Избори и последствия

И тукашните избори минаха вчера. Избираха се главно сенатори, конгресмени, губернатори на щати и други по-маловажни длъжности. Понеже тези избори се падат точно по средата на мандата на президента, страстите като че ли не бяха нажежени много… А и аз понеже не гледам местните телевизионни канали (които хващам само със стайната антена на телевизора, и то с много лошо качество), пропуснах всичките политически реклами от типа на:

Реклама номер 1: Джак Джоунс е лош политик. Ако погледнете статистиките за гласуванията му, ще видите как винаги е бил ЗА повишаването на местните данъци. Недейте да правите грешки – гласувайте за Джими Лий!

Реклама номер 2: Джими Лий е лъжец. Гледайте внимателно – именно той, а не Джак е гласувал ЗА легализирането на имигранти и изнасяне на изконно американски работни места в чужбина. И на всичкото отгоре Джими се опитва да ви манипулира. Гласувайте за Джак Джоунс и порочните практики в местното управление ще бъдат прекратени!

В САЩ няма нито ден за размисъл, нито забрана за наличие на агитационни материали около секциите в деня на изборите. Май единственото правило е, че такива материали не могат да бъдат по-близо от 100 фута от мястото за гласуване. Та извън училището (където имаше секция), имаше едни табелки с надписи “100 фута”, забучени покрай всички пътеки, които водят към централния вход. И около тях пълно с агитационни материали на всички кандидати. Но май тук на никого не му пука от това.

Аз като че ли съм идеалистично по-близък до идеите на републиканците, отколкото до тези на демократите – които спечелиха изборите. Но отдавна съм се научил да не се впечатлявам само от бои и политическа принадлежност, а да изчакам и да видя кой какви резултати ще покаже. То и в Библията така пише – “по плодовете им ще ги познаете”. Не мисля, че много неща от всекидневния ми живот ще се променят коренно. Но ще трябва да поизчакаме и да видим накъде ще се завърти кормилото :-).

3 thoughts

  1. Аз си имам теория за т.нар. демокрация. Според мен този свят, в който живеем се управлява от Капитала. Всички демократични правила: избори, граждански общества и т.н. които са завоювани през историята, безспорно са голямо завоевание, но в крайна сметка тези правила са “овладяни” и “опитомени” от Капитала и той по друг начин не толкова грубо както в миналото продължава масово да си владее света. Как става това: много е просто: предлагат ти се хора които да избираш и които са верни на Капитала (да го разбира кои както иска), ако се издигне човек, който защитава други идеи различни от тези на капитала, то той бива или оплюван масово в масмедиите 😉 или бива обявяван за мечтател и утопист и в двата случая има малко влияние. Така ние (не само в БГ но и по целия т.нар. демократичен свят) избираме горе долу измежду едни и същи хора и политики. Това може да приемем като нормално, от тук нататък следват и разликите: най-големите разлики са в “областта на свобода” така наричам аз политическата, финансова, административна и всякаква друга свобода, на която се радват “обикновените хора”. Тя е много правилно и прецизно дефинирана от Капитала, така че да не може да преминеш нейните граници. Та именно тези граници са различни при различните общества. За жалост в БГ в тях едва се диша…. Това е в общи линии основния мотив от теорията, която смятам за вярна. Може и да греша, не знам, един ден времето ще покаже, но живеейки с това съзнание не си правя илюзии, че мога кой знае колко да променя нещата гласувайки или не гласувайки па дори и занимавайки се активно с политика….Не знам тези възгледи към коя политическа доктрина са ориентирани, но знам че тази доктрина няма много последователи и изразители по земята.

  2. Интересна теория. Не звучи особено добре в ушите ми, но логиката ми казва, че е вярна.

    Изводът: ако искаш да си свободен, направи Капитал :).

  3. “Изводът: ако искаш да си свободен, направи Капитал :-).”
    Е тука е истината. Защото и аз “изповядвам” идеята на Sasho. Според мен, кой ще бъде на власт може да доведе максимум до 10% разлика в правенето на нещата, т.е. искам да кажа, че за обикновенния избирател е все тая :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *