Митническа проверка на колети: Решение

Днес ми хрумна елементарно, логично и много лесно осъществимо разрешение на въпроса с митническата проверка на пощенски пратки с получател в България.

  • Изискване на получателя и подателя: Съдържанието на пратката да достигне получателя си без повреди и/или липси.
  • Изискване на българската митница: Пратките, пристигащи от чужбина, да бъдат проверявани за контрабанда/несъответствие с митническата декларация. При нужда да бъде начислявано мито+ДДС.
  • Настоящата практика: получателят бива известен да се яви лично в митнически клон, откъдето да си получи пратката.
  • Разрешение: Получателят собственоръчно отваря пратката пред митнически служител, който прави инспекция на място, евентуално в присъствието и на други свидетели (друг митнически служител и/или някой, който придружава получателя). В случай на нарушения се съставя протокол на място.
  • Плюсове: Съдържанието на пратката няма да бъде повредено при митническата инспекция, която в този случай е бърза, прозрачна и честна.
  • Минуси: Ще се отнеме вероятността определени неща от съдържанието на пратката да бъдат обявени за “изчезнали по пътя”, “ами то така се получи” или “неправилно сте го опаковали това – трябваше да сложите още поне 3 слоя картон между външната кутия и съдържанието”.

Логично и просто, нали? И какво точно пречи на митническите власти да въведат подобна процедура?

2 thoughts

  1. здравей,на мене ми се случи следното брат ми работи в щатите и аз му поръчах да ми изпрати дрехи и маратонки от там,ОК изпрати ми колет който тежи 9.960кг. или 22 паунда,но му направи застраховка за 1000$,защото все пак сме България,та да бъде по сигурно че ще пристигне и няма да липсва нищо от колета и плати там 100$ за колета…ииии той пристигна учудващо вързо за 2 седмици(аз съм от Царево),но не на посочения адрес а на митницата в Бургас и отивам да си го взема,НООО служителката ми казва този колет има голяма застраховка и за да си го получа трябва да платя някаква си голяма сума от рода на приблизително 400$заради некви си проценти такси мита не знам си какво глупости заради голямата стойност която той е обявил като е пуснал колета а вътре нямало съдържание на такава стойност и разправии и тем подобни не ми го дадоха и аз го отказах и сега трябва да пътува обратно да му го върнат,и такааа не можах да си взема колета,каза че трябва да опише какво съдържа колета и да му обяви реалната стойност и за да не се плащат такси и тем подобни трябвало да пише до максимум 60$и в момента ми е леко тъпо че не можах да си го взема от толкова нетърпеливото очакване да пристигне и да си го взема НОО какво мога да направя…,,.,,,.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *