Back Country New York

Токът още не е дошъл – вече трети ден сме на тъмно и хладно. Мазето се изпомпи доста добре, но после пак събра 5 см вода. Ще тегля кабела през улицата и днес. Добре че поне навън е топло и слънчево и доста хора излизат през деня да се препичат на слънце. Сутринта ходихме с майка ми и децата да купуваме разни неща. Вече има доста коли по улиците, но приблизително половината светофари все още не работят. Как се процедира в този случай – ЗДП на щата Ню Йорк е предвидил и такива ситуации. Когато се приближавате до светофар и виждате, че не свети даже и мигащо жълто, кръстовището се превръща във 4-way Stop – всички са длъжни да спрат (независимо дали се движат по по-голямата улица) и после действат правилата за нерегулирано кръстовище – първо минава този, който е спрял първи, а ако двамата са спряли едновременно, предимството е на дясностоящия. В началото като пристигнахме в USA изобщо не разбирах тази система и ми се струваше много загубена, но сега мога да я оценя. Повечето малки улички по кварталите са с такъв четирипосочен стоп, но когато се пресичат два булеварда с по две платна с по три ленти във всяко, играта малко позагрубява. Но всички се държаха учудващо учтиво и трафикът си вървеше без много задръствания.

Следобяд решихме да излезем малко от града. Отидохме до Ellicottville, NY – малко градче на около час и половина път от нас. То си е и ски курорт, ама все още няма сняг. Типично малко американско селце в глухата фермерска провинция, но с елементи на европейско село… Поразходихме се малко по главната улица, Бо посети някой и друг магазин и после отидохме да вечеряме в един селски ресторант. Събрахме колкото можахме слънце, че довечера пак ще спим на тъмно и студено :-(.

8 thoughts

 1. До преди малко четох писмото на едни познати американци, които също живеят в Бъфало. Почти същото като тебе разказват 🙂 Единствената разлика е, че са кореняци и май са свикнали с подобни екстремности. Подготвили се били: имат генератор с някакво течно гориво, та им се е разминало тъмното и студеното.

 2. @Антония: Ей пък значииии, само ме изпреварваш 😉
  Иначе и аз се броя за местен – все пак живеем тук повече от 8 години. Но досега просто не ни се беше случвало нищо подобно. Човек се учи от грешките си, нали знаеш ;-).

 3. Това със светофарите ми звучи доста по-добре измислено отколкото тези улици с предимства и тн… Защото при нас го има фактора, че ако не те пуснат може и да не минеш…

 4. @МасТеР: Не знам откога точно четеш тук, но винаги съм казвал, че за мен това е едно от основните предимства на живота в Щатите – тук повечето закони и разпоредби са логични, поне за мен… Какво значи улица с предимство – верно, по-голяма, с повече трафик, ама тези от страничните пресечки не са ли и те хора? И когато аз пусна някого когато съм по главния път, знам че рано или късно и на мен ще ми се отреди ролята на чакащия в пресечката, и тогава все някой ще ме пусне да мина. Просто всички са доста спокойни и повечето хора знаят, че всичко на този свят се връща… Има си ги и редовните тарикати на дребно, но процентното им съдържание като че ли е доста по-ниско. Дори като съм карал из Манхатън, и там го има това пускане. И ако си помислиш, че проблемът при този четиристранен стоп е кой ще мине първи, ще те разочаровам – точно обратният е. Като спрем 2-3 коли едновременно, и всеки почва да маха с ръка на другите да минат преди него, че чак не можем да се разберем понякога :-). И няма нерви и всякакви такива други мизерии.

 5. всичко се свежда до самосъзнание и до гражданско съзнание. В София съм се научил да минавам винаги когато мога защото иначе другите започват да свирят и да псуват. Но също даваме предимство особено ако някой “нещастник” се опитва да се влее в трафика от по-малка улица ако не му дадеш предимство може да си чака цял ден. Странно ми е като шофирам в Пловдив колко мудно карат хората чак се изнервям, например чакат да светне зелено за да тръгнат на свтофара, а съм свикнал още на жълто да са минали 5-6 коли иначе се задръства трафика. Но не бих имал нищо против като ставам сутрин да отивам на работа и мина през “Канала” хората да са учтиви, да се чудят кого да пуснат пръв вместо пред кого да минат и на кого да отнемат предимството и скоростта, но това са мечти според мен нереални за българското гражданско съзнание….

 6. @Сашо: Аз пък си мисля, че в Пловдив карат правилно – винаги е по-добре да се изчака зеленото и тогава да се тръгне. Нали затова слагат светофари? Че ако и този от напречната улица реши да освободи трафика и мине на жълто или зелено става една… Явно затова тук в USA няма жълта светлина на светофара при потегляне – от червено става директно зелено. А и според мен проблемът с натрупането на трафик не е само в това кой кога тръгва, а в това как градът се грижи за регулиране на трафика.

 7. @Владо ами това ми беше за пъри път, но определено ми хареса и ето ме пак тук 🙂
  А за пускането и тн… то и в България взе да става така… понякога, но още е пълно с дребни тарикатчета, които живеят за да прецакат някой друг.
  Обаче не си разбрал горият ми пост(е как да го разбереш като съм се объркал), вместо светофарите да се чете стоповете…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *