати на адвокат да изготви документите и да ги изпрати на имиграционните, защото тези са известни с това, че понякога връщат перфектно попълнени формуляри с молба за още ненужна информация…

 5. Здравейте,
  Не знам откъде да започна:)))))))
  Много четох ама нещо не мога да се ориентирам
  Въпросът ми е следния
  американски гражданин сам дали може да си осиновя дете първо като българка и след това да му подам документите в посолството.
  Ако може да ми помогнете или поне да ме насочите преди да звъня в посолството
  Благодаря Ви предварително

 6. @Албена: Не знам. Доколкото ми е известно, приемането на американско гражданство формално отрича предишното гражданство, така че не знам с какви очи американските власти биха погледнали това осиновяване като българка. А и не знам дали е по-трудно да се осинови дете в България като българин или като чужденец.
  Но при всички положения детето трябва да е на възраст под 18 години.
  Още информация на immihelp.

 7. Здравейте. Аз имам ляла в САЩ от 15г. и тя вече има от много време гражданство. Дали тя няма да може да ми помогне за тази Green Card

 8. @Ивайло: За съжаление лелята се води непряк роднина и няма да стане чрез нея, освен ако случайно не си под 18 годишна възраст. Тогава леля ти първо те осиновява и после ти дава зелена карта.

 9. DASHTERQ MI E AMERIKANSKI GRAJDANIN.JENENA ZA AMERIKANETZ,A SINAT MI IMA ZALANA KARTA[. KOLKO VREME OTNEMA POLYCHAVANETO NA POKANATA NI

 10. @RUMQNА: Ще ви отнеме 3 месеца и 4 дни.
  Това беше на майтап – но какъвто въпросът, такъв и отговорът. И правя огромно изключение с одобряването на горния коментар на шльокавица…
  Ще ви отговоря подобаващо, когато:
  1. Напишете коментара си на кирилица.
  2. Спрете да викате (използването само на главни букви при писане в интернет е равносилно на викане в лицето на събеседника при разговор)
  3. Зададете въпроса си с повече детайли – кои са тези “ни” и за каква покана става дума??? Все още не мога да чета чужди мисли.
  🙂

 11. Здравейте! Пиша Ви с огромно уважение и се извинявам за обърканото ми писмо!Ето конкретният случай-дъщеря ми е американски гражданин и желае да преотстъпи зелената си карта на мен и съпруга ми(дъщеря ми е на 25 години) В САЩ със зелена карта живее и синът ми от 1 г одина-за колко време се осъществява процедурата

 12. @Румяна: Понеже доста хора са ме питали подобен въпрос, ще напиша отделна статия, в която ще споделя знанията си относно информацията за продължителността на различни имиграционни процеси. Най-вероятно ще я публикувам тази сряда.
  🙂

 13. Омъжена съм за американец и притежавам зелена карта.Мога ли да спонсорирам сина си 12г.,който е от друг брак?

 14. @Ivan Penchev: Ще ми трябват повече детайли, за да отговоря на въпроса. Спечелила от лотарията ли, от кога сте женени, и пр. Ако не искаш да пишеш детайли тук, прати ми ги на владо на георгиеви точка ком и ще отговоря по мейла.

 15. Здравей те!
  Живея на семейни начала без брак с мъж с който имаме общо дете на 3,6 годинки!Кандидатсвах ме за зелена карта и идкам да попитам ако един от двамата спечели зелена карта и бъде одобрен може ли да заминем всички? И още един въпрос ако сключим брак 10 дена преди тегленето на лотарията ще бъде ли признат?Благодаря предварително!

 16. @Miglena: Записахте ли детето във формулярите, които сте попълнили при кандидатстване за лотарията?
  Ако сключите брак ПРЕДИ да са известни резултатите от лотарията, т.е. преди да е ясно дали някой от двамата е спечелил, от посолството ще гледат много по-благосклонно на този брак и няма да ви разпитват много (другият вариант е брак да се сключи след като се знае дали някой от вас е спечелил и тогава ще ви разпитват доста повече, защото съмненията, че бракът е сключен само заради зелената карта, са по-големи).
  http://www.immig-chicago.com/Pages/search/DV_faqs, Q3
  http://blog.bbsnetting.com/?p=298

 17. Да,детето е записано във формулярите и на двамата!

 18. Родителите на моя съпруг живеят в ЧИКАГО и са американски граждани.Дали придобиената зелена карта от тях ще важи за цялото семейство (за мен, съпруга и 1г.дете)?

 19. Здравейте,
  брат ми е женен в САЩ и има зелена карта и е резидент на Мичиган.Искам да попитам какв е вариана и аз да получа зелена карта.
  Благодария предварително.

 20. @вики: Родителите на вашия съпруг американски граждани ли са (имат ли американски паспорти) или са само със статут “зелена карта”? Разликата е голяма и оказва влияние за придобиване на гражданство от роднини…

 21. @milen: Вариантите зависят от семейното ви положение, както и от възрастта на двамата с брат ви.

 22. Здравейте ,

  Имам един въпорс относно кандидатсването за зелена карта. С приятеля ми живеем заедно (на семейни начала) от близо 5 години и все още не сме женени. При попълването на формуляра за кандидатсване за лотарията за зелена карта в полето Spouse мога ли да посоча неговите данни или това се попълва само и единствно ако сме сключили брак (което ще стане скоро).
  Извинявам се ако въпроса ви се стори тъп, но това много ме обърква.
  Благодаря ти предварително!

 23. @SunFlower: От това, което аз знам, мисля че може приятелят да е записан в полето Spouse, но аз лично препоръчвам в този случай да сте законно женени преди датата на теглене на резултатите за лотарията. Иначе се получава съмнително.
  Успех!

 24. Здравейте,Въпроса ми е свързан с придобиването на зелена карта по линия на семейството.Родителите ми са американски граждани от няколко години.Аз и семейството ми притежаваме 10 годишни визи и сме ходили няколко пъти за 20-30 дни.
  Ако решим да кандидатстваме за зелена карта с формуляр от родителите ми -I-130 няма ли да стане по-бързо и какво ще се случи ако при следващото ни посещение решим да подадем формуляра докато сме в страната и до получаването на зелена карта останем там?През това време мога ли да започна работа а детето да ходи на училище?
  Благодаря.

 25. @Colorwash: В настоящия момент чакането за подаден формуляр I-130 за семейни синове/дъщери на американски граждани (Категория 3) е около 8 години (Визов бюлетин за ноември 2010, секция А.5). Проблемът е че като влизате в САЩ, ви слагат печат, с който ви разрешават престой от 6 месеца (това е най-често срещания период). След изтичането на 6-те месеца пребиваването ви в САЩ става нелегално. Имаше един друг документ – Advanced Parole – но не знам дали ще ви го издадат толкова бързо – за 6 месеца – когато имиграцията е базирана на статута на родителите.
  Доколкото аз знам, подаденият формуляр I-130 не дава автоматично право на работа. Трябва да се кандидатства и за Work Permit и да се изчака издаването му. Ходенето на детето на училище не би следвало да зависи от имиграционното положение на родителите му, но това се определя на местна почва. Знам, че в нашия school district няма проблем, но това не е гаранция за други места в държавата.
  Доколкото съм чувал, в това положение зелената карта ще дойде по-бързо, ако документите се подадат в посолството в София., но не съм много сигурен. Попитайте в Държавния департамент и в посолството…
  Дано съм бил полезен!

 26. Благодаря за отговора.Наистина ми бяхте полезен особенно с подаването на информация за документите които споменахте защото те не ми бяха известни.
  От написаното става ясно че може би най-добрия вариант е да се подаде петицията още след като кацнем в страната,да подадем документа за емиграция базирана на статута на родителите след което да кандидатстваме за работа.Остава въпроса със 6 те месеца виза,период за който явно няма да има кой-знае какво развитие.
  Според Вас ако преди наближаването на 6 ия месец напуснем страната и след няколко месеца документите за които говорихте са готови ще можем ли отново със семейството да се върнем без проблеми?
  Можете ли да посочите от къде да черпим информация за в бъдеще?
  Относно с варианта за посолството в бг на сайта е написано че само граждани които са отсъствали от щатите повече от 6 месеца имат право да подават там петиции.
  Благодаря.

 27. здравейте,искам да попитам майка ми е гражданин на сащ от една година какво следва да направи тя аз сам и роден син

 28. @svetoslav: Не разбирам – какво трябва да направи майка ви за какво???
  Ако питате за това как тя, като гражданин на САЩ, може да подаде документи за зелена карта за сина си, процедурата е описана в статията по-горе. Има връзки към формулярите, които се попълват и подават. Майка ви може или да си наеме имиграционен адвокат, който да свърши работата вместо нея, или да започне с формуляра I-130 и да чете много за детайлите – къде се подават документите, какви са таксите и прочее…
  Успех!

 29. искам да изтегля този формуляр но постоянно ми дава 4е не може да бъде изтеглен да го про4ета

 30. не успях да го отворя не знам защо така се получава

 31. Здравейте!Брат ми наскоро получи зелена карта,чувал съм,че 5 години след това ще стане и гражданин на Щатите и след това може да подаде молба за мен и аз да получа зелена карта,въпросът ми е:Това вярно ли е? И дали може да възникне проблем от това,че имаме различен баща,само майка ни е обща,аз съм на 24 години,брат ми е на 34

 32. @Николай: Когато човек стане гражданин на САЩ, има право да подаде документи за зелена карта на брат/сестра. Не ми е известно каква ще е разликата във вашия случай – с различен баща. Това, което знам като факт е, че в категорията “братя/сестри на граждани” има годишно ограничение на бройката зелени карти – и в момента се разглеждат случаи, заведени през юни 2000 (информацията е от тук, категория F4).

 33. Здравейте! С моя партньор имаме 2 деца, но нямаме сключен брак.Въпросът ми е :При попълване на документите със семейната форма, освен децата мога ли да посоча и данните на баща им, или при евентуално интервю той може също да претендира за зелена карта като родител.А какъв е и варианта за сключване на брак след одобрение за ЗК( как гледат на това при вече общи деца).

 34. @Мария: Доколкото ми е известно, условията за кандидатстване за лотарията определят като “съпруг/съпруга” само човек, с който имате сключен законен брак. Категорията “родител на деца без сключен брак” няма право на зелена карта ако другия родител спечели.
  Доколкото аз знам, няма закономерност при разглеждане на случаи със сключване на брак след спечелване на зелена карта – при някои от тях няма никакви проблеми, при други имиграционните власти ровят по-надълбоко. Общите деца могат – според мен – да придадат някаква тежест при разрешаване на случая във ваша полза, но нямам наблюдения на подобни ситуации.

 35. Здравейте! Искам да попитам нешто..благодаря предварително!
  Майка ми е американски гражданин от скоро,смята да ми пусне документи за зелена карта..а аз имам 10 год. Виза…/неженен/въпроса ми е мога ли да пътувам докато тече процедурата…? Благодаря ви

 36. @Виктор: Не знам отговора на въпроса 🙁
  По принцип не би имало проблем да се пътува с валидна туристическа виза докато тече процедурата за зелена карта, ако се спазват законите (да не се просрочва престоят в САЩ, който ще се даде при влизане с туристическата виза, да не се работи “на черно”), но аз лично никога не съм чел за такъв случай и не мога да дам отговор 🙁

 37. Здравейте ! Моето питане е следното : Наскоро сключих брак,колко време се чака след изпращане на формата I – 130 за кандидатстване за зелена карта по съпружеска линия ?
  Имам зелена карта от 4 години , по – добре ли ще е да изчакам да получа USA паспорт и тогава да кандидатстваме ?!
  Но се опасявам , дали ще имам проблем за вземане на паспорт , че една година съм стоял само 5 месеца,но пък други повече от 6 месеца .
  Благодаря и поздрави !

 38. Здравейте!!Сестра ми е от 7 години в Америка със Зелена карта,тази годиа ще кандидатства за гражданство.Въпросът ми е,може ли да преодстъпи Зелената карта на мен и съпруга ми,който е италиянец?Ще съм Ви много благодарна за отговора.Имайте спокойна вечер.Поздрави!

 39. @Albena: От всичко, което аз съм чел и наблюдавал наскоро – по-добрият вариант определено е да изчакате да вземете американско гражданство и после да кандидатствате за зелена карта на съпруга си. Според последните данни, които помня, зелена карта за съпруг на американски гражданин излиза за няколко месеца, а чакането за зелена карта за съпруг на притежател на зелена карта е няколко години.
  Престоят от пет месеца за година определено може да повлияе при кандидатстването за гражданство – законът изисква престой в САЩ поне по 6 месеца на календарна година. Няма допълнения, че ако някой е седял повече от 6 месеца в дадена година, може да си прехвърли месеци престой към “къса” година – предполага се, че кандидатът за американско гражданство има интерес да живее в САЩ и за това е прекарвал повечето си време в предходните пет години в САЩ.

 40. @Константина: Не, сестра ви не може да ви “преотстъпи” зелената си карта след като тя получи американско гражданство. Тази зелена карта е на нейно име и изгаря след като вземе гражданство.
  Можете да опитвате лотарията или да разследвате начините за получаване на зелена карта чрез работа.
  Успех!

 41. Здравейте,
  Моя казус е следния: Приятелят ми спечели зелена карта, но в онзи момент ние бяхме в начален етап на връзката си и решихме че няма да се женим за да заминаваме заедно, а и не бяхме сигурни дали ще ходим или не. Тогаватой замина за около 14 дена, за да си вземе ЗК, да си извади SSN, банкова сметка и т.н. Сега обмисляме дали и как да заминем заедно, като аз нямам ЗК. Как може да стане това за мен – със студентска виза, туристичека или ако сключим брак сега, какво трябва да направим и след колко време ще имаме някакъв резултат, защото за да си запази ЗК той трябва да замине? Имам ли някакъв шанс и какъв е той?
  Предварително благодаря!
  С уважение
  Вики

 42. @Вики: От това, което знам, процесът за придобиването на зелена карта за единия партньор, когато другият не е американски гражданин, а притежава зелена карта, в момента отнема около 2.5 години (http://travel.state.gov/visa/bulletin/bulletin_5692.html, категория F2A) – и ще е най-добре приятелят ти да направи постъпки за твоята зелена карта възможно най-скоро след установяването си в Америка.
  Според мен ще е трудно, но не невъзможно, да вземеш туристическа виза – като ще е най-добре в този случай да стоиш напълно легална в САЩ (т.е. без работа на черно и прочее) и да спазиш всички срокове на визата – защото всяко нарушение ще намали шансовете ти за зелена карта.
  Успех!!

 43. Здравейте имам въпрос ако сестра ми е в Щатите със зелена карта и сега започне процедурата по спонсориране за да получа и аз такава, дали като я взема ще може да замине с мене и дъщеря ми която е на 25?
  Благодаря предварително!

 44. @Владислав: За жалост, отговорът на въпроса е “Не, дъщеря ви не може да замине с вас”.
  Когато детето е на възраст над 21 години, не получава автоматично имигрантски статус през родителите.
  Процедурата е следната: Взимате зелена карта чрез сестра ви, чакате 5 години, взимате американско гражданство и след това спонсорирате дъщеря си за зелена карта.
  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *