Генератор!

Вчера пак звънях да питам кога ще имаме ток и отново ми отговориха, че ще е преди неделя. Това обаче изобщо не беше добре, защото въпреки че последните два дена бяха сухи, прогнозата за вторник и остатъка от седмицата беше “дъжд” и трябваше да намеря разрешение на проблема с помпата, иначе мазето щеше да се наводни отново. Май най-добрият вариант включваше закупуване на генератор.

Магазините в града изчерпаха складовите си наличности от генератори още в петък сутринта. Вчера един колега ми разправи как в Ери, Пенсилвания, на 95 мили от нас, имало опашки за генератори, и как някои хора стигнали чак до Аштабула, Охайо – все за същата стока. Добре, че се сетих че една много добра наша приятелка е на гости в Питсбърг, Пенсилвания – на около 240 мили оттук, т.е. шансът да се намери генератор там е доста голям. Звъннах и попитах дали ще може да отскочи до някой магазин Home Depot да ми купи един генератор като този от горната снимка – идеалният за мен. 5000 вата са достатъчни да захрани доста от нещата в къщи – електрониката и вентилатора на парното, картерната помпа, хладилника и тук-таме някоя крушка – но реалната калкулация ще си направя по-късно. Нели можа да намери генератор, но кутията не се събра в багажника на автомобила й и ми го докара оттам на предната седалка ;-). Видях малко зор да го прехвърля в моята кола, че тежи около 100 кила, но се справих. Днес успях да си го сглобя – т.е. да го извадя от кутията, да му сложа колелата и стойката и да напълня двигателя с масло. Почти съм готов за всякакви непредвидености :-). Само ще трябва да измисля как да разширя инсталацията в къщата, че да включа и свръзка за генератора. Като го пускам, ще го поставям по средата на задния двор, защото такива генератори с двигатели с вътрешно горене са доста опасни за здравето и живота – при работата си отделят въглероден окис (CO), който е газ без цвят и мирис, а при повишаване на концентрацията му в затворено помещение човек почва да се чувства неориентиран и не на себе си, а може и да умре ако не излезе на чист въздух навреме! Четох в новините, че вече има три смъртни случая от отравяне с СО за последните няколко дена… Та всякакви такива неща трябва да са по-далеч от къщата. По принцип този генератор трябва и да се заземява, та може и ще забия един метален кол в задния двор, ще наредя малко плочки и ще му приготвя място. Дано да не се налага де, ама поне да знам, че съм готов. А и евентуално ще мога да го ползвам да захранвам аудиосистемата си при събития на открито през лятото :-).

P.S. И познайте какво стана – като се прибрах снощи, заварих нашия квартал светъл – имахме ток. Не можах да използвам генератора този път, но все ще му намеря работа някой ден.

9 thoughts

 1. Еха, доста сериозен генератор 🙂 По отношение на генераторите (и UPS) американската система е леко облагодетелствана. Повишаването на напрежението от акумулатори (или генератори) до 110V е по-лесно и ефикасно отколкото до 220V. 110V си имат и други предимства и недостатъци, но това е друга тема 🙂

 2. @zImage: Е, сериозен… Сериозен за мен е нещо от този сорт:


  Иначе 5 киловата хич не е зле за такива извънредни ситуации :-). Като го изпробвам, ще пиша пак…
  P.S. Сайтът на HomeDepot е много загубен – човек не може да сложи една директна връзка към даден продукт!! Така че връзката от горната картинка прехвърля към datasheet-а на този големия генератор на друг сайт…

 3. @zImage – разлика би имало ако използваш акумулатори 48 волта, вместо 12 волта. Когато повишаваш от 12 на 110 е същото като ор 12 на 220. Разликата е само в броя навивки на изходния траф, ама пък за 220 ще са от по-тънък проводник, така че като цяло е все тая. Интересно ми е ти защо смяташ, че повишаване на 110 е по-лесно от повишаване на 220 волта :-).

 4. @Д. Делевски: Прав си 🙂 При една и съща мощност на консуматора натоварването би било едно и също. Подведох се, защото за да се постигне еднакъв ток на изхода на трансформатора при 220V ще тече по-голям ток между батериите и трансформатора. Е да, ама за да се постигне същата мощност при 110V ще е необходим по-голям ток на изхода, което ще доведе до точно същото натоварване между батериите и трансформатора…

 5. Момчета, здравейте,
  и на мен мисе наложи да си купя генератор в БГ за жалост тока много често почна да спира, че въпроса ми е как да го свържа към съществуващата ел. мрежа така че да мога да я ползвам но с някаква защита когато тока дойде той да изключи ?

  поздрави красимир

 6. @krasimir: Има разни схеми, дето правят точно това, което ти трябва. А по-простият вариант е да сложиш ръчен превключвател – ама така няма да имаш ток по за минута-две докато го превключиш… Аз ще търся нещо подобно след месец-два (може би) и ще опиша какво съм изровил.

 7. до Владо,
  Владо ще ти бъда благодарен ако можеш да ми изпратиш някоя схема за свързване спешно тъй като зимата в БГ идва а тока доста често започна да спира и то във Варна, че не ми се прави първобитно свързване с втора инсталация.

  поздрави красимир
  ktivanov@mail.bg

 8. @krasimir: Виж тук (на страница 12)… Не разбрах от първия ти коментар, че ти трябва толкова спешно.

 9. @krasimir: И още нещо – не ти трябва автоматичен превключвател освен ако и генераторът ти не е с автоматично запалване. А иначе ръчният превключвател се прави много лесно – слага се на кабелите след главния прекъсвач и преди всичко друго, единият му вход е от главния прекъсвач на електрозахранването, другият му вход идва от генератора, изходът отива към таблото с бушоните. Но ще трябва да си направиш малко сметки с каква мощност ти е генераторът и каква мощност трябва да захраниш в къщата – защото ако генераторът ти осигурява напрежение за цялата инсталация, може и да го претовариш…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *