За пенсионирането в САЩ: Общи положения

Плануването на собственото ви пенсиониране беше много лесно преди време. Работа до навършване на 65 години, после получаване на пенсия и наслаждаване на спокойните дни на пенсионерския живот. Това е била мечтата на средностатистическия работник.

Реалността на нашите дни е съвсем различна. Повечето от съвременните американски пенсионери откриват, че държавната пенсия (Social Security benefits) не им е достатъчна дори само да свържат двата края. А много от тях нямат друг източник на доходи. Прекалено много хора са изхарчили парите, които е трябвало да им помогнат след пенсиониране, за разходи – често ненужни – в дните на младостта си и разцвета на кариерата си, без да мислят за бъдещето. За такива хора пенсионирането може да бъде финансов кошмар. Те са научили по трудния начин, че не може да се разчита само на държавната пенсия за нормален живот след пенсиониране. Повечето от тях съжаляват, че не са заделили повече пари за пенсия по времето, когато са работели.

Простият факт е: за да съберете парите, които ще са ви необходими за добър живот след пенсиониране, трябва да поемете тази отговорност в собствените си ръце. Трябва да започнете да отделяте пари сега – а те ще направят живота ви по-добър в бъдеще.

Малко митове за пенсионерския живот (от официалната статистика):

  • Държавната пенсия ще ми е напълно достатъчна. Социалната осигуровка дава все по-малък процент от нуждите на пенсионерите в сравнение с минали години. Според някои скорошни изследвания, социалното осигуряване дава само 39% от доходите на хората над 65-годишна възраст.
  • Няма да се нуждая от толкова много пари като се пенсионирам. Възрастните хора са с доста добро здраве в момента. Много от тях живеят активен живот – и се нуждаят от парите да си платят за него. Въпреки че някои разходи (като тези за всекидневното пътуване до офиса) ще намалеят, други – като тези за пътешествия и развлечения, например – може би ще се увеличат
  • Ще живея като пенсионер само за кратък период от време. Хората живеят по-дълго в наши дни. И се пенсионират по-млади. И резултатът е, че пенсионерските ви години могат да се доближат като бройка до годините, в които сте работели. Повечето хора трябва да плануват за доходи, с които да могат да живеят минимум 15 години – я вероятно и доста повече.
  • Ще имам много време, когато мога да спестя пари за пенсия. А вероятно не толкова… Повечето хора не могат правилно да оценят колко пари ще трябва да спестяват всеки месец, за да си осигурят приличен доход след пенсиониране. Колкото по-рано започнете да отделяте пари за пенсия, толкова по-малка ще е сумата, която ще трябва да спестявате (т.е. няма да можете да харчите за належащите си нужди), за да съберете финансите, от които ще се нуждаете.

Горните няколко параграфа са типичната американска гледна точка за пенсионирането. За мен, като българин със спомени за социалистическия тип пенсия – “работиш не работиш (не като години трудов стаж, а като количество и качество ;-)), държавата ти осигурява някаква пенсия, с която ще живееш до края на живота си, независимо колко години ще си жив”, те звучаха почти еретично до едно време. Продължавах да си мисля, че пенсионирането е отговорност само на държавата и не исках да се замислям или да предприемам стъпки. Но в последните няколко години имам наблюдения върху хора, които са само на държавна пенсия – говоря предимно за България – и ми стана повече от ясно, че и аз имам отговорности в този процес. Американската администрация по социално осигуряване всяка година ми изпраща официално писмо, в което ме известява колко още имам да работя, преди да мога да получавам държавна пенсия, и какъв би бил размера й, ако запазя доходите, които имам в момента. И парите очевидно няма да ми стигат – поне за живота, който съм изградил в момента. Започнах да се интересувам и оглеждам и ще споделя всичките си генерални наблюдения, така че да могат да бъдат полезни и на хора, които рано или късно ще се озоват в същата ситуация. Има много информация за различните начини за пенсиониране онлайн, а аз ще се опитам малко да я систематизирам.

Помислете и за бъдещето си!

4 thoughts

  1. Наистина си прав, че трябва да се мисли за бъдещето, но горчивия опит от нашата история сочи, че това да отделяш пари за после не е достатъчно, трябва да ги пазиш и разработваш. В БГ имаше много хора, които си бяха отделили достатъчно пари за пенсионирането им, но в даден момент инфлация, пирамиди, недай си Боже и някакви други бедствия ги стопяват за дни. Така че аз лично нямам доверие голямо на разните иснтитуции, които ти обещават стопанисване на средствата до пенсия и увеличаването им само и само да си дадеш парите при тях. По-скоро си мисля, че човек трябва да разчита на собствения си ум, за извършването ня някои полези финансови операции, които поне малко ще намалеят риска един ден на 70 години да остане без пари. Но нищо сигурно няма според мен. Едно е важно наистина да се мисли за това от сега…. И Господ да ни дава здраве и разсъдък…

  2. @Sasho: Точно за това ще пиша в бъдещите ми постинги по тази тема :-). Изпреварваш ме.

  3. Аз почнах с един план за застраховка живот, който комбинира три неща – спестена известна сума за колежа на сина ни, застраховка живот за мен и допълнителна пенсия след като се пенсионирам. Знаеш и за 401к плана, но него още несъм го стартирал – мисля да е догодина или по догодина, макар, че да не се ползва той е един вид загуба на парите, които се “мачват” от фирмата. Пък и другото хубаво нещо на тези неща е, че могат да се приспаднат от данъците. Та с две думи ми е интересна тая тема и ще чакам да видя и ти какво ще напишеш. Само да споделя, че според едни брошури, които получих – за да запазиш стандарта си на живот ти трябва 80% от дохода, който си имал като си работил. И като “чукнеш” 45 г. вече е крайно време да се замислиш за въпросната пенсия – изчислили са, че 20 г. работа са достатъчни да си подсигуриш старините. Ние май имаме още малко време :-).

  4. @Делевски: Да, имам да напиша за доста неща. И ти като споделиш какво знаеш и сигурно ще излезе нещо добро. Време винаги имаме, но въпросът е какъв ще е резултатът след това…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *