За пенсионирането в САЩ: Колко ще ми е достатъчно?

Колко пари ще са ми потребни като се пенсионирам?

Пенсионирането с чувство за финансова свобода изисква повече средства, отколкото си мислите. Експертите обикновено препоръчват на пенсионерите да плануват да живеят с около 70-80% от доходите си преди пенсиониране, за да могат да се чувства комфортно когато престанат да работят. Както е известно, държавните социални пенсии не стигат за покриването не финансовите нужди на повечето пенсионери. Откъде в такъв случай ще дойдат допълнителните средства? Отговорът е прост – вие трябва да си ги спечелите и спестите сами.

Заплахата от инфлация

Точните ви доходи, от които ще се нуждаете след пенсионирането си, не могат да бъдат определяни само на базата на парите, които печелите днес. Причината за това се нарича инфлация – увеличаване на цената на живота. Покупната стойност на парите, които спестявате днес, ще намалява с всяка година дори и при ниски стойности на инфлацията. Така че когато пресмятате от какви финанси ще се нуждаете за пенсия, трябва да предвидите, че ще съществува инфлация – през всички години преди и след пенсионирането ви. Като минимум изискване трябва да инвестирате пенсионните си спестявания по начин, който ще им позволи да нарастват със скорост, по-голяма от инфлационната.

Загуба на покупна стойност от инфлация – хипотетичен пример

Опит за предвиждане на цената на някои стоки от обща необходимост след 20 години (нарастването на цената на живота е фиксирано на 3% годишно):

Днешна цена(*) Цена след 20 години
Половин галон мляко $1.50 $2.71
Билет за кино $8.50 $15.35
Месечен наем за апартамент $500 $903
Субкомпактна кола $12,000 $21,673
Еднофамилна къща $150,000 $270,917

(*) Настоящите цени там, където живеете, може да се различават от тези в примера.

Другата събота ще трябва да напиша един PHP скрипт, който ще ви даде формула в десет стъпки, с която да определите целите си при пенсиониране и колко точно трябва да спестявате всеки месец, за да се озовете там.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *