Canon FD обективи

Едната вечер когато Сашо беше тук се бяхме заговорили за обективи. Той ми показа един ръчен обектив за неговия Пентакс и ми каза, че няма разлика в цоклите на новите автофокусни и старите ръчни обективи за този апарат. Бях чувал, че същото твърдение не е вярно за обективите на Канон и се заех да издиря малко информация. Статията на английски можете да намерите тук, а ето най-важните изводи от нея:

  • Ръчните обективи на Канон, които предшестват съвременните обективи система EOS (EF или EF-S), носят наименованието Canon FD.
  • Обективи с цокъл FD не могат да се слагат директно на EOS тяло. Необходим е преходник – нещо от този сорт:

  • Когато използвате FD обектив с EOS тяло, фокусирането и блендата трябва да се настройват ръчно от самия обектив. Скоростта се настройва от апарата.
  • Използвани FD обективи могат да се намерят на много изгодни цени – примерно FD 50/1.4 за $20-30. Преходникът струва още около $35, но той може да се ползва с всякакви FD обективи, така че се купува само веднъж.
  • Системата е просъществувала от 1971 до 1987 година (EOS е представена през 1987).

Ако ви трябват евтини, но добри обективи, и имате знанията и нервите да снимате ръчно, проверете eBay или други сайтова за използвани обективи – ще останете очаровани какви добри сделки могат да се намерят :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *