SoundReview: Behringer V-Amp 2

Попадна ми този мултиефект за китара – Behringer V-Amp 2 – и си поиграх с него за около 15 минути. Ето резултатите:

В кутията ще намерите един калъф от платно, в който са наредени всичките части на ефекта:

самият ефект, захранването му и отделният двоен педал. Пликчето с литературата също е сложено там.

V-Amp 2 е двустъпален ефект. Първото стъпало емулира 32 вида китарени усилватели, а второто стъпало е банка с ефекти – компресор, хорус, флейнджър и други подобни. Може да се контролира присъствието на ефекта в звука, а има и отделно копче за добавяне на реверберация. От лявата страна на ефекта има врътки за тонален контрол, гейн на предусилвателя и две копчета за силата на звука. Всички врътки са от безконечен електронен тип със светодиодна индикация – само копчето за Master сила на звука е аналогово. По средата на ефекта има двусегментна светлинна индикация с пет светодиода под нея. Деветте малки правоъгълни копчета са за програмиране.

Ефектът има вграден тунер, който може да се използва с натискане на едно от малките копчета. Има и вход за CD плейър или друг стерео източник на звук с отделно регулиране на усилването – по този начин китаристът може да репетира свирене с музикален съпровод. Изходът е стерео – някои от ефектите изискват това. Има и отделен изход за слушалки, но за жалост без отделно регулиране на усилването им – то се определя от врътката Master.

През десетте минути, в които си играх с ефекта много импровизирано (не отворих ръководството да видя кое как се прави, а карах наизуст) прослушах тоновете на 16 усилвателя и си поиграх с ефектите. Звуците ми харесаха – поне на слушалки. Ако човек прекара малко време да си поиграе с настройките на ефекта, може да извади интересно звучащи тонове дори и с много обикновена електрическа китара (тази, с която аз тествах, е клонинг на Fender Stratocaster, производство на Rogue и сглобена в Индонезия).

Какво не ми хареса в този ефект – цялата изработка е от пластмаса и не знам как би се представил при редовно използване на живо (със съответното разнасяне по сцени); входът за китара е разположен много близо до това малкото рогче и ако жакът на китарения кабел е Г-образен (както беше моят), чупката идва близо до изхода за слушалки; няма възможност за Bypass на ефекта от педала (а трябва едновременно да се натиснат две от малките копчета с ръка); няма възможност да се мине в тунер-режим с натискане на педал (а пак трябва да се натисне копче с ръка); няма възможност да се монтира целия ефект на стойка от микрофон или нещо подобно (Yamaha дават подобна възможност на малките си пултове от MG серията), а това би била полезна опция при нуждата ефектът да е под ръка за промяна на настройките; липса на копче за вкл/изкл на захранването.

Какво ми хареса – цената ($100); калъфът, който идва с ефекта; наличието на отделни контроли за предусилвателя и ефектите.

Заключение: Полезен ефект за музиканти с ограничен бюджет и без много претенции ;-). За толкова пари не може да се извади звук, който да е по-добре звучащ от този на оригиналните усилватели – които обаче струват много пари, а и тежат много повече… Отношението цена-възможности е доста добро при V-Amp 2, но не очаквайте нищо повече от това, за което сте платили.


Behringer са известни с евтините си продукти, които обаче са малко като старите стоки с етикет “Сделано в СССР” от времето на комунизма – идеята обикновено е добра, дизайнът най-вероятно е “взаимстван” от някъде другаде, а за вас като клиент остава надеждата, че ще попаднете на добра бройка от този продукт – иначе може и да си имате доста проблеми…

2 thoughts

  1. Какво не ми хареса в този ефект – цялата изработка е от пластмаса и не знам как би се представил при редовно използване на живо (със съответното разнасяне по сцени); входът за китара е разположен много близо до това малкото рогче и ако жакът на китарения кабел е Г-образен (както беше моят), чупката идва близо до изхода за слушалки; няма възможност за Bypass на ефекта от педала (а трябва едновременно да се натиснат две от малките копчета с ръка); няма възможност да се мине в тунер-режим с натискане на педал (а пак трябва да се натисне копче с ръка); няма възможност да се монтира целия ефект на стойка от микрофон или нещо подобно (Yamaha дават подобна възможност на малките си пултове от MG серията), а това би била полезна опция при нуждата ефектът да е под ръка за промяна на настройките; липса на копче за вкл/изкл на захранването

    ….. Братле аз сам сас такъв процесор,но ще се саглся само на половина…Аз си излизам на концерти с него и си ми е идеален….за Г-образният жак по принцип е направен да се слага на китарата е не на процесора….ама това не е кой знае каква загуба….2ро,за Байпас не ти трябва допълнителен педал защото жлезнеш ли в менюто звукът спира..т.е ако ще правиш корекции те трябжа да будат на ръка и обикновенно това се прави когато не свириш а не по време на песен 🙂 В такув случай отделен педал е излишен….за тунер-режим..мойе да се включи от фуутсуича като задържи6 пирвия педал…споко това го пише в книжкие които не си чел а си карал на енерция 😉
    това че няма пауър бутон…верно 4е мойеха да сложат едно коп4е там ама не е болка за умиралка….и последно за парте които се дават за него са на ниво,в смисъл добър звук за добри цени 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *