Live Sound: Постановка за концерт с отделен мониторен пулт

Задание: Да се осигури озвучаване на концерт на група от 10-11 човека с максимално възможен брой на мониторни миксове/тонколони.

Ограничения: Наличната техника.

Решение:

Винаги когато получа задание за озвучаване се опитвам първо да реша всичко на хартия – е, не буквално, защото си правя една електронна таблица и работя с нея. Това ми помага да видя дали имам достатъчно техника, кабели и всякакви други аксесоари (не забравяйте разклонителите, например) и как най-логично и удобно могат да се разпределят наличните ресурси.

С Relevant Worship сме приятели от може би над две години и понякога ми се обаждат да им озвуча някой концерт от среден мащаб. Най-особеното при тях е че съставът на групата се променя почти за всеки концерт – основното им ядро се състои от 9 музиканти (двама вокалисти, свирещи и на акустични китари, четири електрически китари, баскитара, барабанист и клавирист), но от време на време прибавят още по някого да свири или да пее за определен концерт. Така се получи и този път – първоначалната заявка беше за 10 човека (включително пълен комплект барабани за озвучаване), но в последствие се промени на 11 (деветимата основни плюс още една вокалистка и едно момче, което щеше да свири на Rhodes пиано). При вариант за озвучаване на концерта само с един пулт щях да съм много притиснат за канали за главните тонколони, а и нямаше да мога да осигуря повече от 4 (5 с много уговорки) мониторни микса – засега разполагам само с 16-канален Allen&Heath MixWizard 16:2DX аналогов смесителен пулт. За това се реших да прибягна до вариант с два отделни миксера – един за FOH и втори за монитори. Реших да разположа втория пулт на самата сцена, където комуникацията с музикантите по време на концерта щеше да е много по-лесна.

Предизвикателство номер едно: При такова свързване електрическият сигнал от всеки микрофон трябва да се раздели на две още на сцената, като при това не трябва да се влошава качеството му. Обикновено това става някъде между микрофона и змията (snake = многопроводен кабел, който пренася сигналите от сцената до пулта). Просто Y свързване обикновено не работи много добре. Правилният начин е да се използват микрофонни сплитери, които разделят един входен сигнал с микрофонено ниво на два изходни сигнала с подобно ниво, но след бърза справка с някои онлайн магазини за техника и студеният душ, че 4-канален сплитер струва около $240 (а на мен щяха да са ми потребни поне четири такива устройства) се наложи да мисля за друго решение. И понеже както винаги нищо в този живот не е идеално, при спестяването на пари ситуацията се компенсира с повече време за дизайн и по-сложна постановка. Реших да използвам 16-каналния Allen&Heath за мониторен пулт – по предварителни преценки за сцената ми бяха необходими 23 канала, но някои от тях бяха безмониторни (повечето барабанени микрофони по принцип не се слагат в мониторни миксове) и малкият пулт щеше да е повече от достатъчен. Този пулт има директни изходи (direct outs) на всеки от входните си канали и щеше да играе ролята на сплитер без да трябва да правя допълнителни инвестиции. За основен пулт заех един 24-канален Mackie SR24-4.

Предизвикателство номер две: директните изходи на моя пулт бяха настроени още от производителя като “Post-Fader”, т.е. нивото на изходния сигнал от всеки канал зависи и от положението на главния канален плъзгач. Това означаваше, че след като настроим нивото (гейна) на всеки канал на малкия пулт, мониторният тонинженер (в случая това щях да съм аз) не трябва да пипа плъзгачите по време на концерта. Малко неудобство, но лесно разрешимо.

Предизвикателство номер три: Спомагателните шини (AUX Sends) на мониторния пулт ми осигуряват 6 мониторни микса. Аз желаех да пусна поне 7 – а ограничението, произлизащо от горното предизвикателство, нямаше да ми разреши да ползвам главната шина (Main Bus, или L+R стерео микс) като седми монитор. Но като се позамислих малко повече, намерих разрешение и на този проблем – не трябваше да пипам каналните плъзгачи, но нямах никаква забрана да използвам Pan врътката. Реших да свържа седмия монитор към десния изходен канал и да използвам врътката за баланса като такава за ниво – в крайно ляво положение (всичкият сигнал към левият главен изход) никакъв сигнал няма да бъде пращан към Монитор 7, а колкото по-надясно я въртя, силата на звука ще се увеличава. Еврика ;-)! Нетрадиционно, но просто и елегантно.

Предизвикателство номер четири: Единственото ми друго главоболие беше с разпределението на каналите по змиите (разполагам с две 30-метрови такива, които трябва да стигнат от сцената до главния пулт) – при това разположение някои от каналите трябваше да минат през мониторния пулт, а други да стигнат директно до главния. Сцената не е малка, а и трябваше да поберем 11 човека плюс доста инструменти и усилватели на нея и нямаше да стане само със стандартните 6-метрови микронофонени кабели. Наложи се да купя една по-къса допълнителна змия (stage sub-snake), която да пусна от далечния край на сцената до мониторния пулт.

Всичките усилватели трябва да са натрупани на малка куличка точно до мен, че да мога да ги контролирам по-лесно. Сложих и кросовера до мен с цел да минимизирам количеството сигнали, които трябва да се върнат от главния пулт обратно до сцената за захранване на усилвателите (и главните колони). Шест от седемте мониторни микса са прекарани през графични еквалайзери (за противодействие на евентуални микрофонии) – реших, че барабаненият монитор ще може да кара и без такава екстра (а и нямам наличен еквалайзер за него). За комуникация с главния пулт опъвам безжичния рутер, моят лаптоп намира място върху кулата с усилвателите, а ще помоля Карл – тонинженерът за FOH – да си вземе и неговия лаптоп, че да можем да чатим ако се наложи.

Както споменах и по-горе, всичко изглежда много добре и логично на екрана на лаптопа ми. Ще видим колко добре ще изглежда и на практика утре, като отидем да разпъваме – добре че този концерт ще е в църквата, където ходят повечето младежи от Relevant, и можем да разпънем уредбата няколко дена предварително. Така поне няма да съм супер нервен, че няма да ми стигне времето.

2 thoughts

  1. Интересна статия благодаря ти за вложения труд.

    дали би могъл да ми кажеш как мога да се свържа с теб и да ме ориентираш колко ще струва едно озвучение в голям и среден мащаб
    Благодаря ти лек ден


    Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *