Американска храна: Как да си поръчаме яйца

Още си спомням как на една от първите си американски командировки – през далечната 2000-а година – мислех да си поръчам закуска в стаята в Хилтън и за малко не се отказах поради един ред във формуляра за поръчка (който се попълва с химикал и се окача на дръжката на вратата). “How would you like your eggs” – по какъв начин желаете да приготвим яйцата за закуска? А сега де… Ами аз отде да знам как си искам яйцата, като знам само думата за ‘бъркани’ – scrambled? Поне да бяха сложили кутийки за видовете яйца, да се ориентирам логически – ама нищо. Само един празен ред. Поръчах си ги бъркани, но се заканих да видя какви точно са термините. И като се сетих за този леко комичен, леко неприятен случай, споделям знанията си тук:

  • Over hard или просто hard – пържени и от двете страни (обръщани като палачинка) до пълно втвърдяване на жълтъка.
  • Over medium – пържени и от двете страни до известно втвърдяване на жълтъка, който обаче все още е течен до известна степен.
  • Over easy или runny – пържени и от двете страни, но жълтъкът е много течен. Също известни и като “dippy eggs”, “dip eggs” или “treasure eggs”в различни региони от USA.
  • Sunny side up или eggs up – пържат се само от едната страна и изобщо не се обръщат.
  • Горните четири вида се класифицират като “яйца на очи” по български, но аз лично не бях чувал яйцата на очи да се обръщат и да са различни видове в зависимост от това колко биват държани в тигана след като се обърнат…

  • Scrambled – бъркани яйца.

Това са най-често срещаните начини за приготвяне на яйца за закуска. Изключително просто и логично, ама като не ги е чувал човек никога тези термини и гледа като теле железница :-). Успех с поръчките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *