Моите изисквания при избор на обектив

Онзи ден разменихме няколко коментара с george за това за какви обективи бих могъл да се огледам в eBay.Аз се замислих малко по-късно защо притежавам обективите, с които разполагам в момента, и какво точно търся. Ето моите лични критерии, обобщени в няколко реда:

 • За момента фотографията ми е сериозно хоби – но само хоби. Не претендирам даже и за титлата “полупрофесионално снимане” – за него трябва повече време от това, което аз мога да отделя в момента (пусто съм се нагърбил със 100 дейности…). Имам нелоша, но евтина техника, но съм до там засега! Така че цените и съотношението долари/стойност е може би най-важния критерий за мен в този момент. И поради това гледах да покрия целия zoom-диапазон с неголеми инвестиции – и сега разполагам с автофокусни обективи, покриващи фокусни разстояния от 18 до 300 мм.
 • Бързина при снимане – понякога ми се налага да не обмислям много кадрите (моля по-сериозните фотографи да не ми се карат), а просто да щракна нещо, което да сложа на блога, или да пратя снимка на нещо някъде. За тези цели автофокусните обективи (било то и по-евтини и без особености на предаване на дефокуса или други такива ефекти) вършат по-добра работа, защото не трябва да се притеснявам с нагласяне на фокус, бленди и скорости.
 • Обективи за игра и обучение – ръчните обективи влизат в тази категория. Да, намират се почти за без пари в eBay, но снимането с тях изисква малко повече усилия 😉 (поне за мен – който не снимам всеки ден) и време. Но се хващам как с тях се замислям много повече какво да ми влиза в кадъра, постепенно свиквам да снимам малко по-добре и си припомням младежките години, когато ФЕД-а имаше само светломер, а фотографът трябваше да мисли за всички други детайли :-).

george ми препоръча да погледна за няколко Такумар обектива, та трябва да видя какво ще направя. Само дето си мисля, че тези обективи са за Пентакс и няма да мога да ги ползвам с FD преходника, който си взех преди време, а ще трябва да търся М42 към EOS преходник… Може би ще оставя за по-късно, освен ако не намеря наистина добри сделки онлайн. Но си мисля, че засега си имам всичко необходимо за това, за което ми остава време.

4 thoughts

 1. eos/m42 е евтин преходник. забрави за фд-то. защото от фд към еос преходника ти трябва да е с оптичен елемент, което влошава качеството до безсмислено положение. докато м42 преходника не включва оптичен елемент и качеството си е непокътнато.

  трябват ти м42 обективи, никор обективи (има няколко страхотни такива, които си струват неимоверно), както и да кажем яшика/контакс (но са скъпи, особено хубавите планари).

 2. Хм, george, хвърляш ме в размисъл. M42->EOS преходник е $10… Може да си поиграя с FD стъклата, които придобих от eBay, да си оставя едно от тях с преходника за всеки случай (а останалите да продам – Long live eBay!!!) и да търся сделки за тези обективи, които ти спомена.

 3. търси оригинален черен оксидиран преходник, така ще сведеш и вероятността да е правен на струг в нечий гараж и да пуска стружки към тялото ти.

  определено м42 стъклата без оптика в преходника ще те изумят с качеството си (сравнени с фд с оптичния преходник). същото важи и ако пипнеш един евтин цайс планар t* 50/1.8 или 50/1.4 за яшика. макар яшика/еос преходника да е леко по-скъп.

 4. @george: Прав си за оптичния елемент при FD преходника, но от друга страна така може да се сменят обективи без много притеснения за вътрешно замърсяване на тялото :-). Всяко зло – за добро!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *