Зелена карта: Изисквания за престой в USA

Онзи ден Ивайло повдигна интересен въпрос – след като някой е спечелил зелена карта, какви са изискванията за престой в USA, така че да не се загуби зелената карта. Аз бях чувал някакви срокове, но от хора, които не са адвокати, специализиращи в имиграционно право, така че въоръжен със знанията си за това как подобни индивиди/кантори интерпретират законите (и къде ги търсят), реших да намеря малко по-официална информация (но вижте и Уточнението най-долу).

За информация на тези, на които им се рови по закони (и знаят много добре английски, че езикът, на който са написани тези закони, е един такъв странен и особен…): главният имиграционен закон е 8 глава от Закона за Федералните Правила (Title 8 of the Code of Federal Regulations, или съкратено типично по американски – 8 CFR). Там е описани всичко – но в резултат на това има много за четене, а и няма гаранции, че изпълнителната власт (например в лицето на USCIS, US Citizenship and Immigration Services) няма някое тълкуване на закона на уеб сайта си (най-вероятно в някоя FAQ секция), което да изясни или замъгли някой член от закона – а адвокатите определено четат тези разяснения и базират случаите си на тях, това го знам от лични наблюдения и опит. Но това е основата на всичко и според мен е важно да се знае.

Нещата, които трябва да се вземат под внимание, са три:

 1. Поддържане на статуса на постоянен жител (permanent resident):
  • Информация на английски има тук.
  • Документът “Зелена карта” (която всъщност е пластмасова, пълна с холограми и изобщо не е зелена ;-)), се издава със срок на валидност 10 години. Ако притежателят на такъв документ не се е натурализирал в този срок, може да поднови зелената си карта.
  • Най-важното е човек да предприеме стъпки, с които може да убеди властите (в случай на нужда), че се опитва да се засели за постоянно в САЩ и да установи постоянно местожителство в страната. Доказателства за това могат да бъдат работа в Америка, наета квартира, постоянен адрес в САЩ, попълване на данъчни форми всяка година и много други подобни дреболии.
  • Пътуване в чужбина – за влизане в коя да е друга държава са необходими международен паспорт (в нашия случай – български) и зелената карта, както и евентуално визи за страни, които изискват такива за български граждани и не правят изключения за притежатели на зелени карти. При завръщане в САЩ е нужна предимно зелената карта, но може да потрябва и паспортът. Необходим е специален документ – разрешително за повторно влизане (reentry permit) за отсъствия извън страната по-дълги от една година, но по-къси от две години.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус установи постоянно жителство в друга държава.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус прекара повече от една година извън САЩ и се опита да се завърне без разрешително за повторно влизане или виза за завръщащ се жител. Важно е да се отбележи, че ако въпросът за това дали статусът на постоянен жител е бил загубен стигне до съд, всеки период на продължително отсъствие от страната (даже и да е по-малък от една година) може да се вземе под внимание.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус прекара повече от две години извън САЩ даже и да притежава разрешително за повторно влизане и се опита да се завърне без виза за завръщащ се жител. Важно е да се отбележи, че ако въпросът за това дали статусът на постоянен жител е бил загубен стигне до съд, всеки период на продължително отсъствие от страната (даже и да е по-малък от една година) може да се вземе под внимание.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус пропусне да подаде декларация за данък общ доход в САЩ – даже и да живее извън страната за какъвто и да е период от време.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус се обяви за не-имигрант в декларацията си за данък общ доход.
  • На тази страница открих следното:
  • Въпрос: Ще изгубя ли статута си на постоянен жител, ако не подновя зелената си карта?

   Отговор: Не, няма да изгубите статута си на постоянен жител, ако не подновите зелената си карта – този статут няма да изтече или да се промени. Обаче законът ви задължава да носите със себе си дказателство за вашия статут/регистрация (например валидна, неизтекла зелена карта или временно доказателство за статут, което сте получил/а когато сте подали документи за подновяване на зелената карта).

  Моето лично мнение/препоръка – да се прекарва в САЩ поне 31 дена на година. Колкото повече – толкова по-добре. Доказателство за престой са печатите от границата, но тях не ги слагат в паспортите винаги, така че самолетни билети, резервации и всякакви други документи за пътуване е препоръчително да се съхраняват даже и след завършване на пътуването.

 2. Натурализация (придобиване на американско гражданство) – изисквания за постоянно местожителство и физическо присъствие. За кандидатстване за гражданство е необходимо кандидатът:
  • Да е бил допуснат като постоянен жител на САЩ;
  • Да е живял без прекъсвания като постоянен жител в САЩ в продължение на поне 5 години преди кандидатурата, без отсъствия от страната с продължителност повече от една година;
  • Да е присъствал физически в САЩ за поне 30 месеца от предходните 5 години. Отсъствия с продължителност между 6 месеца и една година прекъсват статута на постоянен жител на кандидата освен ако той/тя не докаже, че не е изоставил мястото си на живеене в страната през това време;
  • Да е живял в щат или окръг за поне три месеца.

  Тълкуването на горната точка е повече от очевидно, поне за мен.

 3. Данъчни въпроси – за това ще напиша отделна статия (и ще пусна връзка и тук).

Въпроси? Оставете ми коментар(и) и ще се опитам да отговоря.

Успех и умната!! 🙂


Уточнение: горната статия представлява моя компилация и интерпретация на параграфи от американския имиграционен закон и някои тяхни тълкувания. Написаното тук не гарантира, че в случай на нужда кой да е американски съд би интерпретирал тези параграфи по същия начин. Не съм ровил да засеча горните законови текстове със съдебни решения (защото американското право, както може би ще напиша някой друг път, е базирано предимно на прецеденти). Приемете това като съвет и отправна точка, от която можете да тръгнете с по-целенасочени въпроси към хора, които не само знаят закона, а и поемат отговорност за тълкуването му – защото аз не съм от тях. Ако бях, подобна консултация се ценообразува между 300 и 700 долара на час ;-). Успех!

105 thoughts

 1. @Krisi: Нямам никаква представа защо детето излиза в удостоверението за съдебно положение.
  Доколкото знам, когато човек спечели зелена карта, не е задължително да си вземе децата в САЩ – това е по желание на спечелилия. Така че по време на интервюто обяснете ситуацията и заявете, че това дете няма да се брои за имигрантската ви виза, и смятам, че не трябва да има проблеми.

 2. Здравей, Владо! Имам мигрантска виза, пенсионер съм, трябва да отида в USA, да си получа Зелената карта. Там живее синът ми, по негова покана получих Зелената карта. Не съм убеден да ходя ли. Интересува ме, имам ли някаква полза от тази карта. Ако може, коментирай.

 3. @Иван Стамболийски: Позната ситуация 😉
  Зелената карта носи ползи само на хора, които биха искали да живеят и работят в САЩ за постоянно. Полза от самия документ реално няма (по мое мнение).
  Ако си вземете зелената карта, после всяка година ще трябва да посещавате САЩ поне за един месец, иначе зелената карта става невалидна.

 4. Здравейте имам страшно притеснение и ако можете да ми помогнете ще съм ви Благодарна.Сина ми има зелена карта и е на 19г .След като завърши го приеха да учи в Бг където той иска.Но започна и работа и не иска да идва за в момемта в Америка . Как мога да му запазя зелената карта.Питахме тук но ни отговориха че трябва да дойде тук да подаде форма и да чака повече от месец за да му вземат биографични данни.Той има снет този статус при активиране на визата. Ако има друг начин споделете опит Моля.
  И какво е това Бяла карта
  Хубав ден и Благодаря

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *