Наводнения

Мазето се наводнява. Бавно, но сигурно. И мизерно. Не знам как е по-добре да е навън – малко по-топло и със слънце, както е сега, или леден студ, който обаче ще скове 30-те сантиметра сняг по двора и те няма да могат да си проправят път до мазето… И аз не знам. Гребахме до едно време, но няма изгледи токът да дойде скоро и просто няма смисъл. Не съм очаквал да се случи нещо подобно, но станалото – станало. Просто трябва да помисля и да взема мерки това да не се случва за в бъдеще, иначе няма да мога да си ползвам кабинета долу.

По обед отидохме да вземем майка ми от нейната къща, че довечера сме на сватба на тя ще седи с децата у нас. Нейният квартал е пострадал дори повече и от нашия. Я, умни хора са прокарали електрически удължители през улицата :-). Дали пък аз няма да мога да помоля съседа да направя същото после като се приберем?

Водата в мазето е достигнала дълбочина 35-40 сантиметра докато ни е нямало. Ще трябва да ходя до съседа. Аз по принцип не съм човек, който иска да знае всичко за съседите си или постоянно да разговаря с тях – все пак те трудно се подбират. Даже не знаех и името на човека, чиято къща е през улицата от нашата, но сутринта поговорих със съседа отляво и той ми го каза, а също ми съобщи, че той има два удължителя по 30 метра и ако съм искал, съм можел да ги ползвам, и ми показа къде са окачени. Аз отидох и чукнах на вратата на съседа отсреща, обясних му какво е положението и го помолих да използвам малко от неговия ток. Той се съгласи веднага и даже ми изтегли два от неговите удължители до ръба на тротоара и аз закачих и дългия. Чудех се дали да стоя да го наглеждам, но той беше с дебела изолация и само го опънах през улицата. Надявам се да не минават да чистят снега или нещо подобно – ама той почти изчезна… А, т.е. не е изчезнал мистериозно, знам го къде е – ами в нашето мазе ;-). Наджапах в ледената вода да откача кабела на помпата от стената и да го закача на удължителя. Яяяя, колко хубав е звукът на картерната помпа в моите уши :-D. Но ще трябва да я оставя да поработи няколко часа – ще я откача точно преди да тръгнем за сватба.

Иначе съседите са доста добре настроени един към друг, въпреки че не се познаваме много. Който имаше моторен трион, излезе да реже клони – без значение в своя собствен двор или този на съседа. Услужваме си с това-онова – кой каквото има. В такива времена на бедствие хората са по-добре, ако работят задружно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *