Как се пали газов бойлер

Бойлерът в къщи е газов. Инсталиран е в мазето, в него влизат тръба и газ и тръба за студена вода и излиза тръбата за топла вода. Има си един термостат, който въртя от време на време, макар и доста рядко (пример – като заминаваме на почивка и няма да ни има в къщи няколко дена, термостатът се завърта на позиция Vacation). Освен това бойлерът не изисква никаква поддръжка. Е, поне до онзи ден.

Открихме, че сме останали без топла вода точно в събота – денят, в който водата в мазето достигна връхната си точка. Знам, че газовите уреди си имат пилотен пламък, но въобще си нямах и представа къде се намира това чудо на бойлера – мислех си, че е в кутийката с термостата. Говорих с един приятел американец и той ми каза, че трябва да си запаля пилотния пламък. Зорът ми беше къде да го намеря. Термостатът е затворен с винтове с едни такива особени глави – за мъжки ключ тип звезда, но с един допълнителен пин, стърчащ от средата им – така че да не може да се използва стандартен ключ звезда. Купих си комплект от тези особените ключове за $10 и сега съм готов да отвъртя всякакъв секретен винт ;-), отворих термостата и се опитах да си запаля пилота, като четях инструкциите, предвидливо залепени на самия бойлер – само че те явно бяха неясни, защото резултатът беше синкав пламък, дълък около 40 см, който изскочи от кутийката… След още един неуспешен опит си завинтих капака и продължих да мисля.

Долу до самата земя има един друг голям капак. Махнах го, плъзнах втория капак под него настрани, клекнах до земята и – “Еврика”. Те ти ги те пилотната тръбичка и тръбата с термодвойката, която се нагрява от пилотната и пуска газта. Горната врътка на термостата се завърта на позиция PILOT, червеното копче върху него се натиска и задържа и същевременно пилотът се пали с клечка кибрит или дълга запалка. След като захване син пламък, издърпвате ръката си от горивната камера, докато продължавате да натискате червеното копче с другата ръка – и го държите така около минута. Дотогава другата тръба – тази с термодвойката – трябва да се нагрее достатъчно, че да почне да пуска газ. Индикацията за това е че когато пуснете червеното копче, пламъкът ще продължи да гори. В момента в който се премести горната врътка на газовия термостат на позиция ON, от основната тръба тръгва повече газ и се задейства цялата горелка тип котлон под вътрешния резервоар на бойлера и водата започва да се загрява. БЪРЗО трябва да затворите вътрешната вратичка (защото тя се нагрява от пламъка и след няколко минути не може да се пипа, а там всичко е ръждясало и вратичката върви трудно…), после слагате външната вратичка в обшивката на бойлера, събирате си инструментите и излизате от мазето ;-).

2 thoughts

  1. Предполагам, че статистически инцидентите с газови уреди не са кой знае колко, но мен някак си много ме притесняват. Предполагам, че е защото е нещо непознато…

  2. @zImage: Абе и аз недолюбвам газовите уреди, ама за някои неща няма начин. В къщи на газ са само парното (което е напълно затворено и с електронно запалване), сушилнята за прането (пак е напълно изолирана; а ме посъветваха да взема газова сушилня, защото на електрическите по на няколко месеца им горяли реотаните…) и бойлера – който трябваше да пипна за пръв път сега, след повече от пет години, и то заради мизериите. И трите устройства са в мазето.
    Предишните собственици имаха газова печка в кухнята, но аз дръпнах един дебел кабел за 220 волта и сложих електрическа печка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *