Внимание: Телефонни измамници

Напоследък прочетох на доста места из българската преса, че в България са се навъдили особен род измамници. Звънят ви по телефона, представят се за някой ваш далечен роднина и от дума на дума още в първия разговор стигат до предложение за някаква далавера, свързана с препродаване на машинни части, лагери, маслени филтри или други такива подобни детайли. Обикновено през първите два-три разговора няма проблеми за нищо – всичко е уредено, дава ви се и телефон на “купувача”, който ви уверява, че всичко е наред, и ви е приготвил плащане за хиляди левове, но когато неподозиращия човек потъне в мечти за бърза и лесна печалба, в поредния разговор “роднината” ви с печален тон ви известява, че се е получил малък проблем – продавачът на стоката, която всъщност вие ще препродавате, иска пари. Я съдружникът му се е върнал от командировка, я нещо друго. И ако можете да намерите няколко хиляди лева сега… ако трябва вземете от роднини или приятели, а после ако трябва, ще им ги върнем с лихва. И обещават ли обещават със сладки приказки, докато не получат от вас суха пара – после ви оставят с няколко броя машинни части, които стават само за вторични суровини…

Попадна ми тази връзка, на която едно оправно момче е записало няколко разговора с един подобен мошеник. Голям майтап е. Обърнете внимание как в самото начало той “хитро” подпитва: “Е предположи от кое населено място може да те търси някой роднина!!!” Въпреки че после се представя като “братовчеда от Бургас”, а мнимият купувач е от Стара Загора, акцентът и на двамата е един и същ. Иначе си направих труда да потърся името на инженера – мним купувач в Google и се оказа, че наистина има такъв човек, който работи точно в този завод, за който става дума в измамата. Значи някой има достатъчно акъл да съпостави няколко факта, но после по време на разговорите се дъни лошо. Върхът на сладоледа е в последния разговор – там където момчето казва, че работи в полицията, и съветва мнимия братовчед ако не иска тази измама да се зачете като сериозно престъпление, да седи и да чака на място да дойдат да го приберат, на което братовчеда отговаря “Абе кой ше доде да ма вземе? Абе имате грешка нещо!” – и това след като е говорил доста пъти специално за далаверата. Файловете са полезни за слушане – е, поне бяха за мен.

Аз, естествено, знаех за какво става дума и все си мисля, че никога не се бих хванал на подобен номер. Липсващите детайли в обясненията са прекалено много. А и може би вече съм свикнал да мисля, че ако нещо куца в някоя сделка (някой не иска фактура, нещата се подреждат така, че само с едно ходене до Плевен мога да спечеля 3,000 лева от препродаване на някакви дреболии, плащането трябва да се извърши кеш и то веднага, и т.н.) тя най-вероятно ще е измама. Думите “Ти си мой човек, аз на теб ти имам вяра” и “Хайде, пък като стане далаверата, ще си направим една маса и ще се черпим” въобще не са това, което са ;-). Повечето закони, поне тук в USA, са създадени именно с цел да закрилят бизнеса от подобни шмекерии, а и за да може държавата да си прибере данъците, естествено :-). Но в повечето от тях си има логика и може би за това тук такива шмекерии на дребно не са толкова широко разпространени. Не че имам официална статистика, но поне на мен досега никой не ми е звънял с подобни предложения.

И имайте едно наум, ако някакви стари и позабравени “роднини” започнат изведнъж да се сещат за вас и много да се интересуват за здравето и благополучието ви.

3 thoughts

 1. ако искате да се обадите на телефонните измамници +90532345хххх това е техен номер.ако някой пита сигурен ли си това е Канадски номер твърдо казвам да така е през интернет имате хиляди възможности да си купите номер какъвто си искате. обаждайте се базикайте се с тях колкото си искате само не правете сделки за нищо за да не бъдете жертва.
  ако тероризираш телефонен терорист, терорист ли си?

 2. @HACKER: Само дето телефонния номер, който си дал (и на който аз скрих последните 4 символа) има прекалено много цифри, за да е валиден.
  Според мен ако тероризираш телефонен терорист, и ти ставаш такъв – и затова бих се въздържал.

 3. само това ли успя да измислиш?
  колко чилса ти е GSM номера? или ти нямаш?
  два варианта единия е да си много зле технически,
  другия е да си на този номер и не искаш да ти звънят,
  да те теротизират. а искаш само ти да тероризираш другите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *