Американска храна: Фъстъчено масло

Фъстъченото масло, или Peanut butter, е една от типичните американски храни, които не се срещат много по други части на света. Доста от американците много го обичат – може би и защото са израсли с типичния PBJ (peanut butter and jelly sandwich – филия, намазана с фъстъчено масло и сладко [най-често от грозде]). Фъстъченото масло се прави от смлени и/или разбити на пюре печени фъстъци. Правят го или smooth – точно с консистенция на пюре, без видими части от фъстъци, или chunky – по-едро смляно, като в него тук-таме се мярка по някоя оцеляла половинка фъстък. Съществуват много разновидности – в зависимост от това как са смляни фъстъците, дали маслото е солено или подсладено, какво още има добавено вътре… Един колега веднъж се шегуваше, че като бил в Зимбабве, в хотела нямали фъстъчено масло и той трябвало да си приготвя от най-едро смляното – т.е. начукани фъстъци :-). Голям мерак!!

Фъстъченото масло не се разваля даже и при съхранение извън хладилник, а високото му съдържание на калории го прави много подходящо за храна-бомба. Доколкото прочетох, то е основна съставка от пакетираните храни, използвани от американската армия, а и няколко буркана peanut butter осигуряват калории в случай на бедствие или могат да се съхраняват в колата зимно време за непредвидени случаи. Фъстъченото масло е и популярна съставка от доста американски сладкиши, курабии, та чак и сладолед. Но не е лоше след като човек свикне с вкуса му. Въпреки че е много мазно, мазнините му не са от вредните и даже се препоръчват за консумация. Затова фъстъченото масло доста често присъства в американската закуска.

С това масло трябва да се внимава както и с всички други храни, съдържащи фъстъци – някои хора имат терминални алергии към него и всякакви други фъстъчени продукти, а съм чел даже и за смъртни случаи. За това в някои училища фъстъченото масло е забранено – страхуват се да нямат деца с алергии, защото последиците са наистина сериозни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *