Разглобяване на бас усилвател Hartke A70

Откакто бях купил усилвателя за бас-китарата, направи ми впечатление, че нещо вътре дрънка на желязо при пренасяне или разклащане. Все се уговарях да отделя 10 минути, за да го отворя и поправя, и все не ги намирах. Докато миналата неделя усилвателят просто спря да вади звук през говорителя точно докато свирех на сцената. Добре, че големият усилвател още стои там и можах за една минута да превключа всичко и да свиря през него до края на сутринта. На следващата вечер се въоръжих с инструменти и започнах да отварям усилвателя.

Hartke A70 е комбо-усилвател – тонколоната и самият усилвател се помещават в една кутия. Знаех, че трябва да сваля “главата” (усилвателят). На горната страна на кутията има 6 винта + 2 за дръжката. Започнах от там:

.

Първо си мислех, че и винтовете на дръжката крепят главата и свалих и нея, но за сметка на това забравих двата черни винта по средата и главата не искаше да излезе. После отвъртях и тях (и се оказа, че дръжката няма защо да се сваля) и почнах да се чудя дали да издърпам металната кутия на усилвателя напред или назад. Напред въобще не можа да излезе, така че посоката беше назад, но с един трик – кабелът, който излиза от задната страна на кутията (и е вътрешно свързан с високоговорителя) и се включва в изхода на усилвателя, трябва да бъде леко издърпан от кутията (той си има доста дължина, скрита вътре) – но без да се опъва много – и тогава главата излиза лесно назад. Проблемът ми се оказа, че металната скоба на долната снимка се беше освободила (явно при сглобяването на усилвателя в завода) и се подмяташе около платката. Нищо чудно да е окъсила нещо…

.

Закрепих скобата, внимателно поставих главата обратно и завинтих всички винтове. Сега нищо не ми се подмята вътре и се надявам нищо да не спира – особено на сцената ;-).

3 thoughts

 1. Hi!

  I just ordered this amp, I hope it will be a nice one! This is a nice weblog, although I don’t understand a thing on it. Nice to see your level of worship coming out of the pictures, and the quality of the PA stuff etc etc!

  I’m a sound engineer as well in my church. Playing bass also. Not in church yet, but will probably do that in the (near) future.

  God bless you!

  PS – Maybe you can tell me something more about it all by e-mail, who you are and where you are from!

  Tim – Winschoten – The Netherlands

 2. @Tim: Thanks for the comment. I was surprised to see that people who do not speak Bulgarian “reading” this blog :-). I’ll send you an email soon.
  Vladimir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *