Apple iPhone? Cisco не мисли така!

След лавинообразното представяне на най-новият продукт на AppleiPhone, и валящите отвсякъде новини колко cool било устройството и как щяло да завладее пазара, днес попаднах на новината, че iPhone е запазена марка на Cisco, които са го наследили след покупката на Infogear, а те на свой ред са регистрирали запазената марка iPhone още през 1996-а. Cisco е достатъчно голяма компания, че да се огъне пред финансови или легални заплахи от страна на Apple, които са започнали да ги молят да им се разреши да използват името iPhone преди доста време, но Cisco не са им позволили. Вчера е стартирал съдебен процес за правата над името iPhone. Очертава се интересна развръзка – Apple най-вероятно няма да могат да използват името, а след всичкият маркетинг, свързан с него, и публичното му достояние, ще е голям резил.

Какъвто и да е изходът от процеса, май ще постави прецедент – аз лично не помня да съм виждал подобен сблъсък между компании от подобен мащаб.

Между другото, през 2000-а година употребявахме iPod (internet Phone Over Data) като вътрешно име на един от нашите фирмени проекти, но за съжаление не го бяхме запазили като марка и бях много учуден, когато го видях като име на MP3 плейъра на Apple.

3 thoughts

  1. А аз пък не мога да проумея с чий акъл Apple за се хванали за това име след като им е било пределно ясно, че то е притежание на Cisco. И особено след като Cisco не са им го дали доброволно. Сигурен съм, че можеше да измислят i-нещо-друго.
    Или разчитат на допълнителна реклама от евентуален процес? Не знам, но наистина ми изглежда странно.

  2. Може просто да се опитват да решат въпроса по малко по-силов начин. А може би и да търсят повече “реклама” и media buzz… знае ли човек?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *