SoundReview: Mackie SR 24.4 пулт

“Mackie – Live Sound’s Workhorse”. Така е известна сред музикантските среди техниката, произвеждана от Mackie. Нещата им са здрави, непретенциозни и евтини! Е, качеството им в повечето случаи не е съизмеримо с качеството на наистина скъпата техника, но това е реалността.

SR24.4 е 24-канален миксер за озвучаване на живо с 20 канала с микрофонни предусилватели, 2 цели стерео канала, 4 стерео return канали и 4 подгрупи. Техническите подробности и параметри се намират в официалната литература. Пултът е здрав, леснопреносим и не много податлив на чупене. При цена около $800 в eBay е много подходящ за първи пулт за групи или малки озвучителни компании. Качеството на звука не е много високо – човек трябва да си поиграе доста, за да извади хубав звук с такъв пулт. Един приятел направи много сполучливо сравнение преди няколко години: “Когато озвучавам с Маки се чувствам все едно гледам красив пейзаж през опушено стъкло – всичко се вижда, но се губят детайлите”.

Плюсове:

 • Евтин!!!!
 • Здрав!
 • Не е голям.
 • Не е необходимо отделно захранване.
 • ВЪзможността да се замести главният изход от пулта със звука, идващ от входа Tape In, с натискането само на едно копче (Tape Return to Main Mix). По този начин може да се свърже CD Player към Tape In входа и да се свири музика от CD между отделните групи при даден концерт – това копче променя само главния изход, а всички спомагателни шини си изпращат сигнали към мониторите и музикантите може да се приготвят със звук на сцената, докато публиката слуша музика от CD.

Минуси:

 • Не особено добро качество на изходния звук.
 • 60-милиметрови плъзгачи
 • Каналните EQ настройки не са много чувствителни – копчето трябва да се врътне доста, за да се чуе разлика.
 • Вграденият на отделен канал микрофон за връзка пулт-музиканти (talkback mic) може да се свърже само към главните изходи на пулта и AUX 1+2 – ако трябва да говорите на барабаниста, който обикновено е на монитор 4 (AUX 4), ще трябва да сте прежалили един от входните канали за TalkBack mic.

Заключение: Евтин и здрав пулт. Много подходящо първо решение за групи/озвучители, които не разполагат с много пари за многоканален миксер за озвучаване на живо.

Mackie SR24.4 в действие:

4 thoughts

 1. ТОВА С ОПУШЕНОТО СТЪКЛО МИ ДОПАДНА ! ПО ПРИНЦИП Е ВАЛИДНО ЗА ПОВЕЧЕТО ПУЛТОВЕ В ТОЗИ ЦЕНОВИ ФОРМАТ , ИНАЧЕ MACKIE ПРАВЯТ И ПО ДОБРИ НЕЩА . АЗ ЛИЧНО ПРЕДПОЧИТАМ MIDAS , ВЪПРЕКИ ЧЕ В УСЛОВИЯТА НА BG СИ Е НАПРАВО ЛУКС НО ПЪК КАТО ЧУЕШ ТАКЪВ ПУЛТ НАПРАВО ТИ СТАВА МЪЧНО ЗА СЕЛО .

  С ПОЗДРАВИ НАСКО БУРГАС

 2. @НАСКО: Нали знаеш – You get what you pay for… Хубаво е да се ползва скъпа техника, ама не може направо от това да се почне, нали?
  Аз все още не съм работил с Midas – само с Allen&Heath и Soundcraft :-). Но и това ще стане някой ден!

 3. ЛИЧНО АЗ СЪМ ГОЛЯМ ФЕН НА SOUNDCRAFT И ОСОБЕНО НА SERIES TWO,НО ФИРМАТА КОЯТО ПРЕДСТАВЛЯВА HARMAN GROUP В БЪЛГАРИЯ Е МНОГО НЕ КОНСТРУКТИВНО НАСТРОЕНА КЪМ КЛИЕНТИТЕ СИ . ЗАТОВА КОГАТО СТАРТИРАХ СВОЯ БИЗНЕС ПРЕДПОЧЕТОХ ДА СЕ ДОГОВОРЯ С ВНОСИТЕЛИТЕ НА EV,MIDAS,DYNACORD……
  ПРЕДЛОЖИХА ПО ДОБРИ ФИН.УСЛОВИЯ И ВАРИАНТ ЗА ПОДМЯНА НА ТЕХНИКАТА СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ.
  ИНАЧЕ И АЗ КАТО ТЕБЕ СЪМ БИЛ DJ,НО ДА СИ ПРИЗНАЯ С ТЕХНИКАТА СЕ ОПРАВЯМ ТРУДНО ,ПРЕДПОЧИТАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ОРГАНИЗАЦИЯТА НА БИЗНЕСА . ЖЕЛАЯ ТИ КЪСМЕТ! НАСКО

 4. @НАСКО: Аз никога не се замислям за това – че в БГ много зависиш и от това кой точно “внася” продуктите на определена фирма. Тук всичко се продава на много места и има реална конкуренция, така че ако си харесаш дадена фирма, си купуваш нейни продукти, а ако не ти се хареса търговеца, просто го сменяш ;-). Иначе и аз си поиграх малко с един 40-канален Series TWO Онзи ден и наистина е добър пулт.
  Аз иначе не съм бил DJ – главно съм се занимавал и продължавам да се занимавам с озвучаване на живи прояви. Много рядко ми се случва да направя услуга някому и да занеса малко техника на gig от типа на “сватбен DJ”, но само при условие, че ми дадат CD-та с музика, която да пускам, че аз нямам много. Така че за това може би си видял някоя и друга снимка от диджействането ми, ама се случва рядко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *