Зелена карта: Плащане на данък общ доход

Декларации за плащане на данък общ доход в САЩ се подават всяка година от може би над 90% от гражданите. Федералната служба по вътрешните приходи (Internal Revenue Service, IRS) е отговорна за обработката на документите и събирането на данъците. Аз лично препоръчвам да бъдете изрядни в отношенията си с тази служба, защото както може би всички знаем, Ал Капоне е осъден не за друго, ами точно за неплатени данъци… Има определени изисквания към това за кого е задължително да подаде данъчна декларация, но данъчната администрация препоръчва на всички да подадат такава – от мои лични наблюдения данъците, удържани от физическо лице през годината, са повече от сумата, която трябва да се плати, така че обикновено държавата ви връща пари.
Срокът за подаване на декларацията е от първи януари до 15 април на съответната година за предишната календарна година. Датата 15 април е малко подвижна – ако се пада събота, неделя или празник (понеделник след Възкресение Христово, да речем), се удължава така че да се падне през работен ден.

Има три начина за подаване на данъчна декларация:

  • На хартия – най-старомоден и бавен, но най-евтин (т.е. без пари :-)). Хартиени формуляри обикновено се намират в местните библиотеки, а също така могат да се свалят и разпечатат от сайта на Данъчната администрация. Формулярът, с който обикновено се започва, е с номер 1040. В зависимост от данъчната ви ситуация може да ви трябват повече или по-малко допълнителни приложения (Schedules) или други форми за попълване. Всеки формуляр или приложение идва с книжка с инструкции – те не са от най-лесните за прочитане и разгадаване (защото съм чувал, че самият Данъчен закон представлява дебела тухла с хиляди страници), но когато човек седне и се съсредоточи, нещата стават ясни в над 90% от случаите – това поне го знам от личен опит. Попълнената декларация трябва да се пусне в пощата и да получи клеймо преди полунощ на деня, поределен като последен срок за съответната година – за това на 15 април пощенските клонове обикновено са отворени до полунощ и пред тях се вият опашки ;-). Ако очаквате да ви върнат пари от надплатени данъци и сте избрали директен превод към банковата ви сметка като начин за това, парите обикновено се появяват при вас 3-4 седмици след като сте изпратили писмото си (най-добре като препоръчана пратка с обратна разписка). Сайтът на IRS ви дава възможност да следите статуса на декларацията си след като те са я получили. Единствените разходи при този вариант са пощенските.
  • Чрез софтуер – всяка година можете да си купите софтуер за данък общ доход (включващ евентуалните промени в закона и свързаните с тях изисквания за декларацията) за около $20-100. Софтуерът ви води стъпка по стъпка през дебрите на декларацията и ви задава елементарни (а понякога не толкова) въпроси за определени елементи от финансовото ви състояние и операции за изтеклата календарна година. След като пркиключите с всичко, имате възможност да подадете декларацията си по електронен път директно към IRS. Администрацията, както следва да се предположи, се опитва всячески да подбуди гражданите да използват варианта с електронното подаване – така те не трябва да плащат на оператори, които да въвеждат данните от хартиените декларации в компютърната им система и евентуалните грешки от въвеждането няма да са тяхни. Но поне от моя гледна точка системата все още куца – защото IRS искат такса за електронното подаване (май нещо от порядъка на $40…). Значи не стига че аз им върша работата и ги улеснявам, а и на всичкото отгоре да трябва да им плащам! Не, благодаря. Не се ядосвам заради сумата на таксата, а заради идеята им за необходимост от нея. Така че аз все още си предпочитам подаването на хартиена декларация. Предимството на софтуерното подаване е че парите ви обикновено се връщат за доста по-кратък период от време. Разходите ви включват закупуване на софтуера и таксата за подаване. Разновидност на този вариант е попълването и подаването на декларация онлайн – има доста сайтове, които ви предлагат тази услуга, а съм чувал и че ако доходът ви е по определена сума, самата услуга е безплатна.
  • Чрез професионален данъчен съветник – този начин е най-лесен за вас, но и най-скъп. Отивате в офиса на някоя фирма, занимаваща се с обработка на декларации, носите всички финансови документи от изминалата година, сядате срещу някой от сътрудниците, той ви разпитва за детайлите, вие отговаряте, и данъчната ви декларация се попълва от тях. Хубавото е, че професионалистите знаят повечето тънкости в закона и могат да максимизират сумата, която администрацията ще ви върне. На всичкото отгоре отговорността за достоверността на декларацията ви се носи и от човека срещу вас – той се подписва на специално място в нея – и можете да сте малко по-спокойни, че ако случайно администрацията ви избере за ревизия, ще имате на кого да се опрете. Както вече споменах, минусът на този метод е, че е малко по-скъп (доколкото знам, таксите за подобен род услуги почват от $100-150, и то за лесни декларации), но ако фирмата ви спести $500 от данъци (например), напълно си заслужават таксата. Аз лично ви препоръчвам този метод ако не ви се губят време и нерви да четете данъчни закони, не искате да носите цялата отговорност самичък или просто данъчната ви ситуация е по-засукана 🙂 (а аз ви уверявам от опит, че много лесно можете да се озовете в такова положение…).

Декларацията се подава или като американски гражданин, или като чужденец (ако сте на работна или студентска виза, трябва да се обявите за чужденец, но така данъците, които трябва да платите, са по-високи). Притежателите на зелена карта са задължавани от закона да подават декларации като граждани на САЩ. Детайлите за това как трябва да се определите при попълване на декларацията са в Публикация 519 на Данъчната администрация, но ето най-важните положения, преведени на български:

  • Вие се водите американски гражданин от гледна точка на данъчната администрация ако сте били притежател на зелена карта независимо по кое време на дадената календарна година. Този статус се загубва ако правителството на САЩ е издало срещу вас административно или съдебно решение за отнемането му или за депортация. Такова решение не може да се обжалва.
  • Възможно е вие да сте инициатор на отказ от статут на американски гражданин за данъчни цели. Трябва да изпратите на имиграционните власти писмо, в което да заявите намеренията си да направите това, и да приложите зелената си карта към него. Но това може да доведе до някои неприятни усложнения – като например да трябва да доплащате данъци със задна дата…
  • Трябва да включите в данъчната си декларация всичките си доходи за годината – независимо от това къде са спечелени (в САЩ или България). Не знам дали има сключен договор за избягване на двойното данъчно облагане между САЩ и България, но преди 8 години нямаше и формално доходите ви от България ще бъдат облагани с данък два пъти – в България и в САЩ :-(.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *