Похвално за Sony Media Software

Колкото и да не харесвам начина, по който Sony генерално правят бизнес в наши дни, не мога да не похваля Media Software отдела им за това, което ми се случи преди няколко дена.

Преди доста години бях намерил много изгоден и легален начин да си закупя пълна версия на Sonic Foundry Sound Forge 5 – много добър редактор за звукови файлове. Оттогава си го ползвам за всякакви задачи от рода на MP-3 прекодиране, еквализация, добавяне на компресия, нарязване на голям файл на парчета, рипване на CD-та и други такива всекидневни задачки. Sony закупиха правата върху разпространението и развитието на софтуера SoundForge преди няколко години и оттогава от време на време се сблъсквах с проблеми – всеки път когато инсталирах легалното си копие на програмата на нов компютър (след преинсталация или нещо подобно) трябваше да го регистрирам и да получа нов регистрационен ключ. Добре ама когато собствеността върху продукта се смени, смени се и сървъра, чийто адрес беше фиксиран в софтуера. Имах две работещи копия – на студийното си РС и на служебния лаптоп (да, понякога тази програма ми трябва и в офиса ;-)), но след срива на твърдия ми диск в къщи и преформатирането на служебния лаптоп за новата компания, за която почнах да работя, не ми остана нито едно работещо копие. Опитах разрешението, което Сони предлагат на уеб-сайта си, но и това не тръгна. Определено не ми се даваха $250 за най-новата версия на Sound Forge – 8.След няколкодневно отлагане реших да се обадя на отдела за поддръжка и да питам как мога да разреша този си проблем. И ядец – телефонът на поддръжката е отворен само през деня, когато съм в офиса, а не искам да звъня оттам. Но после намерих опцията live chat и се свързах с един любезен момък, който изслуша болежките ми и се задълба в проблема. Разрешението дойде след 5 минути – “ще ви дадем безплатен upgrade до Sound Forge 7, като ви препоръчваме да си платите upgrade до версия 8, щото тя има не-знам-си-какви-си предимства”. Благодарих за бързото разрешение на проблема ми, учтиво отказах да си купя новата версия, прекъснах чата, свалих си софтуера, регистрирах го и той веднага тръгна. Сега пак мога да си ръчкам аудиофайловете.

На това му викам добра поддръжка и реклама. Спокойно можеха да ми откажат – сигурно фигурирам в базата им данни като закупил Sound Forge XP (орязаната версия) за $10 през 2002-а и после направил upgrade до Sound Forge 5 за още $30 и то по времето на старата компания-собственик – и можеха да ми продадат най-новата версия с “голяма” отстъпка. Но вместо това се опитаха да ме задържат като клиент по най-удобен за мен начин. Както казах и по-горе – не че много обичам Сони, но поне се стараят 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *