Социални помощи: Грешен начин на използване

Онзи ден чух следния бисер:

Пристига млад човек-емигрант в USA със спечелена зелена карта. Разполага с достатъчно пари като за начало. Свързва се със свои сънародници, които го осведомяват, че може да се пробва да вземе някой и друг долар социални помощи преди да започне да работи. Човекът започва да пита по форуми къде точно да отиде и какво да направи, че да вземе тези 5-600 долара на месец, които му се “полагали”.

Това веднага ми напомни един много стар виц от зората на новата българска емиграция (90-те години на XX-ти век): Идва един нашенец в САЩ, след като се е наслушал на истории как тук парите растат по дърветата и едва ли не ти скачат директно в джоба. Тръгва човекът още първия ден по улицата да събира впечатления и не щеш ли вижда изпусната от някого 20-доларова банкнота да лежи на тротоара. Понечва да се наведе да я прибере, но изведнъж се сепва, категорично се изправя и набутвайки и двете си ръце в джобовете, процежда ядовито: “Големи сте тарикати тука, ама я пък няма да ви работим още от първия ден!”

В този свят нищо не се получава без причина. Да, и социални помощи също. От доста време си говорим с едни колеги, че социалните помощи в съвременния си вид трябва да бъдат премахнати, защото не допринасят с нищо за развитието на икономиката – говоря за САЩ. Тези пари са предвидени да бъдат точно помощи за трудни времена – някой си е изгубил работата, разболял се е или се е случило нещо друго непредвидено и тези пари служат за покриване на нужди в преходния период до намиране на друга работа. Те не са средство за основен доход… И не ги плаща държавата, а всички ние, които се гърбим да работим и щем не щем ни се удържа 6.2% данък “Социално осигуряване”. И ми е безкрайно неприятно да наблюдавам парадокси от типа на “Въздебел индивид на социални помощи пие бира и пуши пура на верандата, надзиравайки как един мексикански работник му коси тревата срещу заплащане”. Единият от големите плюсове на американската система е вдигането на летвата, под която няма заяждания на много дребно. Примери бол – но този, за който се сещам веднага, е че данъчната администрация не изисква касови бележки за ядене по време на командировка когато сумата е по-малка от $25. Командированият си описва разходите, подписва се на формуляра и за данъчната администрация това е достатъчно. По същия начин и гражданите не търсят под вола теле когато тръгнат да се разправят с държавата. По този начин не се хаби излишна енергия за разправии с дреболии, а хпрата са малко по-свободни да гледат напред и да се занимават с други неща… Поне на мен съвестта и вътрешните ми убеждения не ми позволяват да върша нечестни неща, особено на дребно (тук щях да напиша още нещо, но засега ще се въздържа…) и въобще на ум не ми било дошло да искам да събирам някакви пари, които не съм си заработил по честен начин. Но явно не всички хора мислят като мен – то това не е възможно де, всички сме създадени различни. Но много моля да си имаме уважението и да мислим – нищо не се полага ей така от нищото. Да, напълно ми е ясно, че има много хора в тази страна, които експлоатират системата, но вярвам, че тя рано или късно ще се промени и ще насърчава работливите и предприемчиви хора дори повече и от сега, а ще отреже стимулацията на мързела. Ясно ми е, и че това ще става бавно, но се надявам да стане.

А ако не ми стигат парите, много по-добре е да се огледам какво мога да правя по по-ефективен начин или какви допълнителни доходи мога да си докарам вместо само да се тюхкам и да се чудя как да си огранича разходите!

5 thoughts

  1. Говори ми :-). Ама какво да направим като в тоя вашия щат ей така ги раздавате тия помощи :-). А това за безотчетните 25$ при командировки, преди 2 седмици колко ме убеждаваха да ги наслагам навсякъде дето съм похарчил по-малко за закуска и обяд – ама аз нали съм много залюхан и си написах за единия ден 4.84$ за закуска а на другия 14.25$ за обяд :-).

  2. @Делевски: Бих ли могъл да запитам кой ти даваше такива акъли? Колегите ти??
    А иначе си заслужава човек да е честен и да си пише това, което си е. Иначе кво – ще “спечелиш” $50-60 и ще ти е гузна съвестта и ще ти е терсене. Както винаги си казвал, по-добре е да се намерят начини за изкарване на повече пари, отколкото да правим мошенгии на дребно!

  3. Да – един колега, дето ме “учеше” как се прави рапорта за разходите :-).

  4. Не само в щатите нещата със социалните помощи са толкова гадни… Почти цялото ромско население в България си взима много парички от държавата 🙁 и това са пари извадени от джоба на простия данъкоплатец…

    Няма да коментирам и за какво отидоха парите които държавата даде миналата година покрай наводненията…

  5. @МасТеР: Знам, знам за БГ… не ми говори – чета новини, а и все още имам приятели там, с които си говорим от време на време. Кофти ситуация, ама явно по цял свят си я има тази тарикатщина, която наказва честните хора!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *