Похвално за FEMA

Агенцията за управление на извънредни ситуации (Federal Emergency Management Agency, FEMA) стана печално известна след като ураганът Катрина удари Ню Орлиънз миналата есен – забавиха се да реагират, бяха твърде неефективни при спасителните операции… Изобщо оправдаха очакванията ми за това как работи федералното правителство – бавно и неефективно. Но за добро или лошо, трябваше да си имам работа и с тях. Две седмици след октомврийската буря при нас, президентът обяви нашите общини за район на федерално бедствие номер 1665. Чух от доста колеги и приятели, че в такъв случай засегнатите от бедствието могат да кандидатстват за федерална финансова помощ, с която да оправят къщите си от последствията от бедствието.

Речено-сторено. Почудих се малко дали да им звъня по телефона или пак да пробвам уеб-сайта им (което бях направил и преди, но районът още не беше обявен за бедствен и общо взето не можах да свърша нищо).

Петък по обед: намерих подходяща връзка и почнах да попълвам молбата си онлайн. Попитаха ме за номера на бедствието и доста детайли за мен и за това колко сме пострадали. Мазето ни се беше наводнило и отразих това в молбата. След около 15 минути всичко беше готово, натиснах Submit и молбата замина. Малко по-късно се опитах да проверя статуса й, но ми беше казано, че не е минало достатъчно време след кандидатстването ми и системата не може да ми покажи информация за моята молба.

Петък надвечер: телефонът в къщи иззвъня и някакъв непознат мъж, който се представи като инспектор от FEMA, ме попита дали ще може да дойде да инспектира къщата на другия ден, в събота… Малко се позачудих, но направихме час.

Събота следобед: аз трябваше да отида до едно място с децата, че го бяхме планували предварително и не можех да променям, но Боряна остана в къщи да посрещне инспектора и да му покаже как сме пострадали. Мазето беше почти изчистено, нямахме снимки от наводнението (че само ми беше до снимки тогава :-(), но на едната стена си личеше докъде се е качила водата.

Събота вечер: Бо ми разказа за инспекцията – човекът разгледал цялата къща (барабар със струпаните в хола и офиса неща от мазето), взел детайлите от застрахователната полица на къщата и си отишъл. Време за инспекцията – около половин час.

Днес сутринта влязох в сайта на FEMA да проверя какво става с молбата и що да видя – “Одобрен за федерална помощ за ремонт на къщата” и редом с това се мъдри една нелоша сума. Супер! Ще можем да възстановим някои неща в мазето с тези пари. Надявам се до ден-два да влязат и в сметката ми (защото избрах директен превод) и скоро да можем да купим това-онова и да се впуснем в ремонти. Но бързината на тези действия много ме учуди – чак да не повярва човек, че си има работа с федералното правителство. Надявам се, че това не е само заради утрешните избори, а че агенцията си е взела поука от миналата година и сега работи много по-бързо и ефикасно.

Искрено се надявам да не трябва да установявам това в скоро време – поне не със същата агенция ;-).

7 thoughts

  1. Това в България не може да стане – тук процедурата е следната: хората ,които кандидатстват за помощи, обикновено са познати на “наши хора” или директно “наши хора”, преди това тези, които отпускат парите, трябва да си вземат тяхната комисионна, после тези, които ги раздават и т.н. Накрая като стигнат парите до последните брънки от веригата, те си купуват златни накити и плазмени телевизори…. Та такова е положението при сходни ситуации и дори далеч по-бедствени (справка наводненията от преди година)….. За Интернет и дума не може да става….

  2. @Sasho: Точно заради това е най-добре да се прави по интернет – така ще се игнорира грубата намеса на човешкия фактор и ще се орежат възможностите за корупция. Но така на много хора в БГ ще им секне кранчето и лошото е, че това са точно хората, от които най-много ще зависи промяната в системата. И така кръгът се затваря, а вчера почна 18-тата година на т.нар. преход и положението пак много подобно на 1989-а… Не знам къде ще му излезе края вече 🙁

  3. Лошото е че и аз незнам къде ще му излезе края въпреки, че живея тук през тези години и трябва да съм уж наясно с нещата, но честно казано не виждам наистина къде ще му излезе края 🙁

  4. Тук това може да се случи само ако си представител на малцинствата, може даже и нова къща да ти построят. Безплатно!

  5. Тук ако не си циганин или с връзки няма да стане работата … в най добрият случай ще трябва да делиш с чиновник….

  6. @IVO, Ivan B: И това е много жалко… То едва ли не малцинствата в БГ диктуват на мнозинството как да живее. То не че и в USA няма такива примери, ама все още са много изолирани и все още редовият гражданин като мен не се чувства прецакан всеки ден )и то и за най-дребните неща).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *