Movers

24' Truck

Днес бяхме movers – едни приятели ни помолиха да им помогнем с преместването. Това е едно от нещата, които се случват сравнително често на американците – статистиката казва, че човек, живеещ в USA, се мести средно 11.7 пъти в живота си. Преди време имахме едни приятели американци, на които помогнахме в последните им три премествания, а общата им бройка беше 28 – истински шампиони!!

Има няколко начина за преместване:

  • Плащате на професионални хамали, които идват, правят разчети, после ви изнасят всичко и го внасят по стаите на новото ви жилище или офис. Хамали е не много удачен превод на movers – хората си идват с екипи начело с project manager, правят схеми и подредби, а имат и хора, които само носят. Това е най-удобният, но и най-скъпият вариант.
  • Ако имате време и големи коли, можете да се пренесете в разстояние на няколко седмици малко по малко, като само накрая се прави офанзива за големите мебели (и то само в случай, че не сте ги продали със старата си къща…)
  • Свиквате тайфа от приятели, които да ви помогнат, а също и малко fun да стане :-).

Беше нает най-големият възможен камион от Budget – фургонът е с дължина 24 фута (малко над 7 метра), тежи 6 тона и носи 5.5 тона товар. В щата Ню Йорк е напълно законно да се управлява такъв камион с “любителска” книжка. Когато аз съм наемал подобно возило, никой не ме е питал дали мога да карам такова нещо или дали имам заверка в книжката, която да ми позволи да карам камион. Просто зад гишето почти винаги има по едно голямо табло, на което пише “Всички повреди по камиона са ваша отговорност”. Следват поредици от снимки от пишман камионджии, които например са забравили, че не карат кола, а камион с височина 4.20 метра и смело са минали под някой нисък мост. До всяка снимка е изписана цена – $7995, $4000, $1200 – колко е струвал ремонтът на съответната издънка. И отдолу въпрос: “Сигурни ли сте, че не искате да си купите допълнителна застраховка?” Ей това е за мен идеалният начин да се правят нещата – ясно е, че отговорността е моя, аз я поемам и си нося рисковете, но и печалбите ;-). А не някой само да ми казва какво точно може и какво не.

Трябваше да прехвърлим доста багаж – целият камион се напълни, а имаше и още дреболии по багажниците и седалките на седемте коли, с които помощниците бяхме пристигнали. Добре че поне не валеше сняг! Камионът си има рампа, която стига до земята, и ни позволява да не трябва постоянно да вдигаме тежки неща на метър и петдесет височина. Аз предвидливо си бях взел и ръчната количка и доста си помогнахме с нея. Хайде на новата къща – и следва разтоварване, което винаги върви по-бързо от натоварването… И аз не знам що така. Цялата операция с местенето на покъщнината ни отне към 6 часа, но бяхме доста помощници – това е ключът за успешното преместване.

Ох, уж не беше толкова зле, ама май ще имам мускулна треска утре и не знам как точно ще мога да свиря :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *