Птичка и пролет в българските митници?

Онзи ден четох някъде по българските новини за челния опит в една от митниците – да се въведе електронно събиране на разните такси, които влизащите в България превозни средства трябва да плащат, и как тази практика увеличила събираемостта на таксите на това КПП (май ставаше въпрос за Лесово) с няколко пъти. Явно корупцията при плащане на ръка все още е много голяма, а и разбирам изкушението и на митничарите, и на доста от пътниците да дадат нещо на ръка, за да се оттърват от плащане на по-високи митнически, пътни или каквито и да е било други такси. Напълно е време за нещо такова – в главата ми влизането в България все още е свързано с пари на ръка, тежка бюрокрация и за най-дребните такси, и рушвети.

Народът е казал преди време, че “една птичка пролет не прави”, но аз искрено се надявам този път това да не е така. Да, известно ми е, че умен човек винаги може да си намери начин да заобиколи система, замислена и реализирана от други хора – и в коментарите към статията веднага се появиха предположения, че митничарите сега или могат да саботират електронните устройства (както и се получило в самото начало), или да взимат пари на ръка от преминаващите, за да не им начислят нищо дължимо за плащане. Но и през това ще се премине рано или късно. На мен лично ще ми е много по-добре на съвестта да си платя мито за нещо ако само ми начислят сума, която ще мога бързо да платя на едно гише – защото така получавам документ, който узаконява стоката ми в България, а и защото просто не обичам да съм в нарушение… Сегашната система е направена умишлено тежка, бавна и бюрократична, за да може пътникът по-лесно да бъде изнуден с даване на рушвет :-). Има и други начини за контрол на служителите, но според мен няма нищо по-добро от промяна на вътрешните убеждения на човек… Този нашенски афинитет към рушвета и стремежа към печалба по заобиколен начин не е от вчера – поне доколкото знам и в Отоманската империя нещата са се разрешавали най-лесно по този начин, но вече живеем в XXI век. И няма да е добре нито за българската държава, нито за самите нас, да станем част от Европейския Съюз с този древен средновековен манталитет.

И се надявам в скоро време всички митници да преминат на новата система :-).

5 thoughts

 1. Здравейте,искам да попитам как може един кантарджия на митницата с име Петър Тулешков да ходи и да се хвали колко много пари се изкарва на смяна.Той има къща в Рибарица за половин милион,коли-разни с начална цена 50000евро и не му стига това,но дори е станал някакъв измислен президент на ХК”Левски”за да пере пари.
  Уважаеми спонсори много моля не го спонсорирайте,той си има достатъчно за два живота.Проблема му е,че има един живот и един стомах.Няма нищо общо с този прекрасен спорт хокей на лед.
  Преди много,много години е завършил ВИФ в СССР,но не може да кара дори кънки.Срам,срам за нашите митници.
  Петър Тулешков се мисли за Господ,а всъщтост е един шут висок 1,50.
  Обяснете му,че винаги ще си остане пернишки БЕК.
  И ако има някакви не корумпирани проверяващи-обърнете му внимание!
  Поздрави!!!!!!!!!

 2. здравейте , мисля че тук става въпрос за българските митници и достата проблеми свързани с канали и контрабанда,а не за личното ви отношение към които и да е , защото много е лесно да напишете едно гневно писмо в интернет под измислено име и да си мислите , че така ще има резулат , ако си мислите , че нещо в системта сте се промени дълбоко се лъжете . защото точно такива хора като вас им е много по – лесно да пишете анонимни доноси и само броите парите на други хора, какво се постига така ?? личната си злоба насочете в по – положителна насока щом имате и лично отношение към споменатия клуб или към Свиленградските потомствени митничари – или те не ви касаят , не ги познавате и не ви интересува т нали защото злобата ви не е към системата , а лична ???!!


  Коментарът е транслитериран от модератора. Пишете на кирилица, моля.

 3. Мисля,че не трябва да се пише въобще за всички митничари,както и за всички лекари и др.Има и от единия вид и другия.Също мисля,че не става въпрос за броене на пари,а просто за едно мнение на възмущение,защото наистина много хора се занимават с работи,които не са им по силите.Но сега се надявам,че ЕС ще помогне да се очовечим!

 4. @JEDI: Прав си, че винаги има различни хора, но аз гледам крайният резултат от взаимодействието с дадена институция и си правя изводи за процента на “различните” хора в нея от статистиката, която се трупа с времето. Допреди няколко години изобщо не беше приятно да се разправяш с българските митници. И точно за това написах, че се надявам това отношение към “клиентите” им (защото ние, гражданите, сме клиенти на митничарите) ще се променя и ще е по-лесно/приятно да се общува с тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *