Довиждане, Интел

.

Ето че дойде време да се разделя с Интел – моят работодател за последните 6 години и няколко месеца. Те закупиха VTG през 2000-а година и прехвърлиха всички работници към тях. Там научих много неща за това как работи голяма фирма с поделения в много страни по света – как се поддържа вътрешна инфраструктура, IT и други дребни детайли. От мрежата в офиса се виждаха компютрите на всички други колеги по света :-). Е, само се виждаха, защото мрежата беше с почти параноични настройки за сигурност (и затова в последните няколко години не можех да ползвам всякакви програми за чат, ФТП клиенти и други такива екзотики, докато бях на работа)… Видях как с една ИД карта мога да вляза в местата с генерален достъп в който и да е офис на Интел по света. И как въпреки че работещите за фирмата сме разпръснати по земното кълбо, можем да имаме някаква обща корпоративна култура. Все добри неща :-). Виждах и как когато на влизане в USA граничният офицер ме пита “Какво работите” и аз му отговоря “Пиша софтуер за Интел”, въпросите понамаляваха след това. Виждах отвътре как понякога законите на фондовата борса (нали компанията е публична и търгува акции на борсата) вървят против всякаква логика. Хубавото беше, че хем работех за голяма фирма с хиляди работници и съответните благини, хем всеки ден идвах в офис с не толкова много колеги наоколо – идеалният за мен вариант.

Но сега започва нов етап в професионалното ми развитие. Интел продадоха нашата дивизия на друга компания. Ще се занимавам точно със същата дейност както преди, с почти същите хора около мен и същите шефове над мен – но с друга административна шапка някъде по-нагоре по йерархията. Новата фирма е доста по-малка и предлага други неща, но поне възможността за развитие (на цялата фирма) е много по-голяма. Голямата компания е като динозавър – има много възможности, но е доста трудно да завие на 90 градуса, например, когато това се наложи. Както винаги казвам, от време на време са необходими такива промени в живота, иначе започва да става скучен ;-).

Този уикенд IT екипът ще променя инфраструктурата, акаунтите ни и всичко свързано с това. Учтиво ни помолиха да не ходим на работа в понеделник и да не питаме защо – нямало да са готови. Ама аз не се и бутам – това ще е един подарен ден отпуск :-). И от вторник – в нова фирма и с нов късмет!

Поне можах да си купя един Core 2 Duo процесор на половин цена от Интел и сега ще взема да си сглобя един нов компютър, че този, с който работя, е вече на цели 4 години…

Довиждане, Интел.

7 thoughts

  1. Честно казано, аз имах чувството че повече бях притеснен от тебе, като разбрах за промяната. Поздравления за това как приемаш тези лични сътресения, ще има на какво да се науча аз…

  2. @Дончо: Но проблемо :-). Аз поне за себе си съм открил отдавна, че притесненията не водят до нищо добро – и с тях и без тях все [почти никога] нямаш контрол върху нещата, които се случват около теб и предизвикват притесненията. Така че не че не се чудех за някои неща, но Слава Богу всичко се нареди добре!
    Ще се учиш я, young man :-D.

  3. Тъкмо вчера се видяхме с Пирев и понеже нали и той ще идва в USA (то остана ли някой в БГ), стана въпрос, че ти работиш в голяма компания, а той предпочитал да работи в малка фирма. С всичките плюсове и минуси от това. Аз не знам – само в малка съм работил до сега и не знам каква толкова е разликата, освен може би в някои социални придобивки…знам ли, ти ще разкажеш по-подробно за приликите и разликите, на мен би ми било интересно.

  4. Еми Владо както се казва – да ви върви по вода с новата фирма-майка :-). А иначе си прав, че няма за какво да се шашка човек – “ние сме независими, защото нищо не зависи от нас” – нали така беше лафа. Относно – големината на фирмата – аз предпочитам малка (не защото работя в такава :-)), защото малката е по-гъвкава, пак си има бенефитите, добре е, че всички се познават и не е толкова стресираща. Сигурно и голямата фирма има добри страни, ама аз не съм работил за такава (от сорта на Интел) и не мога да се сетя сега :-).

  5. @zdravko: Ами останаха хора и в БГ, да – нали ти си там ;-). А за приликите и разликите ще си запиша някъде напомнянка за след няколко месеца – като поработим малко в новата фирма и си припомня пак какво точно е това, ще напиша.
    @Делевски: Мерси за пожеланията. А за добрите и лошите страни ще пиша по-късно :-).

  6. P.S. А иначе като спомен за Интел ще ми остане патентът, който получих, както и една-две награди за качествен софтуер :-). А, и възможността в бъдеще да пиша “Работил за Интел” в резюмето си!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *