Зелена карта: Изисквания за престой в USA

Онзи ден Ивайло повдигна интересен въпрос – след като някой е спечелил зелена карта, какви са изискванията за престой в USA, така че да не се загуби зелената карта. Аз бях чувал някакви срокове, но от хора, които не са адвокати, специализиращи в имиграционно право, така че въоръжен със знанията си за това как подобни индивиди/кантори интерпретират законите (и къде ги търсят), реших да намеря малко по-официална информация (но вижте и Уточнението най-долу).

За информация на тези, на които им се рови по закони (и знаят много добре английски, че езикът, на който са написани тези закони, е един такъв странен и особен…): главният имиграционен закон е 8 глава от Закона за Федералните Правила (Title 8 of the Code of Federal Regulations, или съкратено типично по американски – 8 CFR). Там е описани всичко – но в резултат на това има много за четене, а и няма гаранции, че изпълнителната власт (например в лицето на USCIS, US Citizenship and Immigration Services) няма някое тълкуване на закона на уеб сайта си (най-вероятно в някоя FAQ секция), което да изясни или замъгли някой член от закона – а адвокатите определено четат тези разяснения и базират случаите си на тях, това го знам от лични наблюдения и опит. Но това е основата на всичко и според мен е важно да се знае.

Нещата, които трябва да се вземат под внимание, са три:

 1. Поддържане на статуса на постоянен жител (permanent resident):
  • Информация на английски има тук.
  • Документът “Зелена карта” (която всъщност е пластмасова, пълна с холограми и изобщо не е зелена ;-)), се издава със срок на валидност 10 години. Ако притежателят на такъв документ не се е натурализирал в този срок, може да поднови зелената си карта.
  • Най-важното е човек да предприеме стъпки, с които може да убеди властите (в случай на нужда), че се опитва да се засели за постоянно в САЩ и да установи постоянно местожителство в страната. Доказателства за това могат да бъдат работа в Америка, наета квартира, постоянен адрес в САЩ, попълване на данъчни форми всяка година и много други подобни дреболии.
  • Пътуване в чужбина – за влизане в коя да е друга държава са необходими международен паспорт (в нашия случай – български) и зелената карта, както и евентуално визи за страни, които изискват такива за български граждани и не правят изключения за притежатели на зелени карти. При завръщане в САЩ е нужна предимно зелената карта, но може да потрябва и паспортът. Необходим е специален документ – разрешително за повторно влизане (reentry permit) за отсъствия извън страната по-дълги от една година, но по-къси от две години.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус установи постоянно жителство в друга държава.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус прекара повече от една година извън САЩ и се опита да се завърне без разрешително за повторно влизане или виза за завръщащ се жител. Важно е да се отбележи, че ако въпросът за това дали статусът на постоянен жител е бил загубен стигне до съд, всеки период на продължително отсъствие от страната (даже и да е по-малък от една година) може да се вземе под внимание.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус прекара повече от две години извън САЩ даже и да притежава разрешително за повторно влизане и се опита да се завърне без виза за завръщащ се жител. Важно е да се отбележи, че ако въпросът за това дали статусът на постоянен жител е бил загубен стигне до съд, всеки период на продължително отсъствие от страната (даже и да е по-малък от една година) може да се вземе под внимание.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус пропусне да подаде декларация за данък общ доход в САЩ – даже и да живее извън страната за какъвто и да е период от време.
  • Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус се обяви за не-имигрант в декларацията си за данък общ доход.
  • На тази страница открих следното:
  • Въпрос: Ще изгубя ли статута си на постоянен жител, ако не подновя зелената си карта?

   Отговор: Не, няма да изгубите статута си на постоянен жител, ако не подновите зелената си карта – този статут няма да изтече или да се промени. Обаче законът ви задължава да носите със себе си дказателство за вашия статут/регистрация (например валидна, неизтекла зелена карта или временно доказателство за статут, което сте получил/а когато сте подали документи за подновяване на зелената карта).

  Моето лично мнение/препоръка – да се прекарва в САЩ поне 31 дена на година. Колкото повече – толкова по-добре. Доказателство за престой са печатите от границата, но тях не ги слагат в паспортите винаги, така че самолетни билети, резервации и всякакви други документи за пътуване е препоръчително да се съхраняват даже и след завършване на пътуването.

 2. Натурализация (придобиване на американско гражданство) – изисквания за постоянно местожителство и физическо присъствие. За кандидатстване за гражданство е необходимо кандидатът:
  • Да е бил допуснат като постоянен жител на САЩ;
  • Да е живял без прекъсвания като постоянен жител в САЩ в продължение на поне 5 години преди кандидатурата, без отсъствия от страната с продължителност повече от една година;
  • Да е присъствал физически в САЩ за поне 30 месеца от предходните 5 години. Отсъствия с продължителност между 6 месеца и една година прекъсват статута на постоянен жител на кандидата освен ако той/тя не докаже, че не е изоставил мястото си на живеене в страната през това време;
  • Да е живял в щат или окръг за поне три месеца.

  Тълкуването на горната точка е повече от очевидно, поне за мен.

 3. Данъчни въпроси – за това ще напиша отделна статия (и ще пусна връзка и тук).

Въпроси? Оставете ми коментар(и) и ще се опитам да отговоря.

Успех и умната!! 🙂


Уточнение: горната статия представлява моя компилация и интерпретация на параграфи от американския имиграционен закон и някои тяхни тълкувания. Написаното тук не гарантира, че в случай на нужда кой да е американски съд би интерпретирал тези параграфи по същия начин. Не съм ровил да засеча горните законови текстове със съдебни решения (защото американското право, както може би ще напиша някой друг път, е базирано предимно на прецеденти). Приемете това като съвет и отправна точка, от която можете да тръгнете с по-целенасочени въпроси към хора, които не само знаят закона, а и поемат отговорност за тълкуването му – защото аз не съм от тях. Ако бях, подобна консултация се ценообразува между 300 и 700 долара на час ;-). Успех!

105 thoughts

 1. Имам и аз един въпрос – ако аз съм със зелена карта и реша да сключа брак с човек от БГ, той с какви права ще е тук, ще има ли право на работа, на престой в USA, дали ще му се издадат сошал и ИД. Зная със сигурност, че след 5-тата година ако стана американски гражданин може да кандидатства за зелена карта от мен, но до тогава с какви права ще е?

 2. @glen: Съпругът/ата на притежател на зелена карта – когато бракът е сключен след придобиване на зелената карта – не получава автоматично никакъв статут.
  Трябва да спонсорирате имигрантския статут на партньора си, но това става много по-бързо, когато спонсорът е гражданин на САЩ, а не само притежател на зелена карта. Аз бих препоръчал да изчакате да придобиете американски паспорт и след това да спонсорирате партньора си. Нищо не пречи да кандидатствате за подобна процедура докато сте притежател на зелена карта, но когато проверявах за последен път, сроковете за такава процедура в момента са в рамките на 6-7 години, т.е. по-изгодно е първо да се изчака придобиването на американско гражданство.
  Успех!

 3. Имам въпрос- месец след като получихме през 2010 г. със съпруга ми съобщение за одобрение за зелени карти като родители на американски гражданин – на мене ми поставиха диагноза РАК. Наложи се спешна операция в България, след което заминахме за САЩ за да легализираме влизане и получаване на картите, но тъй като се налагаше продължителна терапия в България се завърнахме обратно. 10 месеца след това отново пътувахме за САЩ / на летището имахме проблем с граничните власти/, но малко след това се оказа, че трябва да се направи втора оперция, и заради финансови средства отново се върнахме в България. последно в САЩ сме били през март 2012, но сега не е ясно кога пак ще се върнем там, тъй като и в момента съм на терапия. Имам преведени епикризите от операциите и проведените химио и лъче терапии. ВЪПРОСА ми е – какъв е най-дългия период на престой извън САЩ ( аз знам за 12 месеца) и до къде и с какво придружително писмо да изпратя документите, за да си запазим зелените карти при по-дълъг от 1 г. период / съпруга ми ме придружава и по тази причина той също не е в момента в САЩ/
  Предварително благодаря

 4. @Maria: Най-добре е първо да говорите с американското посолство в София – доколкото съм чувал, и там евентуално можете да вземете документа за по-продължително отсъствие от САЩ.
  Успех!!!

 5. Здравейте! Моят въпрос е следния:В САЩ съм с туристическа виза до февруари 2013, с моя съпруг сключихме брак преди 2 месеца, той е със зелена карта и ще кандидаства за гражданин през месец май 2013. Кой е най удачния вариант за действие. Да изчакаме докато той вземе гражданство и след това да действаме за зелена карта за мен(тъй като е по бърза процедурата) или да пуснем документите сега, преди да ми е изтекла визата и статуса ми. Дали това че моята виза е изтекла би попречила на това той да вземе гражданство.
  Благодаря ви предварително!

 6. @Деси: Доколкото аз знам, най-добрият вариант е съпругът ви да вземе гражданство и след това да кандидатства за зелена карта за вас. Така ще стана най-бързо. Да, ще отнеме малко време (той като кандидатства за гражданство през май, сигурно няма да стане гражданин поне още няколко месеца след това – процедурата отнема време), но зелена карта за съпруга на гражданин излиза много по-бързо от зелена карта за съпруга на притежател на зелена карта.
  Успех!!

 7. Дъщеря ми спечели зелена карта. Тя е на 22 год. Въпросът ми е, в какъв срок тя може да кандидатства за зелена карта за родител, колко време отнема.Благодаря

 8. @Таня: Повече информация се намира тук: http://www.uscis.gov/USCIS/Resources/B1en.pdf, но с две думи – дъщеря ви няма право да подаде документи за зелена карта на майка си преди да е станала американски гражданин. Така че ще трябва да почакате, а междувременно можете и вие да участвате в лотарията.

 9. Здравейте, имам следния въпрос: Спечелихме зелена карта със съпругът ми, но поради финансови и други причини аз и дъщеря ми се върнахме в България. Имахме разрешение за двугодишен престой извън САЩ, което изтече. Преди да изтече аз бях в Щатите за един месец. Въпросът ми е, ако не успеем да отидем пак и загубим зелените карти, ще можем ли след като съпругът ми стане гражданин, да вземем отново зелени карти? Вярно ли е, че ако за 5 години, след като си спечелил зелена карта, не си в САЩ поне 6 месец всяка година, могат да ти реджекнат зелената карта и повече никога да не ти дадат. Благодаря за отговора предварително!!!

 10. @Margarita Stoianova: Формално е вярно, да. И всичко е по преценка на служителя, с когото евентуално ще говорите когато опрете до вадене на нови зелени карти – ако реши, че вие не желаете да живеете постоянно в САЩ, има право по закон да ви откаже.
  Има и други начини за влизане в САЩ със зелена карта, чийто притежател е отсъствал от страната за повече от две години. Ако ви трябва повече информация, ще трябва да се свържем по мейл, че да обясня…

 11. Здравейте,имам няколко въпроса, относно зелената карта. Притежавам зелена карта от 2011, преди 2 години се завърнах окончателно в България. Въпроса ми е, как мога да се върна с приятеля ми? И това с годеническата виза, има ли го все още? Ще съм благодарна, ако ме посъветвате и ми помогнете. Благодаря, за вниманието.

 12. @Neli: Преди да мога да отговоря, трябва да направим едно уточнение. С какъв статут искате да се върнете в САЩ? Искате да доведете приятеля си тук като използвате вашия статут, или той е американски гражданин и искате да ползвате неговия статут? Ако опишете точно каква е ситуацията, ще отговоря 🙂

 13. Благодаря за отговора. Приятеля ми е български гражданин, на фона на моята зелена карта,възможно ли е да замине с мен? След като,несъм посещавала USA 2 години. И каква е вероятността? Още веднъж благодаря за отделеното време! 😊

 14. @Neli: Първо – вероятността ти все още законно да имаш зелена карта е доста минимална. По закон пребиваване извън САЩ за повече от две години без предварително да си уредила такъв престой докато си била в страната е равносилно на доброволно отказване от зелената карта. Сега – знам за хора, които са били извън САЩ повече от две години, и са успяли да влязат в страната след това без особени проблеми, но в този случай всичко е въпрос на късмет: решението да бъдеш допусната обратно в САЩ зависи само и единствено от имиграционния служител на летището. Ако той/тя разбере за дългия престой извън страната, може направо да откаже да те допусне да влезеш в САЩ.
  Второ – ако приемем, че влезеш със зелената си карта (при което трябва да си сама), има две възможности за следващата стъпка – но и при двете ще е необходимо да сте сключили официален брак в България с приятеля ти:
  1) Да подадеш молба за зелена карта в категорията “съпруг(а) на притежател на зелена карта (F2A)”. Чакането в тази категория към момента е малко по-малко от две години – за които две години съпругът ти не ще може да дойде в САЩ (няма да има зелена карта – трябва да чака за нея – а туристическа виза най-вероятно ще му откажат като потенциален имигрант). В тази категория НЯМА годеническа виза.
  2) Да изчакаш пет години, след което да станеш американска гражданка (но ще трябва да пребиваваш в САЩ повече от шест месеца на година), и след това да подадеш документи за годеническа виза и после за зелена карта на съпруга ти в категорията “съпруг(а) на американски гражданин”. Чакането за тази категория е от порядъка само на няколко месеца, но трябва да се имат предвид петте години, необходими за натурализация, преди това.
  Т.е. – за жалост няма бърз вариант и двамата да дойдете в САЩ в разстояние на няколко месеца…

 15. Здравейте.Моят въпрос е следният.В Америка съм от 12 юли 2010 година и въпросът ми е дали мога да кандидатствам за Американски паспорт,малко аз се съмнявам защото 2011 година си ходих до България за 3 месеца и пак 2013 и 2014 година си бях за по 6 месеца в България.Та въпросът ми е дали ще ме допуснат до интервию,и ако ме допуснат кога мога да кандидатствам и колко време ще ми отнеме цялата процедура.Благодаря предварително.

 16. @Александър: Ако си отсъствал за по-малко от 183 дни на година (което трябва да провериш – казваш “6 месеца”, но в закона се цитират дни), имаш възможност да подадеш петиция за натурализация след 12 април 2015. Процедурата за това отнема 3-6 месеца, доколкото ми е известно.

 17. Здравейте ! Ще бъда благодарна да ми помогнете със съвет, Дъщеря ми е гражданин на САЩ от няколко месеца,предстои подаване на петиция за зелена карта на мен,Аз имам сключен втори брак след неината 21 годишнина и следователно тя не може да подаде за моя съпруг, Кой е най-добрия вариант-да отида в САЩ /имам туристическа виза/ и там да пуснем петицията за мен и след това аз да пусна за него и да се прибера в БГ или да и пратя всички мои документи и да си чакам в БГ зелената карта ? Идеята ми всъщност е да сме разделени максимално по-кратко с моя съпруг, Благодаря

 18. @Марияна: От това, което чета в момента, ако дойдете до САЩ и дъщеря ви подаде петицията за вас от тук, чакането е от порядъка на няколко седмици. Ако тя подаде петицията, докато сте в България, чакането може да е малко повече, но нямам информация за това. Най-добре според мен ще е да попитате в консулството в София.
  След като си получите зелената карта, е препоръчително да стоите в САЩ поне по 6 месеца в година. Ако веднага подадете петиция за съпруга си (като притежателка на зелена карта), чакането към момента е около година и половина (http://travel.state.gov/content/visas/english/law-and-policy/bulletin/2015/visa-bulletin-for-may-2015.html, категория F2A).
  Успех!

 19. Много ви благодаря за отговора !Решихме,аз заминавам при дъщеря си в САЩ след месец и половина и там тя пуща петиция зя мен и чакам.След като ми излезе зелената карта мога ли веднага да пусна за съпруга си /вземам с мен всички документи и за него/,след като не мога да декларирам доходи / тя ще стане гарант/,но дали е достатъчно ? И мога ли като пусна петиция за него да се прибера в БГ следващите 6 месеца ? Дали това е правилната пътека ? Извинявам се за въпросите,но сме много развълнувани,мъкар да знаем,че трябва да се въоръжим с много търпение и самата мисъл,че ще се налага да сме доста време разделени ни побърква. На него му отказаха тур.виза,лош късмет, Но мечтата ни да се установим в САЩ при децата е огромна !

 20. Спечелих зелена карта от лотарията за 2016г. Живея в САЩ извън статут съм от октомври 2015г. Визата която имах беше J1 не съм правил опити за смяна на статута след това. Въпросът ми е мога ли да си получа картата ако се върна във България на интервю и има ли опасност да ме отрежат… Консултирах се с адвокат тук в Чикаго, тя ме съветва да се прибера и да отида на интервюто

 21. Georgi,
  За съжаление винаги има шанс за отказ – даже и когато човек има напълно редовни документи за всичко. По закон всичко зависи от имиграционния служител, който те интервюира – те решават дали ще получиш виза или не.
  Определено ще имаш по-голям шанс да получиш зелената карта от лотарията, ако тихомълком се върнеш в България. (Между другото, какъв адрес си писал в молбата за участие за лотарията – САЩ или БГ?) Само не знам дали няма да почнат да искат да им докажеш кога точно си се прибрал от САЩ в България 🙁 Лошото е, че ако си идеш до България, за да се пробваш да вземеш зелената карта от лотарията, после няма как да се върнеш в САЩ ако нещо се издъни с този вариант.
  Успех!

 22. Писал съм американския адрес в молбата за участие адвокатката ми каза, че не било проблем ама на мен риска ми се струва голям. Трябва да имам и резервен вариант някое момиче готова за брак за всеки случай 🙂

 23. @Georgi: Да, определено трябва и резервен вариант 😉
  Иначе за риска – не знам колко точно е голям, но вероятност за издънки има винаги, даже и когато документите/статутът са перфектни 🙁 Дано всичко мине добре.

 24. Вчера проверихме резултата от лотарията и се оказа че сме допуснати за по нататъшно процедиране. Въпросът ми е, има ли срок или значение че вече е минал месец и не сме подали формуляр DS-260… Ще го попълним и изпратим възможно най-скоро, но оказва ли влияние дали по рано или по-късно е изпратен?

 25. @Angel: Колкото по-рано върнете този документ, толкова по-голям шанс имате да получите имигрантска виза за САЩ (т.нар/ зелена карта). Не всички, които са одобрени на първия кръг, получават визи.
  Така че колкото по-рано, толкова по-добре!
  Успех!

 26. Здравейте! Майка ми спечели ЗЕЛЕНА КАРТА, аз тогава бях на 19 години и кандидатствахме заедно. Въпросът ми е дали трябва задължително да подадем и за мен документите и да заминем заедно, или може само тя да замине като за начало. Също така ако и аз кандидатствам с нея и не замина с нея веднага, това проблем ли ще е? Още един въпрос тя кандидатства октомври 2013 и чак сега април 2015 г. получи отговор, че е е спечелила, а сайтът от който ни уведомяваха за това е същият, на който кандидатствахме. Мислите ли, че не е измама?

 27. @Paola: Хммммм.
  Лотарията, за която се кандидатстваше през есента на 2013-а, обявиха резултатите миналата година (2014) през май месец. През май 2015 се опбявиха резултатите за хора, кандидатствали за лотарията Зелена карта през есента на 2014.
  На кой сайт сте кандидатствали? Единственият официален сайт, на който се кандидатсва за тази лотария, е http://dvlottery.state.gov. Всякакви други сайтове са неофициални и нелегитимни.
  Иначе трябва и двете да заминете заедно – защото ако ти изпуснеш шанса, и само майка ти вземе виза като одобрена от лотарията, после ти ще чакаш години, за да вземеш зелена карта от майка ти. Но хайде да говорим за това след като установим дали това “спечелване” е официално и легитимно, или някой се опитва да ви заглавичква…

 28. Имам предвид, сега един месец след това нали не е късно да се попълни DS-260 и има ли някакво пряко значение, също така всички които го попълнят ли ги викат на интервю. Вярно ли е че номерът на случая има някакво значение. И кога е късно или поне опасно да се подадат документите? Ето тези неща не са ми ясни…

 29. Zdraveite, imam slednoto zapitwane. ako si spechlil zelena karta i jiveesh v amerika, pri zaguba na zelenata karta kak se vuzstanovqva, kakwi dokumenti sa nujni? blagodarq!

 30. Здравейте,

  Аз съм на 25г. ,ако евентуално спечеля зелена карта ,получава ли майка ми също автоматично?И как стои въпроса ако тя спечели ,получавам ли и аз автоматично?
  Благодаря

 31. @Ангел: За съжаление отговорът и в двата случая е “не”. Правилата за родители и деца не важат когато възрастта на детето е над 21 години.

 32. Здравей виждам че отговаряш на всички надявам се че можеш да помогнеш и на мен.Въпроса ми е такъв аз съм с годеническа виза обаче поради финансови проблеми изпуснагме 90те дни за подоис подписахме с месец по късно сега какво следва коя форма се подпълва ще има ли глоби или може ли да ме върнат много се оритеснявам.бллагодаря ви предварително

 33. Здравейте,
  Простете ако не му е тук мястото на моя въпрос, но бих искала да попитам………подала съм две индивидуални кандидатури за зелена карта, на мен и на мъжът с който живея /нямаме брак/. Имаме две общи деца, във всяка една от кандидатурите съм ги отбелязала. Какво се случва ако спечеля аз, а той не или обратното….? Трябва ли да сключим брак веднага за да може да заминем заедно….?
  Благодаря ви, предварително!

 34. @Virginia: Не съм сигурен дали американските власти ще приемат брак, сключен след спечелване на зелена карта. Според мен лично би трябвало бракът да е сключен преди евентуалното спечелване.
  Не съм чувал за случаи на брак, сключен след спечелване, и не мога да отговоря еднозначно на въпроса 🙁

 35. Здравейте Владо,

  Бих искал да попитам нещо.Аз работя в сферата на туризма и пътувам постоянно,отсъствам от България близо 6 месеца /годишно.При спечелване на зелена карта колко време трябва да се застоя в България,относно пращане на формуляри ,приготвяне на документи и тн.За интервюто е ясно че трябва да съм в България,но възможно ли е всички необходими документи и приготовления да ги приготвя он-лайн от разстояние?Или задължително когато (ако)разбера че съм избран трябва по възможно най-бързият начин да се върна в България?2-ри въпрос ако ми позволите:Аз се записах в Американски университет с кампус в Дубровник,ако съм избран ще е проблем ли е ако посещавам Америка само през летните почивки,имам в предвид за да не се загуби “мечтаният” статус изкарвайки образованието ми.И дали би било проблем влизането в САЩ,но доказвайки че се обучавам в Американски университет би било някакъв плюс.Благодаря предварително за отделеното внимание.

  Поздрави,

  Ангел

 36. Здравейте,
  Моля за разяснение 🙂 Дъщеря ми е със зелена карта и ходи за по 6 месеца и 5-6 дни в САЩ вече 2 години последователно. Искам да Ви попитам кога може да подаде документи за паспорт и може ли с тях да подаде за зелена карта и на мен ,и колко време ориентировъчно отнема идването на зелената ми карта.

 37. Здравейте,
  Въпросът ми е следният. Семейство, заминало със зелена карта , след което е настъпил развод в Б-я, трябва ли да се разведът и в Сащ, задължително ли е, или могат да уведомят само властите? Достатъчно ли е това?
  Благодаря

 38. Angel:
  1. Мисля, че пращането на документите и прочее може да стане и от разстояние – естествено, ако имате документите (и евентуално преводи) при вас.
  2. За незагубване на статуса “зелена карта”, при спечелване на такава трябва да се пребивава в САЩ поне по един месец и един ден на година. Ученето в американски университет не дава никакво предимство – просто законът изисква физическо пребиваване в страната поне по 32 дни на година…

 39. @Аби: Дъщеря ви може да кандидатства за американско гражданство след пет години престой в САЩ (престой от 6 месеца + няколко дни на година също се брои за ОК за тази година 🙂 ), т.е. след около 3 години. Взимането на американско гражданство ще й отнеме между няколко месеца и една година, и след това може да подаде документи за зелена карта за родител на американски гражданин. Този процес в момента отнема около 5-8 месеца.

 40. TANIA: За съжаление нямам представа за това :(, но доколкото знам, след като страните в семейството си получат зелените карти, имиграционният им статут вече не е “общ”. Най-добре ще е да се консултирате с адвокат…

 41. Здравейте,
  Спечелихме зелена карта със съпруга ми и 2те деца на 7 и 4 години. Той замина преди месец и аз с децата трябва да спазим срока до 1.04.2016 г. да влезем.
  Питането ми е, понеже аз не искам да живея там да ми кажете как стоят сроковете. Тоест като влезна с децата колко е минималния срок за престой -30 дни ли? И като се прибера с децата в Бг,след колко време пак трябва да идем-6 месеца,1 година или 1,5 година, за да се виждаме 4-мата. Имаме граждански браксжс съпруга ми. Ще съм Ви благодарна ако ми отговорите бързо, защото времето за там наближава.

 42. @Красимира: Прочетохте ли статията горе? Мисля, че тя дава отговор на въпроса ви.
  Аз лично не бих препоръчал седяне в САЩ само по 31 дни на година, защото някой евентуално може да ви се заяде на влизане и да ви откаже – и такъв вариант има. Моята препоръка би била да поживеете тук 5 години, да вземете гражданство, и после да живеете където искате по света.

 43. Здравейте,спечелих виза от лотарията за зелена карта,писмото е от 18 ти декември,днес го отворих.Какъв е срока за реагиране и задействане на процедурата?Благодаря!

 44. @Валентина: Срокът е възможно най-скоро! Все още имате шанс, така че действайте възможно най-бързо.
  Успех!

 45. В момента съм в САЩ и чакам моята зелена карта все още, но ми се налага пътуване през Ванкувър за БГ и не знам дали ще бъде възможно да пътувам с БГ паспорта с визата, който знам че до получаване на ЗК има давност една година.визатаЩе ме пуснат ли през Канада само с паспорта и печата в него.Благодаря предварително.

 46. Здравейте, имам следното питане . Предстои ми интервю и съм подготвила всички необходими документи , при удостоверението за семейно положение ми излиза дете което преди 18 год веднага след раждане е дадено в дом , до вчера ( докато не извадих този документ ) не знаех даже че е момиче .Защо все още се води под моето име и Дали това ще е проблем ?

 47. Здравейте , имам следният въпрос , имам дете което веднага след раждане е дадено в дом преди 18 години и за мое голямо учудване във удостоверението за семейно положение излезе под моето име . Незнам как да процедирам и дали това ще бъде проблем на интервюто . Сърдечно благодаря .

 48. @Dim: Би следвало това да е възможно, но никога не съм чувал за такъв случай…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *