Gift Cards: Реален подарък или не?

Gift card (Am.Engl) – карта-подарък*. Карта с предплатена стойност, която се купува от даден търговец или магазин, и важи като разплащателно средство при покупки на стоки или услуги от същия търговец или магазин/верига магазини.

* – тъй като тази дума не фигурира в [доста остарелия ми] английско-български речник, опитът за превод е мой. Не знам дали тази дума (и практика) съществува понастоящем в България.

Онзи ден се бях замислил покрай всичките празнично-подаръчни истерии за картите-подаръци. Това е доста разпространен начин за подаряване на нещо в Щатите – отиваш в магазина Х, за който ти е известно, че е предпочитан от лицето подаръкополучател, и закупуваш една карта-подарък с определена стойност, която по-късно поднасяш като подарък и оставяш избора за това какъв ще е точно подаръкът на човека, който го получава. (Ако не са ти известни вкусовете на отсрещния, моловете продават карти-подаръци, които важат за всички магазини на тяхна територия.) Този начин за подаряване намалява рискът подаръкът ви да не се хареса, да не е подходящ или просто да не е правилният размер (ако става въпрос за облекло). Но от друга страна това може да загатне и за лека незаинтересованост от страна на подаряващия – вместо да се опита да разбере от какво точно се вълнува и/или има нужда отсрещната страна, подарява “само” една карта. Верно е, че подарък, подбран с мисъл и вкус, не може да бъде заместен от една карта, но това в крайна сметка е въпрос на избор и навици.

А всички търговци поощряват закупуването на такива карти като подаръци, защото печалбата им от тях е много висока. Не, не от разлики в номинала, а поради факта, че доста хора не отиват да си използват картите, след като са ги получили като подаръци, и платените вече пари остават чиста печалба. Сумата пари в неизползвани карти-подаръци за 2005-а е доста голяма (четох някакво изследване преди време) – само Best Buy са си начислили 43 милиона долара печалба от неизползвани карти за миналата фискална година… Така че аз ви поощрявам да отидете да си използвате картите по предназначение и да не ги забравяте.

А как приемате такива карти – като реален подарък или малко по тип “отбиване на номер”??


Снимката е на карта-подарък от Abercrombie & Fitch – картата идва със собствена твърда подвързия и маркетинг имидж ;-).

6 thoughts

 1. Според мен си е истински подарък. Като искаш да подариш пуловер на някой, по-добре да му купиш gift-card и той да си го избере (както заради размера, така и заради самия цвят, шарка и т.н.). Сестра ми обаче смята, че това си е чиста отбивка на номер, и че идеята на подаръка била някой да ти го избере… е, тя (а и не само тя) непрекъснато ме пита/критикува как можело да ми харесват много неща от американския начин на живот. Все пак, даване на cash, според мен е отбивката на номер (освен ако изрично не сте се разбрали че така ще е по-добре), а това си е подарък.

 2. Супер са си картите – даже и аз предпочитам да ми подаряват карта и то не от точно определен магазин, а универсална :-). Освен тези за целия мол има и карти на Visa, MasterCard, AmericanExpress и др., които са си със статут на дебитна карта и можеш да си купиш за подарък и салам от кварталния хранителен магазин – както се шегуваме ние :-). Ние вече ги ползваме много често – купуваме Visa карти от банката ни, защото като клиенти не плааме никакви такси иначе обикновенно за тези универсалните ако искаш да подариш 25$, трябва да платиш 29-30$. Пък и в банката можем да си “заредим” вътре каквато си искаме сума, защото по магазините тези универсални карти обикновенно имат няколко номинала само – 25$, 50$ и 100$.
  Според мен въобще непоказват непознаване на навиците и желанията на “подаръкополучателя”, нито пък незаинтерисованост от страна на “подаръкодателя” :-). Напротив – така се избягват ненужни, повтарящи се, тъпи и т.н. подаръци.
  Винаги съм се чудил защо още ги няма в БГ – ето една страхотна пазарна ниша :-).

 3. @Георги: Аз точно за това казах, че всичко е въпрос на гледна точка – дали за подаръка е важно наистина да свърши работа на получателя или просто да му/й покаже, че подаръкодарителят се е замислил и е избрал нещо. Аз лично повече клоня към първата гледна точка – но всички сме различни.
  А и на мен ми харесват много неща от американския начин на живот, за което си мнение съм бил критикуван от роднини/приятели/близки, ама да ти кажа честно вече не се засягам толкова. Тук си ми харесва, свикнал съм и от своя страна се чудя за някои особености на живота по други страни.
  @Делевски: 🙂 Ами разработвай нишата в БГ… Макар че сигурно ще се набуташ, че умни хора най-вероятно много бързо ще измислят как да клонират картите.

 4. Ако съм разбрал правилно Gift card е нещо като ваучърите за даден магазин, ресторант или друго. Тук в БГ не са много популярни още.

  На мен лично като гледам нещо не са ми много на сърцето тези Gift cards. Аз мисля че един подарък трябва да е нещо което да ти напомня за този който ти го е подарил, а не чак толкова полезен. Специално аз супер много се радвам на разни боклучета които са ми подарявали и за които надали бих дал пари, но им се радвам защото ми напомнят за човека подарил ми ги. 🙂

 5. @МасТеР: Това е въпросът за гледната точка, както казах и по-горе – дали за теб е по-важно подаръкът да е спомен или да върши работа. Ама като получиш 50 подаръка само за Нова Година например, почваш да не си спомняш кой от кого беше…

 6. Мака и доста късно се включвам и аз. Интересно ми е на фона на изминалите години откакто сте коментирали последно дали нещо в идеята за GiftCards се е променила. Моето мнение е, че това е един доста полезен избор на подарък.
  1-во – получателят сам избира какво да си купи ( нещо, което е изключително важно в тези напрегнати времена)
  2-ро – опаковката и самата карта дават достатъчно възможности за персонализиране. Тоест подаръкът е доста личен. Картичката ти остава за спомен, а може и картата да си запазиш, ако приятелите ти са се погрижили да изглежда достатъчно оригинално.

  GiftCards тепърва навлизат и във фирмите в България. Доста компании подаряват на служителите си такива по различни поводи. Смятам че този тип карти ще успеят да се разпоространят и тук, а не само в Америка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *