The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth 2

Какво идва след изиграването на хубава компютърна игра? Ами разбира се, че продължение :-). Купих го преди няколко месеца и оттогава редовно играем с децата.

Тази игра идва на 6 CD-та. Инсталирах я сравнително бързо и безболезнено – май трябваше само да ъпдейтна драйверите на видеокартата. Върви добре на Pentium 4/2.53 GHz (1 GB RAM), но усещам как забавя от време на време – но това се случва само когато екранът е претрупан с фигури. Ð’ тази игра сградите могат да се строят там, където ви хареса – не ви трябва подложка както в първата част. Могат да се строят и стени, върху които могат да се слагат кули и катапулти, а това е любимата ми стратегия. Само дето не можете да качвате войски върху стената :-(. Има само един вид ресурси – дървета/храна. Започвате кампанията с отделно количество командни точки. Всяка бойна или друга единица, която искате да построите, си има цена както в ресурси, така и в командни точки. Така че армията ви си има лимит (в началото на кампанията – доста сериозен…). Усъвършенстванията (upgrades) в технологии и бойни умения се придобиват в някои от сградите, но после трябва да си усъвършенствате всеки взвод поотделно, а това струва ресурси. Бойните единици обикновено се произвеждат и командват във взводове от по няколко човека. Има си и изключения, естествено. Единиците се групират и номерират за по-лесно командване. Всеки вид войска си има плюсове и минуси, така че внимавайте с тактиката (пример – не пускайте обикновена пехота срещу кавалерия или слонове, защото ще бъде много лесно прегазена без бой… виж, копиеносците са друга работа). Всяка единица бива произведена с Rank 1 и след успешно участие в бойни действия постепенно се издига нагоре в йерархията (максималното ниво обикновено е 3), като придобитият опит носи повече броня или атакуваща сила. Ранкирането важи и за сгради – колкото повече единици произведете в дадена сграда, степента й ще се вдига и като премине на следващо ниво, ще ви даде възможност да откриете нови технологии или да почнете да произвеждате нов тип войски. От време на време управлявате и героите от “Властелинът на пръстените” – ще ви оставя сами да откриете кои.

имам да стигна до края на Кампаниите!

Ð’ продължението са добавени две нови раси – джуджета (добри) и гоблини (лоши). Роханците са заменени от Елфи, а Хората са си пак хора (комбинация от Рохан и Минас Тирит). Лошите пак си включват Исенгард и Мордор. Имате възможност да си създадете свой собствен “герой”, който да използвате в битка. Не ми хареса продължителността на кампаниите 0 намерих ги за много кратки, но за сметка на това има нов режим – War of the Ring – в който първо местите войски по стратегическа карта (където можете да строите и някои сгради) и когато се сблъскате в противника в някоя територия, имате избор или да оставите компютърът да разреши сблъсъка въз основа на големината и опита на армиите, или да решите конфликта с битка в реално време. Единственият “минус” е че тази война може да трае много дълго, но ако искате да премерите сили с врага в единична битка, играта предлага и Skirmish режим. С една дума – има всичко, от което поне аз се нуждая. И за това и още я играем.

Чудех се защо не мога да позная Леголас и Гимли на обложката на диска, но в последствие се оказа, че това са Глорфиндел и Глоин…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *