Audio HowTo: Тромпет

Признавам си честно, почтено и без бой, че абсолютно нищо не разбирам от тромпети. Знам само как се вади звук от тях, но как звукът да е с определена честота или тембър… не ме питайте. Но по молба на Тони разпитах Алан – нашия тромпетист в църквата – за някои основни положения при закупуване на тромпет и ето какво ми каза той:

 • За първи тромпет най-добре е да се купи стандартен инструмент (не пиколо или нещо такова по-екзотично) в Си бемол (Bb). Бил най-подходящ за начинаещи.
 • Мундщук за начинаещи – най-добре е да е 7С. И не ме питайте какво значи това, защото не знам. Само ми беше обяснено, че добрият мундщук оказва голямо влияние върху звука, който тромпетът ще извади.
 • Според Алан най-важното нещо за лесно свирене на тромпет е доброто масло за смазване на машинките (копчетата) – каза ми, че ако маслото е некачествено, машинките залепват и не може да се свири… Той ползвал Al Cass от доста години и много го харесвал.
 • Какво е по-добро за начало – да се наеме тромпет или да се търси да се купува… Според мен (а и според Алан) най-добре е първите няколко месеца да се кара с тромпет под наем, за да се оценят интересите на начинаещия тромпетист, и после евентуално да се търси инструмент за закупуване. Почти всички сайтове, които продават музикални инструменти, имат свясни тромпети за начинаещи за цена $200-300 (говорим за чисто нови). Иначе може да се търси и на eBay – но в никой случай не купувайте индийски тромпети. Качеството им било под всякаква критика. Според Алан може да се намерят свясни използвани тромпети американска изработка за около $60-80…
 • Аз лично доскоро не знаех, че тромпетът е инструмент, който може да се настройва – но си е така. Задната U-образна част на тръбата е подвижна и с местенето й напред-назад инструментът се настройва да е с тон с другите инструменти в групата :-).

Успех в свиренето. И не забравяйте, че това е доста уховъздействащ инструмент, така че се смилявайте над околните от време на време ;-).

4 thoughts

 1. Едно не разбирам, откъде-накъде се разписа за тромпети? Да не правиш Бо тромпетистка 🙂 ? Или някое от отрочетата?

  Ти нали на китара подрънкваше?

 2. За неговите незнам, ама някой други отрочета се засилиха да стават тромпетисти 🙂

 3. Владо, Благодаря ти за помощта, искрено се надявам да използвам полезната информация от сега нататък. Иначе първият тромпет е вече в къщи и много прилича на този, който си показал, не мога да кажа доколко е добър или не, само знам, че е “YAMAHA” 🙂

 4. @Тони: Моля, моля. Ще видя тромпета скоро ;-). Yamaha май правят добри тромпети, като гледах на сайта на musiciansfriend. Те май стандартните тромпети генерално си приличат иначе…
  @Дончо: Не е никой в къщи тръгнал да става тромпетист, както може би и на теб вече ти стана ясно ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *